Berikut adalah labu yang boleh tumbuh di atas katilBanyak jenis labu membolehkan anda mengembangkan sayuran yang sihat ini dari Arkhangelsk ke Crimea dan dari Timur Jauh ke sempadan barat negara. The unpretentiousness of the agrotechnics and the size of the mass nutrient obtained can make the pumpkin in any garden patch of land. Tetapi bagaimana untuk menentukan kematangan labu di taman, jangan lewat dengan membersihkan penanam sayuran yang tidak berpengalaman?

Bagaimana dengan betul menjaga labu sebelum membersihkan?

Terlepas dari saiz buah dan masa pembersihan, ada peraturan yang akan membantu melindungi buah di taman dari pereputan dan perosak. Berbaring berterusan di sisinya, bersentuhan dengan tanah, dalam cuaca lembap, buah beri besar boleh membengkok dan menjadi tidak sesuai. Sebenarnya orang-orang yang labu dengan sampingan busuk cuba memproses. Sebelum janin telah menerima kerosakan yang terlihat, inti telah berubah, dan ia tidak boleh dimakan.

Gourd labu di kawasan kampungTykvyn perlu diletakkan di atas bukit atau bukit yang dibina khas, meletakkan papan kayu atau papan lapis, semasa hujan musim luruh, tutup dengan filem di atas. Pada bulan lalu, apabila labu itu mendapat kemanisan penyiraman, ia perlu berhenti. Panjang akar, yang mencapai kedalaman hingga tiga meter, cukup untuk memberikan jumlah air yang tepat.

Penuaian labu dilakukan dengan permulaan cuaca sejukMenunjukkan bahawa masa panen labu telah datang, snap sejuk pertama, kerana walaupun fros kecil membuat buah tidak layak untuk penyimpanan. Anda masih boleh memegang buah-buahan di taman dalam cuaca kering, meliputi dari malam sejuk.

Bilakah anda boleh memilih labu?

Dalam sesetengah kes, dari katil akan dikeluarkan labu yang tidak ditumbukDapatkan labu yang sudah masak sepenuhnya dari ladang hanya boleh di kawasan panas, apabila buah-buahan secara semula jadi masak di lapangan selama lebih dari 4 bulan. Tetapi labu itu baik dalam hal itu, sebagai tambahan kepada penyimpanan beberapa bulan yang panjang, ia masih terus bersaing.

Related  Pelbagai jenis pir dalam tempoh matang yang berbeza: nama, keterangan, foto

Oleh itu, untuk mengetahui sama ada labu telah masak dan berapa lama ia masih boleh terletak di rabung mungkin, mengetahui tanda-tanda utama kesediaan sayur-sayuran untuk penuaian:

  1. Daun belukar menjadi layu, berubah warna menjadi kuning, kering. Sekiranya sebelum tidak terdapat tanda-tanda anthracosis, maka kematian semulajadi dedaunan yang sihat adalah tanda pasti dari akhir tumbuh-tumbuhan.
  2. Batang bulu menjadi kaku, lapisan atas disumbat, kayu pada masa yang sama sebagai batang makan. Labu tidak lagi mungkin untuk beralih dengan cara lain, tanpa melanggar integriti buah.
  3. Warna labu, apa pun, dari kelabu menjadi kuning menjadi lebih cerah, coraknya lebih ketara.
  4. Di kerak tidak sepatutnya menjadi jejak penggali kuku beliau. Sampul mengeras dan tidak muncul dari menekan dengan jari. Labu yang telah masak akan bertindak balas dengan kapas dengan gelung. Labu masak ditutup dengan lapisan matt, batang mudah dipisahkan.

Apabila menuai labu, anda perlu merawat dengan teliti, cuba untuk tidak menggaru. Sekiranya masalah berlaku, tutupi kawasan itu dengan plaster bakterisida atau biarkan sayur-sayuran yang rosak untuk disimpan.

Tanda pertama pematangan labu adalah daun dan daun yang mengalirVykvuna dikeluarkan di tempat yang sejuk dan kering gelap boleh masak kira-kira sebulan. Pastikan buah dalam keadaan sedemikian boleh panjang, membolehkan anda menggunakan semasa musim sejuk produk yang segar dan berguna.

