Periuk bungaPesona tumbuh-tumbuhan yang paling indah dan rapi tidak akan lengkap jika mereka ditanam di dalam periuk yang berbeza, berbeza dengan bentuk, saiz, bahan dari mana ia dibuat. Penyelesaian yang sangat baik untuk masalah ini – periuk untuk bunga. Dibeli di kedai atau dibuat sendiri, mereka akan melengkapkan rupa koleksi di tingkap dan membantu menghiasi kawasan desa.

Pemilihan periuk siap untuk tumbuhan dalaman dan taman

bentuk periuk yang berlainanPelbagai jenis penanam siap pakai di kedai sangat hebat. Agar tidak tersesat dalam pilihan, pakar menasihati memberi perhatian kepada beberapa aspek. Antaranya:

 • harga sampel yang anda suka;
 • destinasi tumbuhan;
 • saiz periuk untuk dihiasi;
 • kesesuaian dengan gaya reka bentuk pedalaman atau landskap;
 • praktikal produk.

Lebih sering penanam bunga lebih suka pot bunga untuk bunga dari bahan polimer, seramik dibakar atau tanah liat, kaca.

Bunga untuk bunga yang diperbuat daripada plastik

hiasan periuk plastikSampel yang paling boleh didapati dibuat daripada plastik. Mereka mudah dibasuh, boleh digunakan di dalam dan di luar rumah. Kerana kehadiran lubang saliran dan keupayaan untuk mudah membuat yang baru, tumbuhan dalam periuk dilindungi daripada merosakkan sistem akar. Satu lagi kualiti yang berguna adalah ringan, yang tidak terlalu penting jika penjual bunga memerlukan pot bunga gantung untuk tumbuhan ampel atau kalung bunga bunga yang berkesan. Walaupun dinding nipis, bekas yang terletak di bawah matahari tidak memanaskan suhu kritikal, tidak menyebabkan terlalu panas tanah dan sistem akar.

Sekiranya dikehendaki, pot bunga plastik dengan mudah dihiasi dengan serpihan kayu, tekstil, manik atau dicat dengan menggunakan cat akrilik yang selamat dan terang.

Pot plastik, dibeli di kedai, dengan mudah boleh diubah dengan gegelung tali dan gam. Permukaan sisi yang diproses olehnya adalah luka ketat dengan rentetan atau tali.

periuk kecilWalau bagaimanapun, dengan banyak kelebihan, periuk plastik mempunyai beberapa kelemahan. Mereka tidak terlalu degil apabila digunakan di luar rumah, dan produk tidak boleh dipanggil asal.

Periuk seramik

periuk seramikUntuk masa yang lama, tembikar pelbagai jenis telah digunakan untuk membuat periuk bunga dan pasu. Tanah liat sangat lentur. Ia boleh mengambil pelbagai bentuk, bahan semula jadi menyimpan kehangatan tangan tuan, memindahkannya ke pedalaman atau kawasan kampung.

Apabila memilih periuk seramik, anda perlu memberi perhatian kepada kehadiran lubang saliran, serta salutan luaran.

Tanah liat yang tidak dikuasai mengekalkan keliangan, yang meningkatkan iklim mikro di dalam periuk, tetapi mengurangkan umur panjang periuk bunga untuk bunga. Apabila menyiram air paip di dinding mungkin kelihatan noda yang tidak tepat. Di luar rumah, bekas itu terancam dengan kemusnahan:

 • kelembapan tinggi udara;
 • perubahan secara tiba-tiba dalam suhu, terutama pembekuan dan pencairan.

Related  Bagaimana untuk membuat tandas di negara ini dengan tangan mereka sendiri? Pilihan tapak dan peringkat pembinaan

Tembikar yang dicat atau berkilat kelihatan sangat mengagumkan dan lebih kuat, tetapi perlahan-lahan menghangatkan dan kurang kelembapan berlebihan.

periuk seramik untuk tumbuh-tumbuhan dalamanKerana berat yang tinggi untuk produk seramik, terutama apabila mengeluarkan pot bunga untuk bunga dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan pengancing yang dapat dipercayai. Ia mudah dibuat dengan bantuan tali dan teknik macrame yang kuat.

Bunga pot bunga untuk bunga

pot bunga kacaKaca transparan atau berwarna – bahan rapuh, tetapi berkesan yang akan membantu menghiasi pedalaman, akan menjadikan rumah itu unik.

Pada masa yang sama, setelah menunjukkan fantasi, membuat panci bunga seperti ini dengan tangan anda sendiri untuk bunga dalaman tidaklah sukar.

Sebagai asas, anda boleh mengambil balang kaca saiz, cermin mata, pasu atau bahkan akuarium bulat kecil yang sesuai. Menyambungkan kapal dengan tali, memasangnya di atas pendirian kayu, anda boleh membina kalungan untuk bunga, membuat pasu sekaligus untuk beberapa pasu.

Cara membuat pot bunga dengan tangan anda sendiri

bunga untuk bunga bahan semula jadiPerhiasan tingkap tingkap dan taman akan menjadi periuk tidak ditemui di kedai, tetapi dibuat oleh tukang bunga itu sendiri. Sampel sedemikian, sebagai peraturan:

 • banyak kali lebih murah daripada analog dari kedai;
 • Mereka dicipta dengan mengambil kira citarasa dan keinginan tuan;
 • adalah unik.

