pam penyiramSetiap penduduk musim panas atau hortikultur amatur tahu betapa pentingnya proses penyiraman di taman dan taman. Pokok buah, bunga, tanaman sayuran, rumput hias, semak – semua tumbuhan ini memerlukan kelembapan. Penyelesaian sebenarnya adalah pam untuk menyiram kebun. Peranti ini mudah dan cekap untuk digunakan. Tetapi bagaimana untuk memilih pam untuk taman dengan betul? Apakah kriteria untuk menavigasi apabila membelinya?

Gambaran keseluruhan pam untuk penyiraman di taman

Pam kebun mungkin bergantung kepada sumber bekalan air.

Pengkelasan peranti untuk pengairan:

 • dalam;
 • dangkal;
 • dari bekas (laras);
 • saliran.

Untuk memilih pilihan yang sesuai untuk laman web anda, ia patut menentukan di mana air akan datang, dan juga mengambil keutamaan tumbuhan akaun. Budaya seperti cecair yang diselesaikan dan tidak sejuk. Ia amat penting bagi tumbuhan untuk menerima air hujan. Ia boleh dikumpulkan dalam bekas: tong, baskom atau baldi, kemudian disiramkan katil.

Di taman-taman dan kawasan pinggir bandar terdapat kolam dan kolam yang ditemui. Perubahan air akan berguna untuk takungan tiruan. Jika mereka tidak dibersihkan dengan cara kimia, maka penyiraman dari kolam dan kolam dibenarkan. Sesetengah plot berhampiran sungai atau kolam lain, dan tukang kebun menggunakannya untuk mengairi tanah mereka. Berdasarkan di mana air berasal, dan pilih pam untuk taman.

Juga, tukang kebun membina telaga, dari mana ia mungkin untuk air. Untuk jenis pengeluaran air ini lebih baik untuk membeli pam. Ini akan memudahkan keseluruhan proses.

Apa yang perlu menjadi pam taman?

Semua pam direka untuk mengepam air. Ada yang digunakan untuk bekalan cecair berterusan (bekalan air di rumah), sementara yang lain digunakan untuk penyiraman sementara taman. Apabila memilih agregat, adalah penting untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada populariti jenama, tetapi juga kepada kuasa pam, ketersediaan bahagian ganti di pasaran, peraturan operasi.

pam penyiram

Peranti untuk pengairan sepatutnya seberat mungkin, saiz dan berat kecil. Jika perlu, ia boleh dengan mudah dipindahkan dari satu tempat ke tempat. Ia tidak sepatutnya sukar dipasang, memasang dan beroperasi. Jika proses pengairan automatik, maka pam taman lebih baik untuk dipilih dilengkapi dengan suis tekanan, tolok tekanan dan penumpuk hidraulik. Unsur-unsur ini membolehkan unit ini beroperasi dalam mod maksimum tanpa penyertaan pasukan manusia.

Related  Pergelangan atas semak bunga dan pokok-pokok

Jenis pam untuk pengairan dari telaga, kebaikan dan keburukan mereka

Pam untuk menyiram kebun dari telaga dipasang di permukaan atau pam itu tenggelam di dalam telaga. Apakah perbezaannya?

Permukaan boleh berada di dalam bilik kecil, terletak berhampiran dengan telaga. Untuk kaedah ini, satu hos digunakan – satu hujung yang disambungkan ke pam dan yang lain diturunkan ke dalam air. Juga, unit ini dipasang pada permukaan cecair sumur. Untuk melakukan ini, buat apungan, yang akan menyimpan pam dekat dengan air.

Peranti permukaan tersedia dengan harga. Populariti mereka sangat tinggi kerana hakikat bahawa mereka mudah untuk mengendalikan, menyelenggara dan memasang. Perkara utama ialah memasangnya di permukaan getah rata. Kedalaman sedutan pam tidak melebihi 10 meter. Kepala membolehkan anda memerah jet pada jarak 30 hingga 50 meter. Ini adalah prestasi tinggi, yang membolehkan untuk menampung kawasan taman yang besar. Tetapi pam permukaan mempunyai satu tolak – mereka adalah bunyi yang sangat kuat. Oleh itu, mereka ditempatkan di gudang atau luar bangunan lain dan dipasang pada tikar getah.

pam tenggelamPemilihan unit tenggelam kini sangat luas. Mereka diperbuat daripada bahan kalis air, mereka boleh diturunkan ke dalam air pada kedalaman apa pun. Perkara utama tidak kurang dari satu meter dari bahagian bawah telaga. Sekiranya peraturan ini diabaikan, kualiti bekalan air akan merosot kerana pasir dan lumpur memasuki hos. Alat mendalam dihargai oleh kepala cecair pengambilan yang baik, dan ia juga tidak terdedah kepada kelembapan.

Tetapi pam dalam mempunyai sisi negatif sendiri. Pemasangan dan penyelenggaraan mereka hanya perlu dilakukan oleh pakar. Juga, peranti itu tidak murah, dan ia memerlukan syarat penyimpanan tertentu pada musim sejuk.

Related  Bagaimana untuk menanam halia di taman

Pompa mangkuk untuk menyiram taman

Berdasarkan keutamaan tanaman untuk pengairan, pam drum untuk menyiram taman adalah yang paling sesuai. Pokok buah-buahan dan semak-semak, tanaman sayur-sayuran memerlukan cecair yang tetap dan hangat. Penyiraman dengan air sejuk (contohnya, dari telaga) dapat mengakibatkan pembusukan kilang dan memperlambat pertumbuhannya. Oleh itu, di taman-taman mereka membina kolam buatan dan kolam. Untuk mengepam air dari mereka ke tapak menggunakan pam drum.

pam gendang

Apa yang sesuai untuk pam itu:

 1. Pertama, ia mempunyai pengikat, dengan cara yang dipasang di dinding takungan;
 2. kedua, pam saiz dan berat kecil, yang membuatnya mudah dan mudah untuk membawanya melintasi tapak;
 3. ketiga, peranti untuk pengairan mempunyai tekanan tinggi: dari 20 hingga 25 meter;
 4. Keempat, produktiviti air sehingga 3000 liter;
 5. Kelima, automasi unit, terima kasih kepada sistem ini, anda boleh memilih rejim penyiraman yang optimal;
 6. Keenam, kehadiran penyaring, yang membolehkan pemindahan cecair yang tidak dirawat, atau penyelesaian untuk persenyawaan;
 7. Ketujuh, kos pam rendah;
 8. Kelapan, tahap bunyi rendah yang dihasilkan.

Antara tukang kebun dan tukang kebun adalah pam drum dua peringkat yang sangat popular untuk menyiram taman. Mereka tahan lama dalam operasi.

Pam saliran untuk menyiram taman

Pam saliran untuk menyiram taman digunakan untuk mengepam air yang sangat kotor: contohnya, dari kolam semula jadi – tasik atau sungai. Peranti sedemikian tidak takut sampah. Pam dilengkapi dengan alat pemotong, yang mampu mengatasi daun atau keldai. Unit saliran – penyelesaian optimum bagi takungan tersumbat. Chopper memotong rumput, membilas ke dalam kepingan kecil, dan mengeluarkannya dengan air di luar. Ini membolehkan tanah menerima baja mineral tambahan. Jenis pam lain tidak boleh berfungsi dengan air kotor, kerana ia akan sentiasa tersumbat, dan hasilnya akan dibaiki.

Related  Bagaimana dengan cepat dan semata-mata menghilangkan dandelions di plot taman

Peraturan untuk memilih pam untuk kotej – video