Bagaimana mungkin untuk membina dinding rumah di kawasan pinggir bandar dengan pelaburan kewangan yang minimum, sudah ada beberapa artikel. Sebagai contoh, para pakar mencadangkan menggunakan eko-bata dari botol plastik, tanah dan adobe dalam pembinaan. Dan artikel ini akan ditumpukan kepada pengeluaran bahan menggantikan pokok itu.

Lembaga dari akhbar

Papan kertas – murah dan marah!

Papan kayu diperlukan untuk banyak. Daripada jumlah ini, lantai dan siling dibentangkan di rumah, pintu, jambs dan bingkai dibuat, perabot dibuat. Tetapi ada bahan bangunan seperti mahal.

Ternyata papier-mâché atau, dalam bahasa Perancis, “kertas mengunyah”, adalah pengganti yang baik untuk pokok. Ia menakjubkan! Dan bolehkah papan kertas membandingkan kekuatan dengan kayu semula jadi?

Perabot yang diperbuat daripada papier-mache

 

Perabot kertas sampah

Malah, bahan binaan papier-mâché:

  • mempunyai berat kurang;
  • tidak retak apabila papan pengikat dengan paku atau skru mengetuk diri;
  • Jangan meledingkan dari matahari dan air;
  • menolak chipping;
  • cat dan salutan varnis digunakan secara lebih ekonomik;
  • Jangan risau.

Perabot dari papan papier-mache

Papan kertas

Lapisan Papier-mache mengikut lapisan

Kebanyakan orang biasa dengan cara memotong sekeping kertas dalam lapisan. Dengan cara ini, anda boleh membuat bukan sahaja barang kecil, tetapi juga jambs pintu atau tempat duduk untuk najis. Tetapi, kaedah ini agak susah digunakan untuk menghasilkan bahan bangunan yang diperlukan untuk pembinaan perumahan sepenuhnya.

Pelapisan surat khabar berlapis

Walaupun lantai yang sangat indah dan tahan lama diperoleh apabila merekatkan kepingan kertas kraf dengan gam PVA. Dengan cara ini anda boleh mengemas kini tingkat lama.

Kertas kertas lantai

Memotong kepingan kertas kraft di lantai

Lantai kertas

Lantai kertas

Lantai Papier-mache

Jika perumahan dibina dari awal, maka ada pilihan. Benar-benar mendapat lantai yang kuat dan indah, jika lapisan pertama kertas kraft diletakkan di atas sebuah logam yang diletakkan di atas tanah.

Mewarna lantai kertas

Lantai indah kertas

Di atas lantai itu ditutup dengan noda dan lakuer. Walaupun ia adalah mungkin untuk menggunakan cat atau untuk menutup hanya dengan varnis.

Related  Batu buatan dan ukiran diperbuat daripada konkrit di negara dan taman

Bahan binaan dari pulpa

Kaedah ini adalah berdasarkan kepada pemutus bahagian dari bahan bakar yang disediakan berdasarkan kertas. Sebelum ini, jisim ini dibuat semata-mata dari pangkalan. Kertas itu direndam, tanah, dan produk itu ditekan dari baja yang dihasilkan.

Hari ini, tuan-tuan mencadangkan menambah komposisi papier-mâché, selain daripada komponen pelekat, gipsum, serbuk kapur, simen, abu kayu penuaian. Bahan-bahan ini meningkatkan kekuatan bahagian.

Apabila mencampurkan pulpa kertas dengan bahan-bahan yang menentang kesan air, atau menyalutnya dengan barang-barang siap, mungkin membuat artikel kalis air dari papier-mache.

Jika perlu, buat bahan tahan api menggunakan gam perkeranian, yang mempunyai nama kedua – “kaca cecair”.

Papier-mache on Vincer

Kaedah ini muncul sangat lama dahulu. Tetapi baru-baru ini ia “ditemui” lagi. Anda boleh menggunakan apa-apa kertas untuk membuat papan papier-mache: surat khabar, kadbod, dulang telur, buku nota dan sebagainya. Kertas buangan milled

Semua ini tanah dan dicurahkan dengan air.

Pengaduk dan pemanasan secara berkala mempercepatkan proses penyerapan kertas buangan.

Kemudian jisim diperas dan disapu dengan baik di dalam mortar – jadi ia ditulis dalam resipi. Tetapi hari ini tuan-tuan suka menggunakan pengisar daging atau pengisar di peringkat ini untuk mengurangkan kos buruh.

Massa kertas digosok

Setelah memecahkan jisim lebam melalui kain linen, benjolan dijemur di udara terbuka atau dalam ketuhar.

Ekspresikan air dari pulpa

Kemudian mereka disyorkan untuk dihancurkan semula, disapu pada penggiling dapur. Serpihan sepatutnya mengingatkan kapas.

Massa menyerupai kapas

Sekarang dalam jisim tambahkan sebahagian kecil daripada asas pelekat, contohnya, tampalan tepung, dan menguli “adunan”.

Papier-mache dengan tampal

Setelah menyebarkan jisim ini di atas meja dengan bagel, di tengah menuangkan abu yang diayun dari kayu keras. Dan pengisi harus diambil tiga kali lebih banyak daripada hasil campuran kertas. Abu terbersih dengan air, dan semua ini sekali lagi dicampur dengan tangan.

Related  Buat taman bersahaja

Selesai massa papier-mache

Winzer menasihati sekali lagi untuk mengisar jisim dalam mortar, dan kemudian mula menggunakan papier-mache. Dalam sesetengah kes, anda boleh menyimpan bahan dengan melipatnya ke dalam balang kaca dengan penutup yang ketat. Hidangan dengan jisim disimpan di tempat yang sejuk, di mana sinaran matahari tidak menembusi.

Papan Papier-mache

Ia adalah yang paling mudah untuk membuat bahan binaan menggunakan cawan dalam acuan. Untuk penyitaan yang lebih baik, bahagian bawah dan dinding bentuknya dipenuhi dengan surat khabar kering atau polietilena. Selepas mengisi acuan, perlu menekan bahagian atas di atas, supaya tiada ruang kosong di dalam. Cecair berlebihan yang telah menonjol dikeluarkan. Kemudian bahan kerja dikeluarkan dan dibiarkan kering. Proses ini menyerupai pengeluaran kulichiki pasir.

Jangan keringkan papan papier-mache dengan pemanasan, kerana ini dapat menyumbang kepada pembentukan keretakan di dalam bahan kerja. Sekiranya ini berlaku, retak akan diliputi dengan massa dan kering lagi.

Ketidaksamaan selepas pengeringan mudah dikeluarkan oleh botak atau fail. Papan itu mudah digerudi, dipangkas, dipaku. Mana-mana jenis cat yang disimpan dengan sempurna.

Perabot diperbuat daripada kertas

Apabila membuat lantai dari jisim ini, anda boleh meletakkannya di atas logam yang ditutup dengan kadbod. Ini akan mempercepat prosesnya. Tetapi di atas jisim yang masih lembap, ia perlu ditapis dengan berhati-hati dengan menekan sesuatu yang lancar. Keluarkan akhbar sebelum mengeringkan massa.

Dinding batu papier-mache – video