kako saditi videa voća i bobicaSadnja sadnica je jedan od najodgovornijih i najvažnijih procesa koji se obavljaju u predgrađu, od kojih se pravilno izvršenje ovisi o daljnjoj održivosti zasađene stabla ili grmlja.

Za sadnju trebate odabrati samo zdrave i kvalitetne sadnice koje se kupuju u specijaliziranim vrtićima, trgovinama, privatnim trgovcima ili vrtnim centrima.
Uvjeti sadnje određeni su svojstvima rasta i razvoja svake voće ili bobičastog drveta odvojeno, a presađivanje sadnica moguće je samo tijekom razdoblja odmora – ranog proljeća ili kasne jeseni. Zimi, stabla posaditi samo stručnjaci koji znaju sve o njihovom sadnju i to redovito u praksi.

Na predstavljenom videu pozvani ste da se upoznate s osnovnim pravilima sadnje sadnica u zemlju i da vidite kako pravilno posaditi stabla.

Neposredno prije sadnje sadnice moraju biti pripremljene – izrezati oštećene grane i ukloniti suhe korijenje. Tlo oko rizoma ne preporučuje se uklanjanje, pa je ukopan zemlja sa korijenskim sustavom sadnice. Jama ispod sadnice također treba pripremiti unaprijed – tlo je oplođeno i uvodi se poseban tlo.

Ako zasijano grmlje ili stablo treba dodatnu podršku, onda je ugrađena prije sadnje, kako ne bi oštetila korijenski sustav biljke. Pogledajte videozapis i naučite pravilno posaditi stabla, a vaš će vrt uvijek biti odlično!

Video: kako stabla ispravno stajati

Related  Da li patlidžani trebaju kolac ili kako transplantirati rastuće sadnice melankolije