Viburnum muda tumbuh berhampiran rumah kami. Untuk tahun ketiga sekarang, seperti dalam semak yang sihat pada musim bunga awal, daun mula meronta ke arah musim panas. Jiran mengatakan ia aphid. Beritahu saya bagaimana menangani aphids di Kalina? Adakah terdapat kaedah rakyat?

aphidBulatan kalone yang subur digunakan secara meluas dalam reka bentuk landskap. Mereka cantik pada bila-bila masa sepanjang tahun: ditutup dengan daun hijau yang indah, bulu halus putih atau buah merah, viburnum menjadi hiasan tapak. Walau bagaimanapun, walaupun ia tidak kebal dari serangan oleh perosak, yang menyebabkan kerosakan ketara pada semak belukar. Kebanyakan viburnum diserang oleh aphids – serangga yang sangat kecil, tetapi sangat ganas.

Bagaimana untuk mengenali aphid?

aphids

Kebanyakan semua Kalina suka aphid hitam. Ini adalah serangga kecil warna coklat tua dengan fecundity yang hebat. Mereka bertelur di kulit berhampiran buah pinggang, dari mana larva muncul pada musim bunga. Larva mula makan daun muda yang lembut, dan semak belukar terhenti. Jika anda tidak memulakan perjuangan segera, pada musim luruh, orang dewasa akan menunda banyak telur baru, dan pada musim bunga semuanya akan diulangi.

Aphid yang mengagumkan dengan mudah boleh dibezakan dari tumbuh-tumbuhan lain: pertama, pada pucuk-pucuk muda, pengumpulan serangga muncul, maka daun-daun berpusing dan semak berhenti tumbuh.

Pemulihan rakyat terhadap aphidsmenyembur dengan infus

Tulip di Kalina mesti dimusnahkan pada mulanya, sehingga ia mula membiak. Pada peringkat awal, kaedah kaum seperti penyemburan akan membantu:

  1. Dengan penyelesaian sabun. Larutkan dalam baldi air 300 g sabun parut (isi rumah) dan dalam tempoh seminggu memegang 3 rawatan. Bunuh serangga mati di bawah tekanan air dari hos.
  2. Pengambilan tembakau. Untuk 5 liter air, tuang 250 g tembakau, berkeras selama dua hari. Terikan dan tambah lagi 5 liter air.
  3. Penyelesaian ammonia. Tuang 20 ml alkohol ke dalam baldi air. Proses dua kali dengan rehat dua minggu.

Sebelum meneruskan pemprosesan, tanpa mengira kaedah yang digunakan, adalah perlu untuk memusnahkan Kalina penangkapan akar muda, di mana aphid lebih suka bertelur.

Persediaan terhadap aphids

Sekiranya momen itu terlepas, dan aphids sudah aktif membanjiri semak belukar, lebih banyak cara yang lebih berkesan diperlukan. Antara persediaan khas dari perosak, mereka terbukti cukup baik:

  1. Akarin.acarin
  2. Fufanon.
  3. Arrivo.tiba

Related  Budang semulajadi untuk kecantikan dan faedah – plum aronia

Langkah-langkah pencegahan

Untuk menghalang permata kutu di Kalina, setiap musim bunga, bersihkan belukar dari kulit serak yang lama, di bawahnya mungkin ada batu, dan memutihkan kapur batang. Luka dan puncak tetap juga harus dipotong secara teratur.

kumbang

Jika ada semut di taman yang menyumbang kepada perkembangan aphids, perlu melupuskannya, menumpahkan tapak pengumpulan dengan air mendidih. Tetapi sesetengah serangga, seperti ladybugs, harus tertarik ke taman sebaliknya, kerana mereka makan aphid.

Rawatan viburnum dari aphids – video