arang batu bersinarAsh adalah baja fosforus-potassium yang sangat berpatutan dan sangat berkesan yang mengandungi banyak bahan dan unsur surih yang diperlukan untuk perkembangan dan pertumbuhan tumbuhan. Anda tidak perlu membelinya, anda tidak perlu menggunakan pengangkutan untuk pengangkutan – baja ini boleh dilakukan sendiri. Kebolehcapaian dan faedah abu tidak dapat dinafikan! Walaupun perlu diperhatikan bahawa ciri-ciri kualitatif dan pecahan massa ini atau mikronutrien tersebut mungkin berbeza-beza bergantung kepada bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan abu.

Penting! Apabila menggunakan abu sebagai baja, perlu diingatkan bahawa apabila membakar bahan mentah, nitrogen menyejat, jadi kekurangannya harus dikompensasi oleh mana-mana aditif yang mengandungi nitrogen.

Nilai purata unsur-unsur utama dalam abu selepas pembakaran:

abu

Kalium

 1. Kayu:
  • konifer – kira-kira 8%;
  • daun luruh – 14%;
  • Anggur anggur – 40%.
 2. Bahan mentah herba:
  • jerami – kira-kira 20%;
  • puncak kentang – 40%;
  • bunga matahari (batang, daun dan kepala) – 40%;
  • rumput kering (nettle, quinoa, sow, dll) – 30%.
 3. Buckwheat, sekam bunga matahari – 35%.
 4. Gambut – 10%.
 5. Slates – tidak lebih daripada 2%.

Fosforus

 1. Kayu:
  • konifer – 6%;
  • daun luruh – tidak melebihi 10%.
 2. Bahan mentah herba – 1%.
 3. Gambut – 1%.
 4. Shales – 1,5%.

Kalsium

 1. Kayu – 45%.
 2. Bahan mentah herba – 10-20%.
 3. Gambut – 20-50%.
 4. Shale – kira-kira 70%.

Penting! Tidak boleh digunakan sebagai abu baja selepas terbakar: polimer, sampah rumah tangga, getah, majalah berkilat berwarna-warni, kertas berwarna dan bahan sintetik. Apabila menggunakan “baja” seperti ini pada tanaman umumnya boleh dilupakan – tanah akan diracuni selama bertahun-tahun.

Penggunaan abu pada pelbagai jenis tanah

 • Agrotechnists tidak dinasihatkan untuk menggunakan abu sebagai baja di tanah dengan alkalinity tinggi. Ini disebabkan oleh ciri-ciri kimia abu, yang disediakan dari bahan mentah – ia juga alkalizes tanah, yang boleh merumitkan pemakanan tumbuhan.
 • Tanah liat dan tanah liat – menambah hanya 300-500 g / m2 abu, dengan ketara meningkatkan kesuburan dan struktur bumi. Walaupun selepas satu permohonan baja, kesan positif boleh bertahan sehingga 4 tahun.
 • tanah berasid – dalam membuat abu kayu sebagai baja, mewujudkan keseimbangan antara tindak balas semula jadi bumi (asid), dan komponen alkali (abu), yang mempunyai kesan yang baik terhadap pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan. Pengecualian adalah budaya, pada mulanya, lebih suka kentang berasid tanah, lobak, bidang tembikai dan beberapa orang lain, sehingga abu menyuburkan tumbuh-tumbuhan perlu berhati-hati, selepas menimbang potensi faedah dan kemungkinan bahaya.

Related  Parsley akar dari pengalaman pertanian organik

Kaedah menggunakan abu sebagai baja

Dalam amalan, abu sebagai baja digunakan dalam 3 cara:

 1. Penumpahan kering di batang pokok, di bawah semak, di barisan antara tanaman kebun dan di dalam lubang sebelum menanam benih.
 2. Menyembur atau menyiram tumbuhan, penyelesaian pekat dan / atau infusi, yang disediakan dari air biasa dan abu.
 3. Meletakkan dalam timbunan kompos (2 kg / m³). Selepas itu, kompos digunakan secara tradisional.

Nasihat praktikal kepada petani

abu kayuBagaimana menggunakan abu sebagai baja?

Berapa banyak abu yang diperlukan untuk budaya?

