Rabim ingver pri kuhanju različnih jedi, pozimi pa dodam čaj otrokom za preprečevanje prehladov. Vendar pa v naši majhni vasi ni vedno mogoče najti v trgovinah. Povej mi, ali je možno vrteti ingver na vrtu in kako to storiti?

Ingver – začinjena rastlina, ki se uporablja za zdravljenje in preprečevanje različnih bolezni. Poleg tega se doda tudi v jedi in pijače. Koren ingverja lahko kupite v trgovinah in na trgu, vendar mnogi ljubitelji te začimbe raje sami vzgajajo. To je čisto mogoče storiti, glavna stvar je, da se kompetentno obrne na vprašanje izbire sadilnega materiala in malo skrbi za rastlino.

ingver

Torej, kako rasti ingver na vrtu? Vse dejavnosti za razmnoževanje začinjene rastline lahko razdelimo na tri stopnje:

  1. Izbira materiala za sajenje.
  2. Vzpenjanje korenine pred sajenjem v tleh.
  3. Presaditev rastlin na vrtu.

Izbira kakovostnega sadilnega materiala

koren z očmi

Kljub temu, da cvetovi ingverja in nato tudi sadje, je za njegovo razmnoževanje v glavnem koruza. Kupijo jih v trgovini. Dobra žetev je sposobna dati kakovosten koren, ki mora imeti:

  • gladka površina, gladka in brez poškodb;
  • sočna trdna struktura;
  • v živo, brez skrivnosti, ledvične oči.

Vzpenjanje korena

Obdobje od začetka saditve ingverja do spravila traja približno 8 mesecev. Da bi rastlina rastla poleti, pred sajenjem je treba rasti v lonec. Najboljši čas za začetek kalivosti je konec februarja. Če želite to narediti, je koren razdeljen na dele, od katerih mora imeti vsaj dva brsti, izrezati kraje z ogljem in malo posušiti.

vzburjenje ledvic

Za aktiviranje spalnih brstov je priporočljivo, da se v nekaj minutah dopolnjujejo delci korenike v topli vodi.

Ingver dobro raste v trdo in hranljivo zemljo. Ustrezna mešanica travnih in listnih zemljišč, šote in peska v enakih razmerjih.

Pot za sajenje je treba izbrati široko, vendar ne zelo visoko, saj imajo korenine lastnost širjenja širine. Na dnu lonca položite drenažni sloj, jo napolnite s tlemi in pripravljene dele korenin z rastlinami zasadite navzgor. Preprosto porabite z vodo in na toplem mestu (najmanj 25 stopinj Celzija) z razpršeno razsvetljavo.

naraščanje korenin ingverja

V procesu rasti je treba korenine redno zalivati ​​in posejati ter oplojevati s kompleksnimi gnojili enkrat na dva tedna.

Presaditev ingverja na postelji

ingver na vrtu

Maja se ingver presadijo v vrtove, ki se nahajajo v polsenčnem kraju. Razdalja med sadikami naj bo najmanj 15 cm. Nadaljnja skrb je, da se po sušenju zgornjega sloja tal in rednega pršenja opravi zalivanje. Poleti je ingver večkrat hranjen z organskim (raztopina govejega gnoja v razmerju 1:10) in kalijevih gnojil.

Dva tedna pred žetvijo se zalivanje ustavi. Približno septembra bodo listi rumeni – to pomeni, da je čas, da izkopljejo korenine. Pridobljene korenike pustimo, da se sušijo 3 dni, nato pa se shranijo na hladnem.

Sajenje korena ingverja za kalitev – video