Tahun lepas memperoleh jenis philodendron yang keriting. Pada masa ini belukar telah berkembang sehingga ia sudah tergantung dari sokongan, secara umum, kacak yang nyata. Tetapi baru-baru ini kami mempunyai kawan lama di parti kami, yang mengganggu saya dengan berita bahawa liana ini tidak dapat ditanam di sebuah apartmen. Kini saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan: membuang tangannya tidak dinaikkan, dan tidak ada kesan negatif. Beritahu saya, adakah anda boleh menyimpan philodendron memanjat rumah?

philodendronRamai pencinta tumbuh-tumbuhan tenun menanam Philodendron – pokok renek malar hijau yang terasa baik di dalam pot bunga gantung, dan juga sesuai dengan sokongan menegak. Tetapi pada masa yang sama, bunga ini diselimuti dengan prasangka dan kepercayaan, yang menimbulkan keraguan pada separuh kedua para penjual bunga. Mari kita cuba untuk memikirkan apakah keindahan Philodendron mendaki dan sama ada anda boleh menyimpannya di rumah.

Apa itu bunga?

Pendakian Philodendron adalah liana dari keluarga Aroids, salah satu jenis philodendrons dalaman. Secara semula jadi, ia tumbuh di hutan tropika Amerika, jadi ia lebih suka kehangatan dan kelembapan. Ciri ciri Philodendron adalah kehadiran tunas panjang dengan akar udara, yang terikat di sepanjang sokongan atau menggantung. Batang fleksibel dihiasi dengan daun berkilat padat dalam bentuk jantung warna hijau yang kaya, panjangnya dapat bervariasi dari 10 hingga 14 cm.

Pelbagai ini dicirikan oleh pertumbuhan pesat – peningkatan tahunan dalam pucuk hampir satu meter.

Oleh kerana sifat termofiliknya, Philodendron terasa sangat baik dalam keadaan bilik, di mana ia hangat dan selesa. Penting adalah kenyataan bahawa bunga itu boleh berkembang sama rata dalam kedudukan yang cerah, dan jauh dari tingkap.

Walaupun cinta kelembapan, philodendron memanjat adalah salah satu daripada beberapa jenis bunga yang bertoleransi udara apartmen kering.

Tanda-tanda rakyat yang berkaitan dengan tumbuhan

anggur di dalam bilik

Philodendron-liana – salah satu bunga yang disebut orang “muzhegonom.” Adalah dipercayai bahawa untuk memastikan tumbuhan sedemikian di dalam rumah secara kategori tidak boleh menjadi gadis yang belum berkahwin, kerana ia memacu pelamar yang mungkin.

Di samping itu, ahli-ahli folklore berhujah bahawa Philodendron mempunyai tenaga negatif yang kuat dan bagi wanita yang mempunyai cap dalam pasport mereka. Dalam kes ini, bunga boleh “bertahan” suami dari rumah.

Related  Kami menanam benih nasturtium: apabila mungkin dan bagaimana ia perlu

Dan apakah dari pandangan sains?

Untuk mempercayai tanda-tanda atau tidak, adalah perkara peribadi untuk semua orang, tetapi sebelum anda membeli bunga, anda harus berhati-hati mempelajari ciri-cirinya. Faktanya adalah bahawa dari pucuk Philodendron, seperti semua wakil aroid, ada jus beracun. Mendapatkannya pada kulit menyebabkan reaksi alergik, tetapi jika anda secara tidak sengaja menelan serpihan daun atau batang, kesan yang sangat tidak menyenangkan dan bahkan mengancam nyawa adalah mungkin.

Sekiranya terdapat kanak-kanak kecil di dalam rumah, adalah mustahak memikirkan betapa selamatnya untuk menjaga Philodendron. Begitu juga dengan kes di mana anjing atau kucing tinggal di sebuah apartmen.

Jika tidak, bunga itu agak tidak berbahaya. Jika anda mengikuti cadangan dan memakai pakaian untuk melindungi sarung tangan, tidak ada masalah lain dengannya, malah sebaliknya – tumbuhan dapat membersihkan udara di dalam bilik.

Apa pembajak rumah yang beracun – video