Bagaimana dengan betul menyediakan penyelesaian abu untuk pengairan dan penyemburan?

Soalan biasa? Nah, petani trak dan agronomis yang berpengalaman mencadangkan:

Nasihat! Abu dicairkan di dalam air, dengan penyiraman harus sentiasa digoncang atau diaduk, supaya tidak mengalir turun ke bawah.

 • Sebelum menanam benih tomato, lada dan terung, anda perlu menambah 5 sudu pencuci mulut abu ke setiap sumur dan campurkan dengan ringan dengan tanah atau tambah apabila menggali pada kadar tiga gelas 200 gram setiap 1 m².
 • Rumput rumput – sebelum menyemai benih menambah berpakaian atas ke kawasan yang dipilih, 300 gr. untuk 1 m². Ia tidak disyorkan untuk menaburkan benih yang sudah tumbuh.
 • Pemupukan dengan timun, tomato dan abu kubis semasa tempoh pertumbuhan boleh dilakukan dengan penyelesaian yang disediakan sebelum ini: 100 g / 10 l (abu / air), selepas mencampurkan bahan-bahan tersebut, penyusuan itu siap selepas 24 jam. Di bawah setiap pokok telah dicurahkan pada 500 ml infusi atau alur membujur dan membuat mereka seragam susut.
 • Untuk penuaian yang baik untuk kubis, disyorkan untuk memohon baja lebih daripada sekali, dan setiap 10-12 hari. Prosedur ini perlu dijalankan sepanjang tempoh pertumbuhan.
 • Untuk pokok, ia berguna untuk memakai pakaian atas sekurang-kurangnya sekali setiap 3 tahun:
  • orang dewasa – 2 kg untuk setiap pokok, untuk membawa kawasan buluh dalam bentuk tulen, anda boleh membuat alur khas (10 cm dalam) di sepanjang lilitan dan memohon pembajaan di sana. Dalam cuaca kering, penyiraman yang banyak adalah wajib;
  • anak benih – 1 kg abu untuk mencurahkan ke dalam lubang yang disediakan untuk penanaman, di mana ia bercampur dengan tanah, maka penanaman dilakukan secara tradisional.
 • Banyak digunakan dan houseplants abu baja. Untuk ini bermakna dicurahkan dalam periuk bunga (1 sudu besar. L. L 5. Ground) atau menyediakan infusi (2 sudu besar. L. 6 l. Of air), yang digunakan untuk pengairan.

Nasihat! Untuk membuat pokok berpakaian dan benih yang bercambah, anda boleh menggunakan penyerapan yang disediakan dari 1.5 kg abu dan 12 liter air. Komposisi yang terhasil, secara sederhana, merata dituangkan di sekitar kilang, tidak lebih dari 0.5 m dari batang.

Permohonan abu untuk tumbuhan sebagai perlindungan terhadap penyakit dan perosak

berpakaian atas dengan abuPenggunaan abu untuk tumbuhan mengurangkan bukan sahaja kepada persenyawaan tanah, ia juga merupakan ubat yang sangat baik terhadap banyak perosak dan penyakit:

 • Memproses dari loak cruciferous – abu campuran dan habuk tembakau dalam perkadaran yang sama dan menanam komposisi tumbuhan yang terhasil.
 • Infusi abu sangat berkesan apabila digunakan dalam memerangi cendawan serbuk, serta aphids. Ia disediakan dengan sangat mudah, untuk campuran ini: 12 liter. air sejuk, 110 gram sabun rumah dan abu, 20 gram urea. Semua bahan-bahan yang dicampur dengan teliti dan diselitkan selama 2 hari.
 • Terdapat pendapat bahawa penambahan abu secara tetap ke kawasan taman sayuran, menyumbang kepada penghapusan cacing itu.
 • Sebagai langkah pencegahan pelbagai penyakit kulat, tumbuhan juga didebungkan oleh abu.

Nasihat! Semburkan abu hanya apabila jalannya benar-benar tenang, ini akan menjamin bahawa produk akan jatuh ke atas tumbuhan yang telah dirancang. Keputusan terbaik adalah pendebunga pada waktu awal, ketika embun belum tidur lagi.

Abu abu sebagai baja – video