Saya membawa pulang bunga malang dengan dua daun dari kerja untuk pemulihan, dan dia melambai ke semak belukar yang mengagumkan. Jiran mengatakan bahawa ini adalah begonia Cleopatra. Sila beritahu kami mengenai tumbuhan ini. Adakah dia mempunyai sebarang syarat khas untuk penjagaan? Saya suka bunga itu sehingga saya mahukan yang sama.

begonia kleopatraBegonias berbeza: ada yang tumbuh tinggi dan dengan daun yang besar, sementara yang lain kelihatan seperti semak padat dengan daun kecil. Ia adalah yang terakhir bahawa begonia Cleopatra adalah salah satu daripada jenis kecil tumbuhan ini dari keluarga Begoniev.

Cleopatra masih dikenali di bawah nama begonia Boveri, Maple Leaf atau “Maple American” (untuk kesamaan bentuk daun dengan pokok itu).

Ciri-ciri pelbagaimekar cleopatra

Begonia Cleopatra tumbuh sebagai semak padat, ketinggian keseluruhan tidak melebihi 50 cm. Tegak nipis batang yang semakin meningkat daripada roset basal, dilampirkan kecil, sehingga 12 cm diameter, meninggalkan kaya warna zaitun dengan urat berbeza nada yang lebih ringan. Plat daun tidak merata, “potong” menjadi bahagian, menunjuk ke ujungnya. Perlu diperhatikan bahawa bahagian terbalik adalah merah, yang menghasilkan kontras yang menarik dan bermain warna di bawah sinar matahari dari sudut yang berbeza.

Ciri ciri pelbagai adalah kehadiran pada daun dan batang cahaya “pistol” pendek – villi kecil. Nampaknya tumbuhan itu ditutup dengan hoarfrost.

Semasa berbunga renek menghasilkan batang panjang, di atas yang terdapat bunga putih dan merah jambu kecil.

Cleopatra mempunyai bunga kedua-dua jantina, berkat mana kotak biji kecil dengan tiga muka matang di tempat perempuan inflorescence.

Ciri-ciri penanaman pelbagaiCleopatra meninggalkan

Seperti kebanyakan begonias, Cleopatra lebih suka cahaya yang bertaburan. Di samping itu, dia juga memerlukan aktiviti penjagaan seperti:

  1. Mengekalkan suhu yang selesa untuk tumbuhan di antara 14 hingga 25 darjah Celsius. Nilai yang lebih rendah atau lebih tinggi mempunyai kesan buruk pada bunga.
  2. Tidak termasuk tempat di mana draf hadir. Juga, anda tidak boleh meletakkan periuk berhampiran radiator yang berjalan.
  3. Penyiraman bunga yang berlimpah, tetapi dengan syarat bahawa air tidak akan bertakung. Dalam begonia tanah lembap berterusan cepat reput dan boleh hilang. Ia juga berbahaya untuknya dan pengeringan lengkap koma bumi – daun segera turun.

Jangka hayat begonia dari Cleopatra adalah purata 4 tahun. Kemudian kilang lebih baik untuk meremajakan dengan bantuan keratan, untuk memelihara bentuk yang subur dan padat semak.

Apa yang perlu dilakukan jika begonia Cleopatra mempunyai turgor daun rendah – video