Kami mempunyai taman kecil di negara ini, tetapi pada tahun ini ia bukan hasil tuaian yang baik. Di atas pokok epal, daun berkembang, plumnya mengerikan, dan tidak ada apa-apa untuk bercakap tentang pic. Sudah tentu, dalam banyak cara, mereka menyalahkan diri mereka sendiri, kerana mereka sakit dan sering kali tidak dapat memproses pokok. Kami berharap bahawa kesihatan musim depan tidak akan gagal dan ia mungkin untuk menyelamatkan musim menuai. Bolehkah anda, menyenaraikan persiapan yang paling berkesan untuk taman dari bidang racun serangga. Saya ingin menyingkirkan perosak.

racun seranggaTidak ada peranan paling rendah dalam berkebun yang dimainkan oleh kawalan perosak. Walaupun dengan penjagaan yang betul, tanaman tanaman sering diserang oleh serangga ganas yang berasal dari plot tetangga. Mereka bukan sahaja memakan daun, merosakkan tumbuhan makanan, tetapi juga merosakkan tanaman masa hadapan.

Untuk melindungi taman dan menjaga hasil buah-buahan dan buah-buahan di masa depan, perlu menanam penanaman tepat pada masanya untuk pencegahan dan mula memusnahkan perosak walaupun pada peringkat awal, sehingga mereka mula melipatgandakan. Setakat ini, terdapat pilihan serangga yang sangat besar, dan senarai persediaan untuk taman itu boleh disenaraikan untuk masa yang sangat lama.

Dari amalan tukang kebun, salah satu insektisida paling berkesan ialah:

  • Acarin;
  • Angio;
  • Decis;
  • Calypso.

Mana-mana produk yang digunakan, adalah penting untuk diingat bahawa rawatan pokok dan pokok renek perlu dihentikan sebelum penuaian, jika tidak, ia tidak sesuai dan berbahaya untuk digunakan. Masa rawatan terakhir bergantung pada insektisida tertentu: ada yang boleh digunakan sehingga 3 hari sebelum pembersihan, dan lain-lain – tidak lebih dari dua minggu sebelum itu.

Akarinacarin

Penyediaan biologi, yang mempunyai kesan ganda dalam hubungan langsung dengan serangga dan semasa makan daun. Kecekapan maksimum dicapai dalam cuaca panas, semasa hujan itu dibersihkan sepenuhnya.

Daun disembur pada kedua-dua pihak dengan penyelesaian kerja, kepekatan yang bergantung kepada perosak tertentu. Untuk 1 liter air tambah 2 hingga 6 ml insektisida.

Kelebihan Akarin adalah penguraian yang cepat – selepas 3 hari buah atau beri boleh dimakan.

Angioenjo

Insektisida bersentuhan sistemik dengan perlindungan jangka panjang (sehingga 20 hari selepas rawatan). Untuk penyemburan, cair 1 pakej (3.6 ml) dalam baldi air. Untuk musim, dua taburan cukup.

Kelebihan dadah adalah apabila ia memasuki tanah, ia menembusi sistem akar, melindunginya daripada perosak.

Decisdecis

Berkesan terhadap kebanyakan perosak, serta larva mereka. Ia berlangsung selama dua minggu tanpa terkumpul di dalam tanah. Semasa musim, dua rawatan dilakukan sebelum berbunga, mencairkan 1 g racun serangga dalam baldi air.

Calypsocalypso

Untuk masa yang lama (sehingga 1 bulan) melindungi epal dan anggur dari menggigit serangga akibat hubungan, kesan sistematik dan usus.

Calypso hampir tidak berbahaya untuk pendebunga serangga.

Larutan 1 ampoule (6 ml) dan baldi air ditaburkan tidak lebih daripada dua kali setiap musim.

Persediaan terhadap serangga perosak – video