Pada musim bunga saya membeli krismas berbentuk bola cantik di dalam periuk, kini ia telah pudar. Beritahu saya apa yang perlu dilakukan untuk membuat aliran belukar itu lagi?

Baru-baru ini, cara menanam kekwa dalam periuk di rumah telah menjadi semakin popular. Kilang itu menarik perhatian bukan sahaja oleh kepelbagaiannya dalam bentuk belukar dan warna bunga, tetapi juga oleh fakta bahawa ia memancarkan bahan khas yang membersihkan udara. Dalam hal ini, saya ingin memanjangkan hayat tumbuhan, supaya ia akan bergembira dengan aroma yang menyengat dan penampilan bergaya selama lebih daripada satu musim.

khrizantema-v-gorshke

Musim panas di taman

Lebih bertuah dalam perkara ini kepada pemilik dacha dan pemilik rumah persendirian. Seperti yang anda ketahui, di dekat setiap rumah terdapat taman atau katil bunga – mereka akan berfungsi sebagai hospital untuk kekwa. Selepas kekwa dalam periuk telah pudar, ia hanya perlu ditanam di luar di bawah langit terbuka.

Sepanjang musim panas belukar akan diperbaharui di udara dan di tanah terbuka, dan pada musim gugur ia akan dipindahkan semula ke dalam periuk dan meletakkan di ambang jendela di mana ia akan mekar lagi.

khrizantemy-v-sadu

Chrysanthemum – berehat

Jika anda menanam kekwa di jalan raya, tidak ada kemungkinan, ia memberikan tempoh rehat untuk musim sejuk. Selepas tumbuhan membuang bunga terakhir, cawangan lama dipotong, hanya menjauhkan anak tunas muda yang tidak melebihi 10 cm tinggi.
Kemudian periuk kekwa diambil untuk musim sejuk di dalam bilik sejuk dan tidak terang dengan suhu kira-kira 3 darjah Celcius. Tempat sedemikian boleh berfungsi sebagai ruang bawah tanah di sebuah rumah persendirian atau balkoni berlapis di apartmen.

Tempoh rehat diperlukan untuk bunga supaya ia tidak membiarkan semua kekuatannya menjadi pertumbuhan, tetapi berkumpul untuk pembiakan semula.

Pada masa ini kekwa tidak disenyawakan, dan disiram hanya selepas pengeringan lapisan atas tanah.
Kilang itu akan mula pulih pada bulan April. Apabila pucuk muda muncul, krisan perlu dipindahkan ke dalam tanah baru dengan keasidan yang lemah. Tetapi pucuk kiri untuk musim sejuk, jika dikehendaki, boleh dipisahkan dan berakar sebagai belukar yang berasingan. Semasa tempoh pertumbuhan, mereka disenyawakan sekali seminggu.

Related  Rebus segar dan sauerkraut: ciri memasak

khrizantema-v-aprele

Untuk musim panas, letakkan periuk kekwa di dalam bilik pengudaraan yang baik atau di balkoni terbuka.

Keadaan yang sesuai untuk menjaga kekwa

Suhu ideal untuk perkembangan normal krisan tidak melebihi 18 darjah Celsius. Jika periuk disimpan di dalam bilik dengan suhu yang lebih tinggi, ini boleh menyebabkan perkara berikut:

  • menguning daun;
  • jatuh tunas;
  • pengurangan tempoh berbunga;
  • rupa aphids;
  • kematian tumbuhan muda.

Kerana krisan merujuk kepada bunga yang menyukai kelembapan, perlu menyiramnya tepat pada masanya, tidak membenarkan tanah menjadi kering sepenuhnya. Tetapi pada masa yang sama untuk memastikan bahawa tumbuhan tidak reput dari genangan air.

Untuk periuk berbunga dengan kekwa yang diletakkan di tempat yang cerah, tetapi pada masa yang sama elakkan cahaya matahari langsung. Hari cahaya optimum untuk kekwa – tidak lebih daripada 8 jam.

Sebuah video tentang penjagaan yang betul dari kekwa dalam periuk