Moustik timun: tanda-tanda penyakit dan kaedah rawatan

gambar penulisSelamat siang. Tolong bantu saya dalam kemalangan saya. Saya tinggal di Norilsk. Telah menanam pokok timun tahun ini, telah meningkat, telah mula berkembang, tetapi selepas penampilan 4 lembar terdapat makula. Saya membaca banyak artikel di internet, tetapi saya tidak faham apa yang membuat saya sakit. Tolong, sila. Apa yang boleh saya lakukan untuk menyembuhkan timun saya?

Berdasarkan foto-foto daun timun, menurut tanda-tanda luar, penyakit ini sangat mirip dengan mozek putih. Ia adalah jangkitan virus yang memberi kesan kepada banyak budaya yang tumbuh baik di tanah terbuka dan dalam keadaan rumah hijau (atau bilik).

Mosaik timun putih adalah yang paling berbahaya bagi semua jenis mozek dan salah satu yang paling tahan terhadap rawatan. Virus ini sukar dimusnahkan kerana ia mempunyai keupayaan untuk bertahan lama dalam tanah, di loji kekal dan juga dalam alat. Di samping itu, mozek juga memberi kesan kepada biji tumbuhan, mengekalkan aktivitinya selama 2-3 tahun. Tetapi selepas tamat tempoh ini, paras jangkitan tertentu masih kekal.

Kaedah rawatan mozek timun

percikan

Pertama sekali, adalah penting untuk memisahkan tumbuhan berpenyakit dari selebihnya untuk mengelakkan penyebaran jangkitan selanjutnya. Keluarkan daun yang terjejas dan merawat timun dengan Aktelikt atau Aktara.

Alat yang digunakan untuk menjaga tumbuh-tumbuhan yang berpenyakit harus disucikan secara menyeluruh dalam penyelesaian permanganat kalium.

Kesan melambatkan perkembangan penyakit ini juga disediakan oleh ubat-ubatan rakyat, seperti penyemburan:

 • susu rendah lemak (10%);
 • penyelesaian susu-iodin (10% susu dan iodin 0.1%);
 • berwarna dandelion;
 • merebus sekam bawang;
 • berwarna tembakau;
 • infusi bawang putih yang lemah.

Punca penyakit

Persekitaran yang baik untuk pembangunan mosaik timun yang ditanam dalam keadaan rumah hijau (bilik) adalah:

 1. Suhu tinggi di dalam bilik (lebih daripada 25 darjah Celcius).
 2. Perubahan turun tajam dalam rejim suhu.

Penyakit itu cepat menyebar ke semua penanaman dan dalam masa yang singkat mampu membunuh mereka.

Moustik tumbuhan dipindahkan:

 • melalui benih yang dijangkiti;
 • melalui tanah yang tercemar atau rumpai;
 • melalui inventori oleh mana tumbuhan yang dijangkiti dirawat;
 • dengan bantuan perosak, khususnya aphids.

Tanda-tanda penyakit ini

daun timun

Moustik timun sering menampakkan diri dalam “usia muda” tumbuhan dan mempengaruhi plat daun timun. Daun muda dilitupi dengan ekor putih atau kuning, yang beransur-ansur meningkat secara berskala dan sepenuhnya mewarnai daun, hanya meninggalkan vena hijau. Walau bagaimanapun, virus itu boleh dan tetap tersembunyi sehingga masa timun mula berbuah.

Remedi rakyat untuk pencegahan dan rawatan penyakit timun – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector