Tahun ini, saya membeli dan menanam beberapa kepingan iris di dacha. Penjual berkata bahawa mereka perlu diberi makan musim depan. Beritahu saya, apa yang boleh anda menyuburkan irises pada musim bunga?

iris pada musim bungaMungkin, iris boleh dikaitkan dengan tumbuhan yang paling sering dijumpai di atas katil bunga. Pertama, mereka tidak begitu aneh dalam penjagaan mereka dan dapat berkembang di hampir mana-mana tanah, dan kedua, bagaimana seseorang tidak suka “kokerel” yang besar dengan warna yang sangat berbeza? Putih, kuning, ungu, biru – anda boleh menghitung warna mereka tanpa henti.

Bunga-bunga yang menakjubkan ini tidak akan membawa kesulitan kepada dacha, tetapi setiap tahun mereka berkembang dengan banyak, namun sedikit perhatian kepada mereka tidak akan menyakiti. Khususnya, ini berlaku untuk memberi makan, kerana semasa tempoh vegetatif, stok nutrien dalam rizom habis. Dan ternyata tahun depan bukan sejambak yang subur di belukar dewasa yang besar hanya beberapa bunga berbunga.

Untuk mengelakkan situasi seperti ini, iris perlu diberi makan pada waktu yang tepat. Untuk keseluruhan tempoh tumbuh-tumbuhan, tumbuhan disenyawakan tiga kali, dan dua kali daripadanya jatuh pada masa yang paling kritikal – musim bunga. Apabila betul-betul dilakukan dan bagaimana untuk menyuburkan irises pada musim bunga?

Tarikh musim bunga berpakaian iris

irisan lama pada musim bunga

Pemangkasan iris atas musim bunga harus dijalankan dalam dua peringkat:

  • pada awal bulan Mac, sejurus selepas salji cair di tempat tidur bunga dan bumi kering sedikit;
  • kira-kira pada bulan Mei, apabila tunas dibentuk dan pembungaan bermula (tarikh mungkin berbeza bergantung kepada kawasan yang semakin meningkat).

Baja apa yang diperlukan pada musim bunga?

ammonium nitrat

Pada musim bunga awal, iris, seperti wakil tumbuh-tumbuhan lain, memerlukan nitrogen untuk membina dengan cepat bahagian bawah tanah yang kuat. Di samping itu, mereka memerlukan kalium dan fosforus untuk pembungaan masa depan. Oleh itu, untuk pembajaan iris yang pertama, anda boleh menggunakan:

  • ammonium nitrat;
  • kalium sulfat.

Bagi setiap meter persegi tanam, sekurang-kurangnya 20 g setiap penyediaan akan diperlukan.

Baja dalam bentuk kering mestilah disebarkan di sekeliling belukar dan pemotongan tanah dilepaskan. Jika tanah terlalu kering, irises air. Pembajaan kedua pada awal pembungaan dilakukan dengan baja yang sama untuk pertama kalinya.

Related  Kami membuat lindung nilai padat pokok renek yang rendah

Bolehkah saya menggunakan kimia organik?

Oleh sebab baja organik mengandungi sejumlah besar nitrogen, mereka juga digunakan untuk berpakaian bunga. Tetapi dalam hal iris anda harus berhati-hati. Dari pengenalan baja lebih baik untuk menolak, kerana sering selepas rawatan itu, akar mereka mula membusuk, dan irises sendiri menjadi mangsa mudah untuk pelbagai penyakit dan perosak.

Tetapi kompos untuk iris – ia sangat baik, jika tidak keterlaluan dengan kuantiti. Ia cukup untuk membawa beberapa genggaman di bawah setiap belukar dan sedikit ke dalam tanah. Dia akan memberikan irisan bahan yang diperlukan, dan juga memperbaiki struktur tanah.

Irisan baja musim bunga – video