Har i en blomsterbutikk en vakker balsam med hvite blomster. Og nå er jeg med ham – jeg vet ikke hvor det er bedre å bli identifisert for permanent bosted og hvordan man vanner det. Fortell meg hvordan å ta vare på balsam hjemme?

Balsamin har lenge fascinert produsentene på grunn av rikelig og frodig blomstring. Planten har mer enn 500 arter, forskjellige i form og farge på blomster, men de har alle en felles funksjon – balsamen er bokstavelig talt sprinkled med mange knopper som åpner og skaper en blomstrende lue.

Kombinerer varianter og kjærlighet til fuktighet – etter vanning på bladene vises duggdråper, som deretter er litt kandisert. På grunn av dette kalles balsam også Wet Wan. Blomsten er også preget av brødeligheten av boksene med frø. Modne små bokser briste selv fra den mest milde berøring, så planten ble kalt navnet Impati.

impatiens rom

Noen varianter av balsam vokser som enårige på blomsterbedet, i utgangspunktet vokser den samme planten i potter som flerårig. Hvis det er et ønske og fritid, kan potteplanter også plantes på sommeren, men med høstens komme skal de bringes tilbake til rommet.

blomstring balsam bush

I seg selv er blomsten ikke så nydelig, og med riktig omhu vil den utvikle seg harmonisk og blomstrende. Hvordan kan jeg ta vare på balsam hjemme? Alt er veldig enkelt – du trenger:

  • plukk opp en pott med en blomst rett sted med god belysning;
  • overvåke temperaturregimet
  • opprettholde fuktighet;
  • i tid, befrukt og om nødvendig transplantasjon;
  • gi beskyttelse mot sykdommer og skadedyr.

Riktig plassering

balsam som en rose

Det ideelle stedet for en balsam vil være noen vinduskarmen, som har en penumbra. Blomsten føles også godt på nordsiden, men når den vokser på sørvinduet, må den være dekket av direkte sollys.

For dannelsen av en frodig busk og ensartet blomstring gjennom hele kronen, må potten med balsam bli vendt mot solen når skuddene strekkes.

Temperaturforhold

balsam oransje

Komfortabel temperatur for en blomst – fra 16 til 26 grader varme, mens det er viktig å ikke tillate sine skarpe dråper. Balsamin elsker frisk luft, så i sommer anbefales det å ta ut en gryte på gaten eller på balkongen, og resten av tiden for å fly et rom, unngår utkast.

Fuktighet og vanning

balsam gul

Balsam er en veldig hygrofil plante og trenger nesten daglig vanning i sommer. Anlegget reagerer godt på sprøyting, men du må sørge for at vannet ikke kommer på blomsten, og etter prosedyren – la bladene tørke helt. Med tilkomsten av vinteren reduseres antall vanning.

Det er viktig å ikke la det øverste laget av jorda tørke helt, samt stagnasjonen av vann i pannen – både den første og den andre vil føre til blomstens død.

Transplantasjon og gjødsel av balsam

balsam hvit terry

I de fleste tilfeller trenger ikke balsam en transplantasjon, det er nok å kutte de strakte skuddene på våren. Beskjære stiklinger fra toppen kan rotes til å vokse nye planter. En annen blomst forplantes ved hjelp av frø.

Related  Eksempler på design av blomsterbed fra flasker

stiklinger av balsam

En transplantasjon er rett og slett nødvendig hvis balsamet i en stor blomsterpotte ikke blomstrer i lang tid – da blir den transplantert i en pott mindre enn diameteren, eller plant 2-3 planter sammen.

ung balsam

I vekstperioden (vårhøst) blir blomsten matet med komplekse gjødsel en gang annenhver uke. For å stimulere rikelig blomstring og dannelse av en busk, er en ung balsam stikket – både sentral- og sideskuddene. Du må også fjerne tørkede blomster og blader. For å øke motstanden mot sykdommer, blir balsam sprayet med vekststimulerende midler.

Video om omsorg for balsam