Beritahu saya, apakah yang timbul dari Perancis dan bagaimana ia berbeza dengan jenis mawar lain? Walaupun saya sangat mencintai mereka dan telah membesar mereka untuk masa yang lama, tetapi saya sering mendengar nama ini, dan saya tidak faham.

mawarRamai penanam percaya bahawa rose Perancis adalah pelbagai jenis. Walau bagaimanapun, lebih tepat untuk mengatakan bahawa mawar Perancis mewakili kumpulan istimewa keindahan yang cantik, bersatu dengan ciri ciri umum. Dan perbezaan utama spesies ini ialah sejarah berabad-abad lamanya, yang bermula pada abad ke-17.

Bagaimana mawar Perancis?

Anak lelakinya semua mawar Perancis yang ada adalah mawar Galicia – semak liar. Menyeberang dengan spesies yang berlainan, penternak menerima pelbagai barisan baru.

Dari pelbagai ibu, mereka diberi aroma yang menakjubkan, saiz padat dan pewarna merah tunas.

Ciri-ciri Khas

Anda boleh membezakan mawar Perancis dari spesies lain dengan tanda seperti:

  1. Hampir semua jenis mempunyai saiz padat – ketinggian maksimum tidak melebihi 1.5 m (walaupun terdapat beberapa spesies tinggi).
  2. Bunga mawar adalah satu kali, datang pada bulan Jun dan berlangsung hanya tiga minggu.
  3. Dalam kebanyakan tunas spesies berwarna dalam warna ungu

Bunga-bunga itu sendiri boleh menjadi terry, dan mudah.

Variasi lama, walaupun usia mereka yang hormat, agak bersahaja. Mereka tumbuh dengan baik di mana-mana tanah dan di mana-mana iklim, di samping itu, mereka telah meningkatkan ketabahan musim sejuk.

Jenis-jenis bunga mawar Perancis yang popular

Semua jenis mawar Perancis mempunyai aroma yang unik dan kelihatan hebat semasa berbunga, tetapi yang paling indah, mungkin, boleh dipanggil pelbagai jenis:

  1. Cardinal de Richelieu. Ia berbeza dengan pewarna yang luar biasa dari perbungaan: pertama, tunas bunga ganda berwarna merah jambu, dan ketika mereka membuka, mereka menjadi tepu dengan ungu. Pelbagai mempunyai satu lagi ciri – ia hampir tidak mempunyai duri di batang.richelieu kardinal
  2. Charles de Mills. Ia mempunyai terry dan besar, sehingga diameter 15 cm, perbungaan dengan bau yang kuat. Warna tunas mempunyai pelbagai warna yang menarik: dari merah jambu gelap hingga ungu.charles de mills
  3. Gallica Versicolor. Buah-buahan berbulu setengah berbunga berwarna merah jambu putih dengan jalur gelap pada kelopak. Di tengah, stamen kuning kelihatan jelas.rose gallica version
  4. Gallica Officinalis. Tumbuhan semak kecil dengan ketinggian sehingga 1 m. Ia mekar dengan bunga merah setengah mahogani dengan aroma halus.rose gallika officinalis

Mawar Perancis sangat popular dengan kedai bunga, kerana mereka benar-benar bersahaja dalam penjagaan mereka, mereka mempunyai saiz yang mudah dan bunga yang menawan.

Mawar Perancis di taman – video