Tetapi, bergantung pada imaginasi anda, penjual bunga harus ingat tentang kebolehpercayaan periuk, keselamatan dan kepraktisan masa depan. Adalah sangat penting untuk mengambil kira kebolehubahan cuaca dan pengaruh faktor luaran, jika kita perlu mengumpul periuk untuk taman dengan tangan kita sendiri.

bentuk asli pot bungaBahan-bahan yang paling sesuai untuk kerja-kerja sedemikian adalah:

 • kayu, termasuk papan, buluh, cawangan kering, dikumpulkan di taman;
 • campuran simen, yang bertukar selepas pengerasan menjadi kuat, struktur kelembapan;
 • Jenis tali dan tali yang kuat, dari mana periuk rotan dibuat;
 • tekstil yang dirawat dengan cat tahan haus.

Related  Mandi musim panas di pondok dengan tangan mereka sendiri

Bagi periuk asli atau bahan untuk pengeluarannya, tidak perlu pergi ke kedai.

Ia hanya perlu melihat ke sekeliling untuk melihat perkara-perkara yang telah menjadi usang, tetapi yang boleh menjadi objek dalaman atau landskap yang unik.

Pot bunga ditangguhkan untuk bunga oleh tangan sendiri

pot yang digantung

Pot buatan tangan untuk rumah – satu peristiwa yang sangat baik untuk menunjukkan imaginasi anda dan menunjukkan keupayaan untuk mencipta sesuatu yang praktikal dan unik.

Versi paling mudah adalah periuk gantung dalam teknik macrame. Tenunan dengan saiz pot, ia:

 • sesuai dengan sempurna ke pedalaman;
 • menghias mana-mana bekas di mana tumbuh-tumbuhan dalaman tumbuh;
 • boleh digunakan untuk tumbuhan konvensional dan ampel;
 • bersempena dengan yang lain, membentuk sebuah garland berbilang peringkat yang menjimatkan ruang pada tingkap dan memberikan tingkap yang unik.

Di samping itu, periuk tumbuhan membolehkan untuk meningkatkan ketara pencahayaan tanaman dan memudahkan penjagaan dengan sejumlah besar bunga di dalam rumah.

tali yang kuatApabila memilih tali untuk menenun, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada sampel dari gentian tahan pakai yang tidak meregang di bawah beban, jangan terbakar di bawah sinar matahari dan tidak takut terkena kelembapan. Keperluan yang sama berlaku untuk periuk rotan untuk jalan.

Pot bunga luar dan desktop untuk bunga

pasu besar luarTumbuhan besar, seperti lemon lapang, monstera, ficus atau pakis yang subur, adalah hiasan rumah yang indah. Untuk menjadikannya kelihatan lebih berkesan, periuk boleh diletakkan di dalam periuk asal.

Pilihan reka bentuk dan saiz yang sesuai tidak selalu mungkin, tetapi untuk menghasilkan bunga api lantai tinggi untuk bunga sendiri untuk semua orang.

Salah satu pilihan – periuk simen. Sebagai asas, ambil campuran cepat, yang dicurahkan ke dalam bentuk yang disediakan dan selepas beberapa saat menerima pot-pot yang kuat. Cara lain untuk menggunakan bahan ini adalah untuk meminum flap tekstil dan memberikan penampilan yang sesuai, tunggu sehingga komposisi kering. Periuk ini boleh digunakan di dalam rumah dan di taman. Untuk kesan hiasan yang lebih besar, pemutus dicat dan dilitupi dengan mozek.

Related  Baiklah di dacha dengan tangan mereka sendiri

pasu luar untuk bunga besarKotak yang baik untuk bunga besar akan berfungsi sebagai kotak yang sesuai. Preliminarily ia digilap, dirawat dengan varnis kalis air atau dicat. Untuk melindungi lantai dan permukaan lain, sebagai contoh, meja di bawah periuk bunga kayu, palet dipasang di bahagian bawah untuk mengumpul kelembapan berlebihan. Ruang bebas antara periuk dan periuk boleh diisi dengan serat kelapa.

Memudahkan penjagaan haiwan hijau besar, melindungi tumbuhan daripada kekurangan kelembapan dan pengeringan akan membantu tanaman dengan sistem pengairan bersepadu. Ia boleh dibeli atau dibuat dengan tangan sendiri dari bahan bantu tambahan.

pasu dengan airSebagai tambahan kepada bekas untuk periuk, terdapat rongga untuk air dan tiub untuk mengisinya, serta sistem lubang yang memberi kelembapan kepada akar dan mengeluarkan air yang berlebihan. Reka bentuk yang sama untuk warna mana-mana saiz boleh dipasang di rumah. Ia akan berguna baik di tingkap dan di taman, terutamanya apabila tumbuhan dilepaskan dari perhatian harian dari kedai bunga.

reka bentuk mudah pasu dengan penyiraman automatikPot yang mudah dengan penyiraman automatik boleh dibuat dari periuk plastik konvensional. Perkara utama ialah saiz yang sesuai, dan bahagian bawahnya mempunyai lubang saliran besar. Bekas pengangkutan yang sempurna, di mana bunga memasuki kedai. Di bawah longkang, jaring kelambu plastik diletakkan di bahagian bawah. Ia tidak akan membenarkan tanah dibasuh. Melalui lubang-lubang melewati beberapa tali nylon sehingga ujungnya tetap bebas untuk digantung.

Meletakkan pot seperti bunga rumah atau taman di atas batu di palet yang dipenuhi air, anda boleh yakin bahawa tumbuhan tidak akan menderita. Pada tali, cecair naik ke tanah, tetapi tidak menyebabkan akar membusuk.

Kami membuat panci loket dengan tangan kita sendiri – video