Beritahu saya apa yang perlu dilakukan mengenai Kalanchoe, yang telah berkembang? Saya mendengar bahawa belukar itu perlu dipotong sepenuhnya, tetapi saya minta maaf. Tetapi bunga untuk tahun depan juga mahu melihat. Bagaimana dengan betul tiba?

calanchoeKalanchoe, terutama varieti mekarnya, sangat popular di kalangan tukang bunga. Buah-buahan yang tidak bersahaja dengan bunga-bunga yang rimbun bunga-bunga yang berwarna dan bentuk yang paling bervariasi tidak memerlukan penjagaan khas, selain ia mempunyai penampilan yang sangat cantik. Tumbuhan ini boleh digunakan sebagai hadiah untuk percutian, atau menghias rumah anda dengannya. Walau bagaimanapun, untuk semua yang tidak menonjolkannya, penanaman Kalanchoe mempunyai satu nuansa, di mana bunga itu terus bergantung pada masa depan.

Selepas berbunga, belukar harus berehat dan mendapatkan kekuatan. Sekiranya anda tidak memberikannya tempoh istirahat, anda tidak boleh menunggu untuk bunga.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan apabila bunga Kalanchoe itu?

Kami menghantar kilang itu untuk berehatpemangkasan

Pertama sekali, apabila tunas terakhir terpasang pada peduncle, mereka harus dipotong. Selain itu, adalah perlu untuk memotong cawangan sepenuhnya, meninggalkan penechki tidak lebih tinggi daripada tinggi 3 cm. Pemangkasan kardinal sedemikian menggalakkan peremajaan semak dan merangsang pembentukan pucuk baru dengan tunas bunga.

Puncak yang timbul boleh didasarkan pada tanah atau dalam segelas air untuk mendapatkan spesimen baru.

dipotong calanchoeSekarang Kalanchoe perlu menyediakan keadaan yang sesuai untuk rekreasi. Untuk melakukan ini, hantar periuk sekurang-kurangnya sebulan setengah ke dalam bilik di mana:

  • lampu kurang;
  • suhu rendah (sehingga 15 darjah Celcius).

Pada masa rehat menyiram bunga mendadak. Ia mencukupi untuk melembapkan tanah sekali setiap 3 minggu, hanya untuk memastikan bahawa akar tidak sepenuhnya kering.

Kehidupan kedua Kalanchoecalanchoe tumbuh

Selepas bunga itu bertahan selama 1.5-2 bulan, ia boleh dikembalikan kepada keadaan biasa. Dalam hangat dan dengan pencahayaan yang baik, penechki akan bangun dan mula aktif berkembang dengan pucuk baru. Penyiraman Kalanchoe kini perlu dilakukan secara teratur, tetapi tidak terlalu keras, sehingga akar tidak membusuk dari genangan air.

Bahawa belukar itu bulat dan indah, perlu membentuknya, mencubit ranting setelah setiap baris ketiga daun. Sekiranya anda memberi peluang kepada Kalanchoe berkembang dengan sendirinya, bukan semak belukar, anda boleh mendapatkan keadaan huru-hara yang berantakan.

Jika, sekalipun rehat, kilang itu secara aktif tumbuh jisim runcing, tetapi tidak memikirkan mekar, seseorang boleh memaksanya untuk melakukan ini, mengurangkan panjang cahaya hari. Dalam masa 4 minggu, keseluruhan periuk hendaklah ditutup dengan topi padat dari 17 malam dan menyimpannya dalam keadaan ini sehingga pagi. Kaedah ini menggalakkan pengikat pesat.

Video mengenai penjagaan Kalanchoe selepas berbunga