Untuk masa yang lama saya diburu untuk strawberi yang banyak, tetapi di tempat kami adalah mungkin untuk mendapatkan hanya satu paket biji. Beritahu saya, bagaimana dan kapan anda boleh menyemai benih strawberi untuk menanam benih yang sihat? Terdapat beberapa biji dalam beg, ia akan menjadi kasihan untuk merosakkan mereka.

menyemai benihDalam kebanyakan kes, strawberi di tapak negara muncul dengan membeli bibit siap pakai di tapak semaian atau di pasaran. Walau bagaimanapun, tidak selalunya pilihan, dan selalunya tukang kebun perlu berpuas hati dengan jenis yang dijual. Tetapi jika anda boleh menanam benih tomat di rumah, maka mengapa tidak melakukannya dengan buah beri musim panas? Oleh itu, adalah mungkin bukan sahaja untuk memilih pelbagai yang bersesuaian dengan keadaan iklim tempatan, tetapi juga mengambil kira pilihan citarasa anda.

Penyediaan benih untuk penanaman

benih strawberi

Selama 2.5 minggu sebelum menyemai, anda perlu menyediakan biji itu. Biji strawberi mesti dirawat dengan kalium permanganat, merendamnya dalam larutan merah jambu selama 30 minit. Kemudian bilas dengan air bersih dan letakkan pada kain lembap, tutup dengan patch basah kedua. Gulung kain ke dalam tiub, masukkan ke dalam dulang dengan tudung dan biarkan di tempat yang hangat selama 2 hari. Kemudian letakkan dulang di dalam peti sejuk, di mana ia sepatutnya tinggal selama 2 minggu, sehingga benih bengkak. Secara berkala, lembapkan tisu dan ventilasi dulang.

Secara langsung sebelum menyemai, benih kering sedikit.

Tanah mana yang lebih baik untuk digunakan?

penyediaan pejabat pos

Tanah untuk menyemai harus ringan dan berkhasiat, mudah untuk mempersiapkan diri, menggunakan salah satu daripada pilihan berikut:

  • pasir, tanah dari taman dan humus dalam nisbah 3: 1: 1;
  • kompos, tanah taman dan abu kayu dalam nisbah 3: 3: 0.5;
  • Gambut, pasir dan vermikulit dalam nisbah 3: 3: 4.

Related  Buah pear musim bunga: apa yang perlu digunakan?

Campuran tanah yang disediakan mesti dibasmi kuman. Untuk melakukan ini, menumpahkan bumi dengan penyelesaian permanganat kalium, atau sebaliknya membakar dalam ketuhar. Membersihkan substrat di dalam bilik panas selama 2 minggu.

Bahawa stroberi berjaya menuai sudah dalam tahun penanaman, benih mesti disemai pada bulan Februari. Anak benih dari penanaman April akan menjadi buah hanya pada musim yang akan datang.

Bagaimana untuk menyemai benih strawberi?

benih strawberi yang disemai

Bekas untuk anak benih juga perlu dibasmi kuman dengan menyapu dengan spons yang direndam dalam larutan kalium permanganat. Tuangkan tanah ke dalam bekas, padat dengan tangan dan taburkan dengan banyaknya dari senapang semburan. Lay benih secara langsung di atas tanah, meninggalkan jarak sekurang-kurangnya 3 cm di antara mereka. Tutup bekas dengan tudung atau filem dan letakkan di ambang jendela, timur atau barat.

Oleh kerana benih kecil strawberi bercambah di dalam cahaya, mereka tidak perlu ditaburi dengan kotoran dari atas.

Penjagaan benih strawberi

benih strawberi

Pembiakan harian harus berventilasi. Kemunculan anak benih tidak boleh disembur, jika tidak, mereka mungkin akan menjadi gelap. Adalah lebih baik untuk mengalirkannya secara langsung di bawah akarnya, dengan menggunakan picagari biasa. Dalam 7-10 hari selepas semua benih naik, adalah wajar untuk mengurangkan suhu hingga 15 darjah Celsius supaya benih tidak meregang. Untuk tujuan yang sama, lampu tambahan dipasang. Anda boleh mengeluarkan tempat perlindungan apabila dua daun nyata dibentuk pada anak benih.

Untuk pencegahan penyakit sekali sebulan untuk menyembur pucuk dengan penyelesaian dengan penambahan Trichodermine.

Menyelam benih selepas pembentukan 4 daun, mengambil benih untuk cotyledons. Serentak dengan transplantasi untuk mencubit akar umbi untuk merangsang pembentukan cawangan aktif. 2-3 hari selepas pemindahan, makan stroberi dengan persiapan fosfat kalium. Ulangi permohonan baja setiap 10 hari sehingga mendarat di tanah, yang dihasilkan tidak lebih awal dari pertengahan Mei.

Video tentang menanam strawberi dengan biji benih