Tahun lepas saya membeli beberapa semak raspberry. Dia terlalu berpengalaman. Saya mahu cuba mengembangkan raspberry, menanam keratan. Beritahu saya cara menanam benih raspberry dengan bantuan keratan.

Raspberry manis seperti, mungkin, semua tanpa pengecualian. Pemilik kebahagiaan kotej musim panas, yang tumbuh sekurang-kurangnya satu semak raspberry, mempunyai kelebihan, kerana mereka boleh membiak sendiri. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan kaedah penanaman benih raspberry dengan keratan.

keratan hijau

Kelebihan pembiakan raspberi oleh keratan

keratan hijau dalam periuk

Raspberry adalah tumbuhan semi-renek yang membentuk akar bercabang dengan sejumlah besar tunas tidur. Anak benih untuk anak benih boleh diambil dari tangkapan (tangkai hijau) atau rimpang ini (batang akar), dalam mana-mana, ia dengan cepat mengambil akar dan kayu. Kaedah pembiakan raspberi menarik perhatian oleh fakta bahawa:

  • dari satu pukulan anda boleh mendapatkan beberapa keratan;
  • sesuai untuk varieti pembiakan raspberi, yang kurang memberi pucuk akar;
  • Semula raspberry muda mempunyai semua ciri varieti belukar, dari mana batang diambil.

Raspberry raspberi dari keratan hijau

bagaimana membuat tulang belakang hijau

Keratan dituai dari anak benih muda pada awal musim panas, apabila semakin kuat. Untuk melakukan ini, potong batang, keluarkan tip dan bahagikannya kepada 2-3 serpihan sehingga 10 cm panjang. Setiap keping harus mempunyai 3 buah ginjal dan satu daun ditinggalkan. Pada masa yang sama, perlu dipotong supaya potongan bawah berada di bawah lembaran.

Untuk mempercepat proses penampilan keratan akar garam selama 2 jam lebih rendah dalam larutan Kornevin atau perangsang pertumbuhan lain.

Seterusnya, keratan hijau harus diasaskan. Anda boleh menggunakan salah satu kaedah berikut:

  1. Perakar dalam periuk di bawah keadaan rumah hijau. Keratan yang disediakan ditanam dalam pasu atau bekas biasa dengan tanah nutrien (campuran gambut, humus dan pasir dalam proporsi 1: 1: 2). Air besar ditanam keratan ditanam dan letakkannya di dalam rumah hijau (atau buat mereka rumah hijau). Sistem akar dibentuk selepas 4 minggu, pada masa itu, keratan hijau harus dikeringkan dan ditaburi.
  2. Perakar dalam bekas dengan air. Dengan kaedah perakaran ini, keratan mesti terlebih dahulu dibuat sehingga ketinggian 20 cm. Berhampiran bahagian bawah memotong setiap 3 mm untuk membuat calar cetek. Kemudian potong potong di dalam balang dengan air hujan supaya ia benar-benar menutupi keratan rendah yang teruk, tetapi tidak lagi. Sekiranya perlu, tambahkan air, tidak perlu berubah.

raspberi di dalam air

Selepas perakaran, anak benih perlu ditanam dalam bekas yang berasingan, jika ini tidak dilakukan pada mulanya. Untuk mendarat di tanah terbuka, ia akan siap dengan bermulanya musim luruh dan akan menuai musim menuai pada musim panas akan datang.

penanaman raspberry pada musim bunga

belukar raspberry muda

Benih raspberi dari keratan akar

keratan akar

Keratan akar dituai pada musim luruh. Dari potongan potong rhizome berusia dua tahun yang panjangnya 15 cm, anda boleh menanamnya di tempat terbuka dalam 2 cara:

  1. Sejurus selepas menggali. Keratan tumbuhan hendaklah berbaring di kedalaman parit sebanyak 7 cm, dan mendahului daun.
  2. Pada awal musim bunga. Untuk ini, keratan disimpan dalam ruang bawah tanah, meletakkannya dalam pasir lembap.

Video tentang cara memotong raspberi merah