Untuk masa yang lama saya ingin membiak anemoni, dan di sini kedai bunga menangkap satu biji benih. Dia membawanya ke rumah, dan kemudian seorang jiran datang dan dianugerahkan saya dengan tiga lagi ubi. Sekarang akan ada seluruh anemon yang tumbuh di rumah negara. Saya memutuskan untuk memegang ubi sehingga musim bunga, kerana musim sejuk sejuk. Sudah tentu, apabila lebih baik menanam anemia dan adakah mungkin untuk menanam benih sudah sekarang?

anemonessemak padat dengan daun diukir dan tender, tetapi bunga yang besar dicat dengan pelbagai warna, salah satu yang pertama untuk muncul pada musim bunga di atas katil dari bawah salji. Ini adalah anemoni dari keluarga buttercup. Terdapat banyak jenis anemone, setiap dibezakan oleh warna dan bentuk hal berkembang, yang mungkin juga double, dan masa berbunga. Mendarat di atas katil beberapa jenis, mekar pada musim bunga awal, pada awal dan akhir musim panas, anda boleh membuat komposisi yang akan sila mata bunga yang menarik untuk masa yang lama, walaupun tempoh yang singkat (purata anemone mekar tidak lebih daripada tiga minggu).

Bergantung pada spesies tertentu, anemon boleh mempunyai kedua-dua rimpang berdaun tetapi rapuh dalam bentuk silinder dan umbi.

Masa anemon boleh ditanam bergantung kepada bahan benih yang digunakan:

  • jika ia benih – menanam mereka lebih baik untuk musim sejuk;
  • Anemia rhizome dan tuberus biasanya ditanam pada musim bunga.

Ciri-ciri benih sub-sowingbenih biji anemone

Anemone musim luruh yang menanam menghindarkan prosedur stratifikasi benih yang memakan masa dan panjang yang diperlukan untuk meningkatkan kadar percambahan. Untuk melakukan ini, pada akhir musim luruh bekas cetek mesti diisi dengan substrat longgar yang terdiri daripada pasir dan gambut. Sebelum bermulanya fros pertama di dalam campuran tanah lembap, benihkan benih dan semburkannya dengan ringan. Tidak mustahil untuk memperdalam secara mendalam, kerana pucuk tidak dapat memecah ke permukaan.

Hanya benih baru dituai yang harus digunakan untuk penaburan.

Sekarang yang paling menarik: bekas dengan biji-bijian harus dibawa keluar ke jalan dan prikopat di atas katil bunga. Dari atas, tutup dengan daun yang jatuh. Pada awal musim bunga, benih yang bertahan stratifikasi semulajadi dengan frosts musim sejuk akan meningkat. Apabila anak benih tumbuh, anda boleh memindahkannya ke tempat yang tetap.

Apabila benih anemone yang semakin meningkat perlu mengambil kira tiga faktor: pertama, benih mempunyai percambahan yang sangat rendah, kedua, untuk jenis hibrid, kaedah ini tidak sesuai kerana tumbuh-tumbuhan tidak disimpan tanda-tanda yang berkualiti tinggi, dan ketiga, berkembang daripada anemone benih mekar hanya tahun ketiga.

Menanam musim bunga anemonubi anemones

Varieti dengan rimpang adalah yang terbaik ditanam pada musim bunga, terutamanya apabila tumbuhan lama berganda. Pemindahan musim luruh tidak dapat bertahan. Bunga berminyak sebelum penanaman musim bunga diperlukan untuk “bangun”. Untuk melakukan ini, mereka mesti dibalut dengan kain yang banyak dibasahi dengan perangsang pertumbuhan, dan dimasukkan ke dalam tas selama sekurang-kurangnya enam jam. Selepas masa yang ditentukan, ubi sudah siap untuk menanam di atas katil bunga.

Apabila menanam anemon tumbuhan, titik pertumbuhan perlu dilihat. Ia berada di sebelah rata umbi.

Video mengenai anemia yang semakin meningkat

Related  Bagaimana jika fizalis bercambah?