Ia sangat penting di rantau-rantau yang berlainan untuk menggunakan jenis zon yang matang untuk mencapai kematangan biologi. Tetapi walaupun jenis yang paling matang matang masak lebih kurang 4 bulan. Oleh itu, di kawasan dengan iklim yang sederhana, kaedah penanaman anak benih digunakan. Kaedah baru di kawasan utara adalah menggunakan pemanas biomedikal, meninggalkan sistem akar sentiasa hangat, dan sebat dalam musim panas yang pendek, melepaskannya ke udara segar.

Labu diletakkan untuk masakRipening varieties dituai pada akhir Ogos, benih yang semakin meningkat. Varieti sedemikian termasuk belukar Gribovskaya yang luas, Freckles, Golosemyannaya. Mereka mempunyai kerak nipis, jangka hayat sehingga sebulan.

Related  Anak benih asters – semua perihal proses

Gred purata masa masak labu – Smile, Medical, Russian dinyanyikan dalam 4 bulan. Tuai tuaian pada bulan September, tetapi sebelum fros pertama. Buah beku tidak sesuai untuk penyimpanan. Varieti labu ini kekal sehingga dua bulan selepas permulaan kematangan.

Buah-buahan yang paling berharga adalah sejenis tanaman yang matang, ditanam di bawah matahari selatan. Ini termasuk Vitamin, Muscat, Pearl. Labu ini mempunyai kerak tebal dan daging manis, yang ditambahkan kepada salad dalam bentuk mentah. Variasi lewat berterusan di dalam bilik sejuk sehingga enam bulan. Mereka dikeluarkan lewat, tetapi walaupun di selatan kematangan datang dalam satu atau dua bulan.

Masa untuk mengumpul labu boleh ditentukan oleh jenisTarikh kematangan yang ditunjukkan pada pakej dengan biji diberikan untuk keadaan yang ideal. Cuaca membuat pelarasan sendiri. Oleh itu, untuk menavigasi apabila memilih tanaman labu diperlukan untuk cuaca, keadaan tumbuhan dan kematangan biologi pelbagai.

Apabila membersihkan mana-mana labu, adalah penting bahawa integriti ekor yang sesuai untuk pangkuan tidak dikompromi. Sekiranya terdapat jurang di tempat ini, jangkitan akan datang dan buah akan rosak.

Peraturan penuaian

Untuk memilih labu dari taman, pilih hari yang cerahPembersihan dilakukan dalam cuaca kering, setelah cambuk kering dari kelembapan pagi. Jika cuaca buruk telah dikenakan, anda perlu menuai dalam cuaca basah, buah-buahan semacam itu perlu dikeringkan dengan baik. Pada masa yang sama, memisahkan salinan yang rosak. Dalam cuaca kering dan panas, tanaman akar yang dipotong dari batang utama masih boleh ditahan di tembikai, di bawah matahari.

Semua yang dikatakan tentang labu sebagai produk makanan. Dalam budaya, banyak jenis loofah labu menyediakan kami dengan kain lap yang halus dan berfungsi sebagai pengisi dalam industri perabot. Pelbagai labu ini dibiarkan tumbuh selepas beku, sehingga ia menjadi kulit tipis.

Labu Lyuf dituai selepas frosts pertamaLabu hiasan digunakan untuk kraf tangan dalam seni rakyat. Oleh itu, sedikit pembekuan tidak mempengaruhi keadaan kerak, dan daging dari buah-buahan ini hampir tidak digunakan. Oleh itu, buah-buahan dekoratif terletak di atas katil atau bertahan lebih lama daripada jenis makanan.

Related  Chrysanthemum bushy – ratu bunga

Terdapat istilah tertentu mengenai petani trak yang dibimbing semasa penuaian. Untuk kawasan selatan, Crimea, masa pemetik labu adalah akhir bulan September dan awal bulan Oktober dengan kemungkinan pematangan varieti lewat di dalam bilik. Pada asasnya ia adalah muscat, labu sangat lazat.

Masa pemilihan bergantung kepada rantau pertumbuhanDi kawasan penuaian pinggir bandar hendaklah berakhir sehingga pertengahan bulan September. Dalam kes ini, perlu mengambil kira ramalan cuaca dan tidak membenarkan kelewatan penyingkiran labu semasa cuaca sejuk.

Siberia adalah besar, dan di sini, seperti di Timur Jauh, apabila mungkin untuk mengganggu labu, ia bergantung kepada keadaan iklim serantau.

Video mengenai pertumbuhan labu