Tahun lepas jiran saya memberiku bebola kecil gladioli. Saya memikat mereka – saya menyiram dan membaja mereka, tetapi saya tidak melihat bunga. Saya terpaksa menggali nodul dengan harapan mereka akan membuat saya bahagia untuk tahun depan. Beritahu saya cara menanam gladioli pada musim bunga, supaya mereka berbunga?

gladiolusPada gladiolus pertama tidak banyak menimbulkan minat, tetapi apabila bunga besar berkembang dengan tebal menutupi spike bunga, menjadi jelas apa tumbuhan ini layak mendapat penanam bunga. Dengan keindahan ini, tidak mustahil untuk lulus tanpa melihat ke belakang, kerana warna bunga boleh sangat bervariasi – dari kuning atau merah biasa, ke hijau atau biru yang jarang berlaku.

Untuk bunga gladioli sudah pada tahun penanaman, anda perlu tahu cara menanamnya dengan baik pada musim bunga. Di samping itu, pilihan bahan penanaman juga penting, kerana seringkali ketiadaan bunga berbunga musim panas adalah hasil pemerolehan mentol “salah”.

Baca juga artikel: menyediakan gladioli untuk penanaman pada musim bunga!

Bagaimana untuk memilih mentol untuk penanaman?

mentol

Dalam gladiolus, ubi itu diatur sedemikian rupa sehingga batang terbentuk dari tengah tengah atas, dan bayi tumbuh dari yang lebih rendah. Apabila membeli bahan penanaman, anda perlu memberi perhatian kepada saiz mentol. Spesimen terlalu besar, di mana bahagian bawah dan bentuk yang rata, lebih baik memotong. Ini adalah bagaimana gladioli lama kelihatan, yang telah melebihi 3-4 musim. Selepas itu, mereka praktikal tidak berbunga, dan walaupun ditanam dengan betul pada musim bunga, tidak akan menjadi peduncle.

Sekiranya anda mahu gladiolus berkembang di musim panas, jangan beli bayi kecil-kecil. Untuk pembiakan semula, itu yang paling banyak terdapat pilihan yang sesuai, itu hanya berbunga yang akan datang pada musim depan.

Mentol yang paling sesuai untuk penanaman adalah yang pernah mekar. Mereka sedikit memanjang, dengan kelahiran tidur yang lebih rendah.

Menyediakan mentol untuk penanaman

Anda boleh menanam gladioli pada bulan Mei, apabila bumi mendapat cukup panas. Pada bulan April, mentol mesti disediakan terlebih dahulu untuk penanaman:

  1. Bersihkan dari skala kering.
  2. Potong kawasan rosak (jika mereka mempunyai kawasan kerosakan yang kecil), lapkan luka dengan arang atau gris dengan hijau.
  3. Lay di tingkap untuk bangun buah pinggang.

Untuk mempercepat pertumbuhan rootlets, seminggu sebelum pendaratan mentol, anda boleh memasukkannya ke dalam kotak dan taburkan dengan habuk papan basah.

Secara langsung pada hari penanaman, tahan gladiolus selama beberapa jam dalam larutan kalium permanganat yang lemah. Ini akan meningkatkan daya tahan terhadap penyakit.

Bagaimana dengan betul menanam gladiolus?

penanaman gladiolus

Orang-orang kacak yang bangga suka tanah dengan keasidan yang rendah, pencahayaan yang baik dan penyiraman yang tetap. Ini mesti diambil kira apabila memilih tapak mendarat. Di samping itu, adalah perlu untuk mengelakkan kawasan di mana air bertakung, dan draf berjalan. Di dalam tanah, yang tidak pernah kering, mentol akan cepat membusuk, dan tiupan angin akan memecahkan peduncle tinggi.

Related  Saingan yang murni dari rose – begonia terry yellow

Bunga harus disediakan untuk gladioli dari musim gugur: tambah humus, superfosfat, kalium sulfat dan menggali. Pada musim bunga, lepaskan tanah sekali lagi dan buat lubang-lubang, meninggalkan jarak sekurang-kurangnya 30 cm di antara mereka.

Sekiranya tanah tidak disenyawakan pada musim luruh, anda boleh meletakkan beberapa baja mineral terus ke dalam lubang, sambil menambah pasir. Mentol pengedap tidak harus sangat mendalam, kedalaman optimum lubang harus tiga ketinggian mentol itu sendiri.

Kami menanam gladioli dengan betul – video