Keratan kekwaApabila berkembangnya kekwa dari biji benih, sering terdapat kehilangan ciri varietas mereka. Keratan dianggap cara yang paling boleh dipercayai untuk pembiakan jenis yang berharga dalam kuantiti yang banyak. Kaedah ini adalah sejenis pembiakan vegetatif. Popular pada tahun-tahun kebelakangan ini, kekwa Korea kadang-kadang berlipat ganda dan membahagikan semak belukar. Di sini, peratusan pengeluarannya agak rendah. Keratan kekwa spesies ini mudah berakar dan mengekalkan semua ciri spesies tumbuhan asal. Terima kasih kepada kaedah ini, anda boleh dengan cepat melipatgandakan pelbagai jenis yang menarik.

Keratan “awal” adalah yang ditanam di musim sejuk (Januari-Februari) dengan hari terang yang pendek. Mereka berakar selama 1 bulan. Keratan “lewat” yang diperoleh pada bulan April-Mei, membentuk akar dalam 1-2 minggu.

Ciri-ciri pembiakan krisan oleh keratan

Perakaran keratan dan pertumbuhan bunga ini mempunyai ciri-ciri tertentu:

  • Tumbuh-tumbuhan kecil berbunga lebih cepat daripada tumbuh-tumbuhan berbunga besar;
  • jenis di mana pucuk berisi dan tebal menjadi lebih buruk;
  • tumbuh-tumbuhan daripada pelbagai jenis apabila ditanam dari keratan “awal” dan “lewat” memasuki tempoh berbunga hampir serentak;
  • masa penyebaran sangat memberi kesan hanya saiz tumbuhan (batang yang sangat tinggi tumbuh dari “awal” pucuk).

Bagaimana untuk menyebarkan krisan dengan keratan?

Proses pembiakan krisan bermula dengan pemilihan tanaman dewasa yang terbaik, yang dipanggil sel ratu.

Pada musim luruh, pilih renek yang sihat dengan perbungaan yang sempurna. Mereka tidak sepatutnya mempunyai tanda-tanda penyakit atau perosak. Pada akhir berbunga, sel ratu dikebumikan di rumah hijau atau dipindahkan ke dalam kotak. Semak kekwa ditinggalkan di tempat yang sejuk, dilindungi dari kelembapan berlebihan. Untuk penyimpanan mereka, teres tertutup, beranda atau gudang cahaya adalah sesuai. Penyimpanan sel ratu bergantung kepada tahap suhu musim sejuk. Keadaan yang ideal untuk tempoh dorman fissiologi kekwa dalam 3-5 ° C. Peraturan utama pemeliharaan yang berjaya – bunga ini tidak boleh berada pada suhu kurang daripada 1 ° C.

Untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan muda dengan tahap pembungaan yang sangat baik, adalah perlu untuk vernalize sel ratu. Untuk tujuan ini, tumbuh-tumbuhan selama 3-4 minggu berada di dalam bilik dengan suhu 1-4 ° C. Ketiadaan prosedur sebegini sering membawa kepada hakikat bahawa sesetengah jenis krisan tidak berbunga.

Untuk mendapatkan bahan penanaman yang baik, tumbuhan ibu dipindahkan ke bilik yang hangat, menyala dan disiram dengan kerap. Beberapa hari kemudian, tunas pembaharuan adalah kebangkitan pada akarnya. Pada masa yang sama, pucuk akar tumbuh dari minuman keras ibu. Kecekapan keratan bergantung sepenuhnya pada jumlah anak benih baru. Untuk mendapatkan jumlah tumbuhan yang mencukupi, sel-sel ratu mula menyiapkan keratan pada bulan Februari. Selalunya prosedur ini dilakukan pada musim bunga awal.

memotongUntuk keratan sesuai hanya menembak yang tumbuh dari akar. Itulah sebabnya apa-apa “hemp”, yang mewakili batang bunga lignified harus dipotong. Oleh kerana perkembangan pucuk akar seringkali tidak sekata, dengan sebilangan kecil sel ratu ia bermasalah untuk mendapatkan pertumbuhan muda pada usia yang sama. Untuk menyelesaikan masalah ini, keratan disimpan dalam habuk papan lembap di dalam peti sejuk (di rak bawah) selama 2 minggu. Apabila bilangan keratan yang mencukupi diperoleh, mereka mula mengambil akar.

Bagaimana untuk memotong kekwa?

Pucuk akar dipotong dengan pisau tajam di bawah nod daun, apabila 2-3 interstices dibentuk di atasnya. Keratan yang dihasilkan ditanam di dalam kotak atau periuk rendah dengan substrat yang subur dengan tindak balas neutral. Ia disediakan dari tanah subur, humus dan pasir, diambil dalam nisbah 2: 1: 0.5. Ketebalan substrat harus 3-4 cm. Di atas, pasir berkalori dituangkan ke atasnya. Lapisannya hendaklah 2-2.5 cm. Anda juga boleh menggunakan campuran perlit dan pasir kasar dalam nisbah 1: 1. Substrat ini mempunyai kapasiti kelembapan yang tinggi dan kebolehtelapan udara.

Untuk perakaran cepat keratan, mereka dirawat dengan penyelesaian perangsang akar. Untuk melakukan ini, gunakan ubat “Kornevin” atau asid alpha-naphthylacetic (NAA).

batang tangkai bungaKeratan dikebumikan di dalam substrat hingga kedalaman 2.5-3 cm. Suhu optimum untuk memotong keratan ialah 18-20 ° C. Di dalam bilik yang digunakan untuk memotong keratan, perlu untuk memelihara mikro miklimat yang optimum. Untuk melakukan ini, di atas kapasiti membuat “kubah” diperbuat daripada filem polietilena, yang menyediakan kelembapan yang diperlukan.

Penanaman

Penjagaan keratan adalah penyemburan harian dan penyiraman biasa. Kejayaan perakaran terbukti dengan penampilan keuntungan melarikan diri. Tumbuh-tumbuhan boleh disenyawakan dengan baja nitrogen. Sekitar 1 bulan selepas perakaran keratan bermula, sistem akar berkembang pada mereka. Selepas ia menjadi cukup kuat, tumbuh-tumbuhan baru ditanam di tanah terbuka. Selalunya ini berlaku pada bulan Mei-Jun.

Keratan Chrysanthemum dengan akarSekiranya pucuk yang berakar tidak boleh ditanam di tanah terbuka dengan kemungkinan beku, ia disimpan di dalam bilik dengan suhu udara 8-10 ° C Di bawah keadaan sedemikian, “terlalu banyak” keratan akan dicegah. Di tempat tetap mereka ditanam hanya selepas tidak ada ancaman frosts musim bunga. Jika anda tidak merancang untuk memotong keratan segera selepas mengiris, ia diletakkan dalam bekas air.

Keratan chrysanthemums berbunga besar dijalankan dari Januari hingga April, dan bunga kekwa bunga dari Februari hingga akhir bulan Mei. Pembiakan krisan pada musim gugur melibatkan penanaman keratan yang terukir pada akhir bulan Mei dan awal musim panas. Dalam kes ini, pembungaan awal belukar muda akan menjadi tahun depan.

Pengeluaran semula kekwa oleh keratan – video