Mereka membeli kediaman musim panas, di mana stroberi digunakan untuk menduduki separuh tempat. Sekarang hanya ada beberapa belukar yang tersisa, dan mereka tidak menanggung banyak buah. Kami mahu mengemaskini penanaman pada musim bunga. Beritahu saya cara menanam strawberi pada musim bunga?

Untuk mendapatkan penuaian strawberi yang baik, penting untuk mendekati masalah menanamnya. Strawberi tumbuhan terbaik pada musim bunga (pada bulan Mac), apabila tanah tepu dengan kelembapan selepas hujan musim sejuk. Apabila penanaman musim luruh adalah keadaan cuaca yang agak kerap membuat pelarasan mereka sendiri. Selepas kekeringan musim panas dan kekurangan hujan pada musim luruh, stroberi yang ditanam di tanah kering tidak mempunyai peluang untuk hidup.

Bagaimana untuk menanam strawberi pada musim bunga? Pertama sekali, ia perlu mengambil tempat di taman dengan tanah yang subur.

Pemilihan dan penyediaan katil untuk penanaman

Strawberi tumbuh dengan baik dan dengan banyaknya menghasilkan buah di tempat tidur yang diterangi cahaya matahari di sebelah barat daya tapak. Sesuai dan kawasan dengan cerun kecil. Para pendahulu terbaik untuk buah beri manis adalah kekacang, bawang putih, bawang, dan juga tanaman akar.

Strawberi tumbuhan di mana ia tumbuh lebih awal, hanya mungkin selepas 3 tahun.

Buat lubang, dan tanah mereka (setiap 1 baldi) bercampur dengan kompos dan baja (satu baldi setiap), tambah 1 gelas abu. Dari substrat ini untuk membentuk dalam lubang-lubang lubang, yang akan ditanam strawberi.

Pemilihan dan penyediaan benih strawberi

benih strawberi

Untuk menanam strawberi pilih benih yang baik. Tinggalkan pada setiap 4 daun, selebihnya dipotong. Akar lebih panjang daripada 10 cm juga dipangkas.

Satu jam sebelum penanaman, anak benih disarankan untuk merendam dalam penyelesaian stimulan pertumbuhan atau hanya untuk menyiramnya dengan baik. Sebelum menanam sendiri di tanah, setiap anak benih boleh digulung dalam bolt tanah untuk mengelakkan pengeringan daripada sistem akar dan meningkatkan kelangsungan hidup.

Cara untuk menanam strawberi

Memilih cara untuk menanam strawberi, anda harus mempertimbangkan kemungkinan penjagaan berterusan untuknya. Para pekebun yang berpengalaman menanam strawberi dengan cara berikut:

  1. Permaidani. Cara paling mudah untuk menanam, di mana kumis stroberi tidak terputus dan kemudiannya didarabkan dalam perintah sewenang-wenangnya. Sesuai untuk mereka yang tidak berpeluang untuk sering melawat kawasan pinggir bandar. Penanaman seperti padat tidak memerlukan penjagaan yang berterusan: kelembapan berlanjutan lebih lama, daun yang jatuh menghasilkan mulsa semulajadi, dan rumpai tidak tumbuh begitu ganas. Satu-satunya kelemahan kaedah ini adalah bahawa dari masa ke masa, buah beri menjadi kecil.penanaman karpet strawberi
  2. Tumbuhan semulajadi. Anak-anak benih ditanam di lubang satu demi satu, memerhatikan jarak 50 cm. Bodoh itu dihilangkan secara berkala, menghalang interlacing semak. Kaedah ini memerlukan penjagaan yang berterusan, tetapi beri besar, dan strawberi kurang kerap sakit.menanam strawberi di semak yang berasingan
  3. Dalam barisan. Untuk penanaman, katil dengan jarak antara jarak 40 cm dibuat. Strawberi diletakkan di atas katil pada jarak 15 cm dari satu sama lain. Kaedah ini juga agak susah payah, tetapi stroberi dalam barisan boleh berkembang hingga 5 tahun tanpa pemindahan.menanam strawberi dalam baris
  4. Sarang. Daripada anak benih membentuk angka seperti heksagon: satu lubang di tengah, sisanya – di sekelilingnya (10 cm terpisah). Sarang diatur berturut-turut, memerhatikan di antara mereka 30 cm, lebar baris di antara mereka adalah 40 cm, seperti dalam hal pendaratan dalam baris. Kaedah ini akan memberi hasil yang banyak, tetapi mahal, kerana ia memerlukan sejumlah besar bahan penanaman.menanam strawberi dalam sarang

Related  Bagaimana untuk menjaga spathiphyllum bunga?

Bagaimana untuk menanam strawberi pada musim bunga – video