Saya mempunyai stok plastik dan botol kaca di dacha saya. Untuk masa yang lama saya bermimpi membuat katil bunga asal dari mereka, tetapi saya tidak dapat menentukan mereka dengan penampilan mereka. Bantu membuat keputusan – sila berikan contoh reka bentuk katil bunga dari botol.

Baru-baru ini, katil bunga telah menjadi semakin popular, untuk pembuatan botol plastik atau kaca yang digunakan. Bahan ini menarik perhatian dengan kesederhanaan dalam pemprosesan dan kekurangan pelaburan kewangan. Lagipun, stok bekas plastik (besar atau kecil) adalah untuk semua orang, dan botol kaca selalu ada. Ia tetap menunjukkan sedikit imaginasi – dan aliran bunga asal sudah siap. Di samping itu, di dalam katil bunga itu tanah akan tetap lembap lagi dan mudah dijaga – bunga yang ditanam tidak akan meninggalkan katil bunga, dan rumput tidak akan menembusi dari luar. Beberapa contoh reka bentuk katil bunga dari botol dianggap dalam artikel.

Ranjang bunga satu periuk

Sebuah katil bunga, yang diperbuat daripada sebotol plastik pelbagai saiz, akan sesuai dengan mereka yang mempunyai sedikit ruang di laman web ini, selain itu, katil bunga itu boleh disusun semula atau dihiasi dengan katil bunga yang sudah siap. Bentuknya bergantung pada saiz bekas plastik. Dari botol 2 liter untuk mendapatkan haiwan kecil yang bagus, dan botol lima liter – babi dongeng.

Untuk ini, botol plastik di satu pihak perlu memotong lubang di mana bunga kemudian akan ditanam. Di bahagian belakang (bahagian bawah katil bunga) membuat lubang saliran. Dari leher untuk membuat muncung, dan dari potong plastik – detail yang diperlukan seperti ekor, telinga, kaki, dll. Ia tetap hanya untuk cat binatang itu dalam warna kegemaran anda.

Berikut adalah katil bunga sedemikian rupa dalam bentuk haiwan dan juga teknologi yang boleh dibuat:

sebuah keluarga babi dari botol

payung terjun

katil bunga dan tikus

Ranjang bunga dari botol digali secara menegak

Bentuk bunga bunga semacam itu bergantung hanya pada keinginan, anda boleh meletakkannya dalam bentuk beberapa bentuk geometri (lingkaran, bujur, persegi), atau membentuk binatang atau burung. Untuk pembinaan katil bunga, botol plastik dari sebarang isipadu sesuai: untuk katil bunga kecil – bekas separuh liter, masing-masing, untuk katil bunga yang lebih besar, lebih baik untuk mengambil dua liter. Daripada bekas plastik, botol kaca dengan warna yang sama boleh digunakan.

Teknologi reka bentuk adalah seperti berikut:

  1. Di kawasan yang diperuntukkan di bawah katil, membuat tanda dan di atasnya untuk menggali alur tidak jauh dalam, lebarnya sama dengan ketebalan botol, dan kedalaman – kira-kira separuh ketinggiannya.
  2. Tare untuk mengisi bumi atau pasir (yang tersedia) – adalah perlu bahawa botol lebih stabil dan tidak jatuh.
  3. Letakkan botol dalam alur rapat antara satu sama lain, mengelakkan pembentukan keretakan.
  4. Menggali parit dengan botol dan menginjaknya dengan baik.
  5. Sekiranya dikehendaki, bahagian servis botol hendaklah dicat.

Berikut adalah pilihan untuk membuat katil bunga dengan cara ini.

katil berenang

katil bertingkat

katil bunga

katil bunga

katil dari botol kaca

Botol kaca botol kaca diletakkan di atas pangkalan

Perbezaan utama bunga ini adalah kerana dimensi itu kemungkinan besar tidak bergerak. Sebagai asas, laras lama atau tayar yang disusun dengan longgokan sesuai. Jika di bahagian bawah katil bunga ada bahagian bawah, perlu membuat lubang saliran di dalamnya.

tempat tidur botol kaca berdasarkan

Untuk membina katil bunga, anda perlu:

  • menubuhkan asas untuk bunga;
  • menyediakan buburan simen (1: 2);
  • bermula dari bahagian bawah, gunakan mortar di dasar katil bunga;
  • letakkan barisan pertama botol, menolaknya ke dalam simen;
  • lapisan botol seterusnya terletak di atas yang pertama dalam corak papan jambatan, dan sebagainya – ke ketinggian yang diingini bunga.

Apabila larutan telah menguatkan, tuang runtuhan atau batu kecil untuk saliran ke dalam katil bunga (ke bawah), dan di atas – tanah nutrien untuk tumbuhan.

Contoh-contoh reka bentuk katil bunga dengan penggunaan botol masih sangat banyak, perkara utama adalah untuk menunjukkan sedikit imaginasi, dan katil bunga yang elegan akan menyenangkan penampilan mereka sepanjang tahun.

Idea untuk menghias katil bunga dari botol, video