V državi imam star grmičevja. Žetev je odlična, jagode so okusne, vnuki preprosto obožujejo marmelado od njih. Rada bi vzredila še nekaj grmovja. Povejte mi, kako lahko pomnožim barberry?

Barberry je lep okrasni grm, iz katerega so izdelane žive meje. Jagode in listi barberry se pogosto uporabljajo v ljudski medicini za zdravljenje različnih bolezni. Poleg tega pripravijo okusen in uporaben marmelin ali dodajo kot začimbe mesu in ribam.

barberry

Doma se barbarica lahko reproducira. Glede na sorto se grm lahko razširi na naslednji način:

  • semena;
  • potaknjenci;
  • mlade plasti;
  • delitev grmovja.

Da bi ohranili vse sortne značilnosti med razmnoževanjem barvice s sloji ali potaknjenci, se očesno cepi.

Sejalna semena

seme barberi

Semena reproducirajo vse sorte barberry, ki imajo kosti. Če želite to narediti, izberite meso iz zrelih jagod, sperite seme v šibko raztopino kalijevega permanganata in rahlo suho, da se jim ne zleže skupaj.

Seme so posejane v tleh:

  1. Jeseni. Pour pesek v brazde 3 cm globoko in sejanje semena na vrhu. Odlepite verige z žaganjem. V zgodnji pomladi mulčenje nežno rjavijo in pokrivajo pridelke s filmom, dokler se ne dvignejo.
  2. Spomladi. Tako se semena, zbrana jeseni, ohranijo do spomladanskega sajenja, shranjene so v hladilniku, ki je bila predhodno postavljena v škatlo ali pladenj s peskom. Semena, posejana spomladi, so zasajena v začetku poletja.

Po oblikovanju dveh resničnih listov je treba poganjke potapljati, korenine pa morajo biti pokončane. Mladi grmičevje borovnic bo pripravljen za presaditev v enem do dveh letih.

Pri razmnoževanju s semeni obstaja tveganje za izgubo sortnih lastnosti pri mladih rastlinah, poleg tega pa so semena barbarjev značilna tudi z nizko kalivostjo.

Rezanje

razmnoževanje s potaknjenci

V začetku poletja so bili potaknjenci s štirimi ledvici razrezani s stranskih, že lignificiranih, poganjkov. Dolžina reza ne sme biti večja od 20 cm. Na dnu potaknjencev odstranite liste in jih obdelajte s korenom. Posode zapolnijo mešanico peska in šote, rastlinske potaknjence in jih prekrijejo s folijo.

Related  Actinidia: deček ali deklica?

Periodično se zračite in škropite škropiva, dokler niso ukoreninjeni. Ko poganjki začnejo rasti in oblikujejo korenine, jih posadijo v ločene lončke in jih pošljejo v rastlinjaku, s prihodom spomladi pa se lahko posadijo na odprtem tleh.

Razmnoževanje barberry s potaknjenci se lahko izvede zgodaj spomladi. V tem primeru se potaknejo rezine pred začetkom premikanja sokov in jih hranite v hladilniku, dokler se zemlja ne ogreje. Nato takoj, brez korenin, zasajene.

Tisti, ki so izbrali ta način razmnoževanja, je vredno razmisliti, da so potaknjenci barberry korenine zelo počasi. Da bi pospešili postopek, jih je treba zdraviti s stimulanti.

Reprodukcija po plasteh

množenje po plasteh

Da bi jeseni dobili utrjene plasti, jih pokopljejo spomladi. V bližini starega grmovja naredi žleb in vanj postavlja mladega (ne starejšega od enega leta) streljanja na tak način, da je nad tlemi deloval samo zgornji del.

Nekatere sorte barberry dajejo veliko korenin. Izbira in odmik najmočnejših poganjkov, dve leti pozneje dobita polnopravno mlado sadikanje.

Razdelitev materničnega grma

razdelitev grmovja

Če je na spletnem mestu že zdravo grmovje grmovnice primerne sorte, se lahko uporablja za saditev nekaj mladih rastlin. Da bi to naredili, je odrasel barjenec nežen in razdeljen na dele. Preveč velike in močne korenine so bile vidne s posebno žago.

Barbaris: sajenje, oskrba in razmnoževanje – video