Juniper tumbuh di negara kita. Semen sudah cukup besar dan sepanjang masa mereka hijau, tetapi musim bunga ini banyak jarum kuning muncul di banyak pihak. Sesetengah pokok renek kini berwarna kuning. Beritahu saya, kenapa boleh juniper kuning selepas musim sejuk dan apa yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan semak?

juniper telah berubah menjadi kuningSemenjak hijau semak hijau kelihatan cantik dalam apa-apa komposisi, tetapi kadang-kadang mereka boleh mengganggu tuan mereka. Salah satu masalah yang paling biasa dalam tumbuh-tumbuhan konifer yang tumbuh adalah kekuning-kuningan jarum itu sendiri, dan selalunya ia dapat dilihat pada musim bunga. Untuk membantu haiwan kesayangan anda, anda perlu menentukan sebab mengapa jipuk berubah kuning selepas musim sejuk, dan kemudian menjadi jelas apa yang boleh dilakukan untuk menyelamatkan mereka.

Ephedra menjadi kuning dan boleh menjadi kering disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

 • terbakar;
 • penyakit;
 • perosak.

Sinaran Berbahayaselaran matahari

Seperti yang anda tahu, matahari musim bunga bersinar cukup terang dan di bawah pengaruhnya, konifer mula aktif membangkitkan, mencetuskan proses fotosintesis. Tetapi pada masa yang sama, semak-semak juga memerlukan kelembapan yang tanah yang belum dipanaskan masih belum dapat disediakan. Akibatnya, jarum berubah menjadi kuning dan kering, terutama di bahagian selatan tumbuhan.

Untuk mengelakkan keadaan sedemikian, adalah perlu untuk menoreh juniper pada awal musim bunga dengan bahan tenun, dan juga untuk memanaskan tanah, menumpahkannya dengan air suam.

Varieti yang membentuk ciri-ciri menegak harus dikaitkan untuk musim sejuk, dan konifer yang secara meluas berkembang secara berkala akan dilepaskan dari penutup salju. Jika ini tidak dilakukan, pucuk di bawah berat salji akan menjadi rapuh, yang akan menyebabkan pengeringan jarum.

Kuning jarum sebagai manifestasi penyakitjuniper jatuh sakit

Penyakit-penyakit yang paling konifer juga menimbulkan pengeringan jarum. Oleh itu, juniper menjadi kuning dalam kes kekalahan oleh penyakit seperti:

 1. Karat. Pada cawangan dan jarum bunga kuning dibentuk, yang secara beransur-ansur menebal dan berubah menjadi luka. Pertikaian berlaku di semak dari spesies taman daun yang tumbuh di kawasan kejiranan (epal, pir, hawthorn). Rawatan: penyingkiran semua serpihan berpenyakit, termasuk dalam budaya jiran, dan rawatan pucuk sihat dengan racun kulat.
 2. Mengurangkan pucuk pada jangkitan kulat. Jarum bertukar kuning dan runtuh, dan pada kulit pada musim bunga ada spora kecil. Rawatan: sama dengan melawan karat.
 3. Schütte. Penyakit itu sepenuhnya “menunjukkan dirinya” pada musim panas: pada jarum, bintik hitam menjadi kelihatan, jarum berubah menjadi kuning dan mati. Rawatan: percikan Cepat atau Quadrice, pemangkasan cawangan yang terjejas.
 4. Kanser. Dengan kanser biotorellik, kulit pada cawangan menjadi retak, berubah menjadi kuning dan mati, menyebabkan kuning jarum dan kematian lengkap tumbuhan. Kanser nektrik juga menyebabkan kematian jarum, dan di cawangan, di samping itu, pertumbuhan kemerah-merahan dibentuk. Rawatan: dalam kedua-dua kes dengan kekalahan besar, junipers lebih baik untuk dimusnahkan. Tetapi jika penyakit itu tepat pada masanya untuk melihat, anda boleh berjuang untuk mereka, memotong cawangan berpenyakit dan merawat semak dengan Skorom atau Vektor.

Semua bahagian junipers yang dipotong harus dibakar untuk mengelakkan penyebaran penyakit.

Serangga yang berbahayaperosak

Tidak kurang berbahaya bagi juniper dan perosak yang menghisap jus dari tumbuhan, yang memprovokasi jarum kuning. Kebanyakannya, pokok renek mendapat dari serangga seperti:

 • aphids;
 • kudung;
 • hama;
 • midges;
 • sawfly;
 • rama-rama;
 • mol.

Sekiranya terdapat di semak perosak, mereka mesti dirawat dengan insektisida yang sesuai.

Video tentang bagaimana untuk menyelamatkan kuning pada ephedra musim bunga