Lindung nilai pintar anggur pertamanya: cara menanam dan jenis yang digunakan

Kami mempunyai pagar batu lama di sebelah utara dacha. Untuk membongkarkan ia adalah kasihan, pembinaannya adalah bunyi, tetapi pagar itu tidak bersinar dengan kecantikan istimewa. Jadi mereka memutuskan untuk menutupnya dengan anggur yang girlish. Beritahu saya, ini mungkin, memandangkan di tempat itu dengan pencahayaan tidak begitu? Namun, bagaimanakah cara membuat lindung nilai dara girlish?

pagar pada musim panasJika anda memerlukan dinding hijau padat yang akan tumbuh dengan baik di mana-mana tempat dan dengan penjagaan yang minimum, girlish girling adalah pilihan yang sangat baik. Liana ini boleh menyembunyikan laman web ini dari mata prying, memanjat lebih tinggi setiap tahun.

Kelebihan belukarlindung nilai pada musim gugur

Lindung nilai anggur anggur adalah salah satu pilihan paling optimum untuk mewujudkan pagar hijau. Kilang ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding pokok renek lain yang digunakan untuk lindung nilai. Di antara mereka, patut dicatat kelebihan tersebut:

 • rintangan fros tinggi;
 • rintangan kepada kebanyakan penyakit;
 • keupayaan untuk berkembang di tempat teduh;
 • ketiadaan mutlak syarat untuk komposisi tanah;
 • penjagaan yang minima;
 • pertumbuhan pesat.

Terdapat hampir tiada kekurangan dalam pokok anggur, kecuali bahawa, seperti semua spesies daun, ia akan menambah masalah dalam menuai daun jatuh pada musim gugur, dan akan berdiri terdedah pada musim sejuk. Perlu mengambil kira satu lagi nuansa: jika anda tidak merancang untuk kerap memotong dinding hijau anda, maka lebih baik untuk menghentikan pilihan anda pada belukar lain yang tidak memerlukan pemangkasan. Anggur tanpa ia dengan cepat akan menjadi tebal yang tidak berbentuk.

Bagaimana hendak membuat pagar?pendaratan

Penanaman anggur adalah yang terbaik untuk bermula pada musim gugur. Pilihan terbaik adalah dengan membuat benih siap sedia yang cepat berakar. Anda juga boleh menanam semak dari biji pada musim bunga atau anda boleh meminta keratan dari jiran dan akar mereka (juga pada musim bunga).

Anggur tumbuhan boleh di mana sahaja: ia tidak pemilih tentang matahari, tetapi kualiti pencahayaan bergantung pada penampilan umum belukar. Di bawah matahari, daun akan menggembirakan warna yang berbeza, tetapi mereka akan jatuh lebih cepat, dan di bawah naungan mereka akan tetap hijau sehingga awal musim sejuk.

Buat pagar anggur tidak sukar, untuk ini anda perlukan:

 1. Melambatkan kawasan yang dipilih.
 2. Sediakan lubang untuk anak benih, meninggalkan jarak 1-1.5 m di antara mereka.
 3. Di dalam penanaman, tambah sedikit humus dan kompos (di tanah yang subur tidak diperlukan).
 4. Benih tumbuhan, air dan tutup.

Pastikan untuk memberikan sokongan yang mana anggur akan curl. Ia boleh menjadi dinding, pagar atau jejaring yang diregangkan.

Anggur Girlish mempunyai pertumbuhan yang baik dan pada tahun pertama ia boleh “berkembang” sehingga 3 meter. Untuk mengelakkan belukar dari menyebar secara chaotically ke arah yang berbeza, ia mesti dipotong secara teratur. Pada musim bunga adalah perlu untuk mengeluarkan cawangan penanaman kering, patah dan menebal, dan pada musim panas untuk memotong puncak dan mengawal pembentukan semak belukar.

Jenis lenas sesuai untuk lindung nilai

Kebanyakannya digunakan sebagai dinding hijau adalah jenis anggur yang pertama:

 1. Lima daun. Belukar rantaian naik hingga ketinggian 20 m. Daun yang besar, berkilat dan hijau dari kelopak lima menjadi ungu pada musim gugur.lima buah anggur
 2. Triocrenic. Untuk daun dengan tiga lobus juga dipanggil ivy. Dedaunan juga berubah warna pada musim luruh. Pelbagai ini tidak begitu kuat dan perlahan berkembang.anggur triastrous
 3. Henry. Daun lima jari dibezakan oleh vena-vena putih ciri-ciri, mereka berubah merah oleh kejatuhan. Rintangan beku adalah sederhana.Henry Grapes

Tanaman girlish tumbuhan untuk lindung nilai – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector