dwarfish Cina meningkatBerjalan melepasi tingkap pameran kedai bunga, anda tidak dapat merobek mata anda dari semak belukar kecil yang terang. Dan bagaimana anda ingin melihat keajaiban seperti itu di atas jendela anda. Walau bagaimanapun, ramai yang ketinggalan membeli cerita yang frustrasi penanam bunga yang tidak berpengalaman, di mana tumbuhan itu dalam sebulan berubah menjadi semak kering. Pada masa yang sama, pemindahan dan pembajaan tidak disimpan.

Masalah utama kematian tumbuhan adalah kejahilan bagaimana untuk menjaga bilik naik. Mungkin, tumbuhan itu dicirikan oleh watak kompleks, tetapi memerhatikan kaedah asas penanaman, ia akan berterima kasih kepada pemiliknya dengan mekar diraja dan aroma yang luar biasa.

Pilih bilik naik

Pilihan yang tepat dari belukar di kedai bunga adalah faktor asas dalam kejayaan menanamnya di rumah.

Biasanya, rangkaian dagangan menawarkan jenis berikut untuk pelaksanaan:

  • Polyantical. Variasi rendah ini diperolehi akibat melintasi renda dan teh meningkat. Bunga yang berlimpah sepanjang tahun dengan bunga ganda kecil (2-4 cm);
  • Miniatur. Pada gambar mawar bilik pelbagai ini, anda boleh melihat bunga ganda yang kecil, yang membezakannya dari spesies lain. Kilang ini dibiakkan di China dan mempunyai semak berdaun tebal yang rapi;
  • Spesies hibrid teh diperolehi dengan menyeberangi membaiki jenis dengan jenis teh. Belukar dibezakan oleh berbunga warna-warni ganda yang besar (10-14 cm) yang memancarkan aroma yang menyenangkan.

Apabila memilih lebih baik untuk tumbuhan yang mempunyai warna lebih sedikit, tetapi lebih banyak pucuk muda. Ini akan menjamin bahawa belukar berada dalam fasa pertumbuhan dan akan memudahkan penjagaan bilik naik.

kerdil bilik meningkat

Bagaimana untuk menjaga bilik naik pada hari-hari awal?

Sekali mawar itu ada di rumah jangan tergesa-gesa segera ke transplantasi. Berikan dia kesempatan untuk membiasakan diri dengan keadaan baru. Dengan tujuan pencegahan dalam beberapa hari, semak perlu dirawat daripada kemungkinan penyakit dan perosak. Untuk melakukan ini, ia akan cukup untuk menampung dengan banyak busa busa dan bilas dengan air bersih. Dengan perhatian khusus perlu diproses di dalam.

rumah yang dijahit meningkat

Biasa dengan keadaan baru, bunga sudah siap dipindahkan ke substrat nutrien. Mengambil bunga mawar dari periuk, dengan teliti semak akarnya. Pada tumbuhan yang sihat, mereka harus mempunyai warna cahaya dan kuat. Selepas mendedahkan kawasan busuk di zon akar, alih keluar dengan teliti. Selepas pemprosesan, mawar diletakkan di dalam periuk dengan campuran nutrien, di bahagian bawah yang mesti ada saliran. Untuk meningkatkan kelangsungan hidup dari belukar, semua bunga semestinya dikeluarkan.

Related  Jenis anggur yang terbaik untuk kegunaan peribadi

Rose teh-hibrid

Buat keadaan optimum untuk mawar bilik

Bagaimana untuk menjaga di rumah untuk bilik yang meningkat sehingga ia mempunyai banyak bunga dan penampilan yang sihat. Bagi kilang itu, tempat di mana ia akan ditempatkan adalah sangat penting. Adalah wajar bahawa ini adalah tingkap di sebelah timur atau selatan dengan pencahayaan yang mencukupi. Jika tidak, jika terdapat kekurangan cahaya matahari, kilang itu perlu diterangi, terutama semasa tempoh berbunga.

Rose ShrabMelihat foto bilik mekar yang meningkat, anda boleh mengatakan dengan pasti bahawa kilang telah menerima kelembapan, nutrien yang diperlukan, dan kelembapan yang diperlukan dikekalkan. Satu bilik meningkat sangat menuntut pengairan, tetapi kelebihan kelembapan boleh mencetuskan permulaan penyakit. Ia disiram seperti koma tanah kering di dalam periuk dengan air suam yang mantap. Adalah sangat penting untuk belukar untuk memberikan kelembapan optimum pada rejim suhu 23-25ºC. Untuk melembabkan semak belukar, adalah wajar untuk taburkannya dengan air bersih setiap hari. Dalam cuaca panas yang panas, ini boleh dilakukan pada waktu pagi dan petang.

Apabila merawat ruang meningkat, jangan lupa tentang melonggarkan tanah secara berkala di dalam periuk dan pemakaian berkhasiat secara teratur. Sebagai baja lebih baik menggunakan spesies kompleks cecair atau bahan tambahan yang direka khusus untuk tumbuhan ini. Nombor dan kekerapan penyiraman ditentukan oleh pengeluar pada pakej.

Juga, mawar dalaman memerlukan pemangkasan berkala. Ia dijalankan dari saat kebangkitan buah pinggang dan penampilan pucuk muda, yang menunjukkan permulaan pertumbuhan aktif belukar. Mengeluarkan ranting kering dan tunas yang lemah akan mempercepat pembentukan tunas dan mencegah penyakit di dalam mawar bilik.

Bilik Rose Penyakit

Juga, kesulitan dalam pertumbuhan boleh timbul daripada penyakit bilik naik. Selalunya ia diliputi dengan aphids, hama labah-labah dan pelbagai parasit jamur. Untuk mengelakkan penyakit, daun mawar mesti tertakluk kepada pemeriksaan biasa.

Related  Foto dan perihalan pelbagai arachi Kubanskaya Cometa

Tetapi bagaimana untuk menyelamatkan tumbuhan jika perosak ditemui?

  • Mite labah-labah. Selalunya ia boleh didapati dalam cuaca panas. Dia menyerang daun-daun daun tunas dan daun yang nipis, yang secara beransur-ansur mulai kering dan gugur. Menyembuhkan tumbuhan itu boleh disembur dengan ubat “Phytoferm”.
  • Aphids. Dengan sejumlah kecil perosak, anda boleh mengumpul tangan, selepas itu kilang itu dirawat dengan ubat “Intavir”.
  • Sekiranya terdapat karat, cendawan bubuk dan reput kelabu, serta penyakit kulat lain dalam mawar dalaman, menyembur dengan “Fundazol” akan diperlukan. Sebagai tambahan kepada rawatan asas, perlu menyesuaikan kelembapan udara, mengurangkan penyiraman dan mengudarakan bilik di mana mawar itu terletak.

Rawatan dengan ubat dilakukan di luar rumah. Tanaman untuk sehari ditinggalkan di tempat penyemburan, selepas itu ia dibawa masuk ke dalam bilik.

Penjagaan bilik naik (video)