Penyakit begonias, rawatan mereka

Saya mempunyai koleksi kecil begonias pelbagai jenis. Saya menjaga dia dengan baik, tetapi baru-baru ini saya mula melihat daun kering di semak-semak. Beritahu saya, apakah penyakit begonias dan bagaimana merawatnya?

Pengemis begonia mempunyai watak yang tidak terlalu sempit. Jika anda mengikuti cadangan untuk penjagaan tumbuhan, ia akan menyenangkan mata dengan jisim hijau yang terang dan berbunga berulang. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai keadaan, kadang-kadang berlaku bahawa keadaan umum bunga tiba-tiba mula merosot.

Tentukan sifat penyakit begonia dan mulakan rawatan yang mencukupi akan membantu penampilan daun tumbuhan. Begonias penyakit yang paling biasa termasuk:

  • cendawan serbuk;
  • kelabu kelabu;
  • bacteriosis vaskular;
  • kudung.

Cecair serbuk

cendawan serbuk

Tanda penyakit itu adalah bintik-bintik coklat di daun dengan salutan putih. Kawasan lesi itu berkembang pesat ke seluruh daun. Sebab terjadinya cendawan serbuk adalah terlalu banyak suhu dan kelembapan yang rendah di dalam bilik, di mana terdapat periuk.

Begonia yang terpengaruh hendaklah dipisahkan dari tumbuh-tumbuhan lain.

Jika spesimen hanya muncul, daun disembur dengan Phytosporin-M atau Alirin-B. Dalam kes apabila permulaan penyakit hilang dan semua daun terjejas, perlu dilakukan rawatan dengan Topaz atau Strobin.

Kelabu kelabu

kelabu kelabu

Meningkatkan kelembapan dan penyiraman kerap menyebabkan penyakit dengan reput kelabu. Pada peringkat awal, daun ditutup dengan bintik kelabu, melekat pada sentuhan. Secara beransur-ansur, noda mengembang dan membawa kepada membusuk daun, serta batang itu sendiri.

Untuk menyimpan tumbuhan, periuk dipindahkan ke lokasi lain atau kelembapan di dalam bilik dikawal. Daun yang berpenyakit harus dikeluarkan, dan yang tersisa perlu disembur dengan larutan 0.1% Euparen atau Fundazol.

Bakteria vaskular

bakterosis vaskular

Tepi daun mula menjadi kuning dan secara beransur-ansur menjadi coklat. Bahagian tengah daun kekal hijau, tetapi kapalnya sendiri menjadi hitam. Ia perlu memotong daun berpenyakit, dan selebihnya perlu dirawat dengan racun kulat.

Perisai

Pada peringkat awal ia dinyatakan sebagai salutan melekit. Dari masa ke masa, pertumbuhan coklat kecil terbentuk di atas daun, yang boleh dikeluarkan tanpa merosakkan daun itu sendiri. Begonia pesakit perlu dirawat dengan insektisida (Aktar).

Penyakit yang tidak boleh sembuh

Dengan mengesan kerosakan yang tepat pada masanya, begonia dapat diimbangi dengan bantuan persediaan khas. Walau bagaimanapun, terdapat penyakit, kehadirannya meletakkan diagnosis maut begonia:

  1. Tempat cincin. Diluluskan oleh perosak dan dicirikan oleh penampilan pada daun bintik-bintik kuning dan kawasan mati.tempat lingkaran
  2. Bacterial spotting. Pada bahagian belakang daun, muncung kecil berair muncul, yang akhirnya menjadi gelap dan sepenuhnya menjejaskan seluruh bunga, termasuk hal berkembang.tempat bakteria
  3. Nematoda daun. Hujung daun pertama memudar, mengekalkan warna hijau, dan kemudian beransur-ansur layu. Daun yang benar-benar kering ditutup dengan bintik-bintik coklat. Penyakit ini ditularkan kepada bunga melalui tanah akibat suhu rendah dengan kelembapan yang tinggi.nematod daun

Dalam kes ini, begonia tertakluk kepada pemusnahan segera, supaya penyakit ini tidak ditularkan kepada tumbuhan lain.

Persediaan terhadap penyakit tumbuhan – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector