Jeg har et lite blomsterbed i nærheten av huset. I år plantet hun et veldig vakkert mahrian nasturtium. Jeg vil forlate frøene for neste år. Fortell meg, når er det bedre å samle frø av nasturtium slik at de ikke mister spiring?

Nasturtium er hovedsakelig en årlig plante med vakre store blomster av forskjellige farger, selv om det også finnes staude varianter. Siden blomsten ikke tåler dvalemodus i det åpne bakken, vokser den på blomsterbed som en årlig. Bruk oftest slike varianter av nasturtium:

  • Terry;
  • hang-Downing;
  • curling;
  • busk;
  • klatrer.

svingete nasturtium

Alle arter multipliseres med frø, og hvert år må bli plantet på nytt. Imidlertid er det nok å kjøpe kvalitetsvariantfrø en gang, og du kan forsyne deg med frø i flere år framover. Det viktigste i denne saken er å samle dem i tide.

Når er det nødvendig å samle frø av nasturtium?

grønne frø av nasturtium

Frø av nasturtium er en liten boks med en ujevn lette overflate. Samle dem etter full modning, før starten av den første frosten. Unntaket er nasturtium utenlandsk: dets frø skal kuttes av grønt og legges på modning ved romtemperatur.
Perioden som frøene når full modning er fra 40 til 50 dager. Det skal bemerkes at denne prosessen er ujevn, og tellingen kommer ikke fra planting eller blomstring, men fra det øyeblikket kronbladene faller av. Det er derfor samlingen utføres i etapper, ettersom den modnes.

modne frø av nasturtium

Frø, som allerede er modne, endrer farge – fra grønt til gulaktig.

Men det skjer at de tidlige frostene ikke tillot frøene å modnes. I dette tilfellet er det ingenting annet å gjøre, men å rive dem grønt. Slike frø trenger modning i et varmt rom, som varer opptil to måneder.

Hvordan samle frø?

nasturtium

Modne frø separeres lett fra den visne blomsten og faller derfor til bakken under en busk. Du kan samle dem fra under busken, plukke opp fra bakken. Noen blomsterbutikker, for ikke å miste verdifulle frø, spredte gamle aviser under nasturtiumbusken. Så frøene vil ikke gå tapt og vil bli tydelig synlig.

Hvis den nødvendige mengden frø allerede er blitt samlet, og det er fortsatt mange falmede blomsterstillinger på bushen, blir de fjernet. Dette vil bidra til å forlenge blomstring av nasturtium.

Før oppbevaring bør frøene tørkes på vinduskarmen og sprer dem på et ark.

Hvordan lagrer frø?

De tørkede nasturtiumfrøene lagres i pappkasser eller papirposer. Bruk dem til avl i tre til fire år etter innsamling. Hele denne tiden beholder frøene deres spiring perfekt.

Voksende nasturtium, omsorg for det og innsamling av frø – video