Hampir setiap tahun sesetengah perosak menyerang kebun dapur kami. Dan anda tidak mahu meracuni mereka dengan kimia – racun diserap ke dalam tanah, dan kemudian diserap oleh tumbuh-tumbuhan sendiri. Lagipun, nenek moyangnya entah bagaimana berjaya tanpa racun perosak dan bahan kimia lain. Beritahu saya, bagaimanakah perjuangan menentang remedi kebudayaan perosak kebun. Terima kasih terlebih dahulu!

Perosak taman adalah bau sebenar setiap penduduk musim panas. Serangga yang banyak cuba untuk meninggalkan penggemar untuk menggali di tanah tanpa tuaian. Dan perjuangan menentang perosak kebun dengan remedi rakyat adalah cara yang boleh dipercayai untuk menyelesaikan masalah ini tanpa menggunakan racun yang kuat. Mari kita bincangkan tentang penggunaan resipi terbukti terhadap perosak yang paling biasa.

Kita berjuang dengan barang-barang yang membara

Mungkin, aphids yang memberi penduduk dan tukang kebun masalah yang paling. Susu yang dihasilkan oleh serangga ini menutup liang-liang, menyebabkan daun-daunnya menjadi curl dan mati. Tidak sukar untuk melihat daun sedemikian – setiap hari mereka menjadi lebih banyak pada tumbuh-tumbuhan yang rosak.Daun yang rosak akibat kerosakan

Cara yang betul untuk melawan kerosakan ialah penyelesaian sabun. Ambil 300 gram sabun cuci dan cairkan dalam 10 liter air. Penyelesaian siap disembur dengan daun, di mana aphids dilihat – serangga mati dengan cepat.

Kita bertarung dengan kubis

Daun kupu-kupu sering menafikan penduduk musim panas sebahagian besar tanaman. Mereka sendiri tidak berbahaya, tetapi ulat mereka merosakkan kepala kubis, kerana apa yang mereka dengan cepat mula membusuk. Ular itu sendiri kelihatan sangat tidak menyenangkan, dan dengan sendirinya meninggalkan lubang besar di daun.Caterpillar kubis

Jika anda tidak mahu menggunakan racun perosak, maka penyerapan abu sangat berkesan terhadap ulat-kubis. Ambil sekurang-kurangnya 400 gram abu kayu bersih dan cairkan dalam 10 liter air. Rebus selama 30 minit dan biarkan sejuk. Penyelesaian yang dihasilkan disembur dengan kepala, di mana parasit diperhatikan. Caterpillar mati dengan cepat.

Menyelesaikan masalah thrips

Satu lagi kategori serangga serangga, menyebabkan kerosakan pada tanaman – thrips. Serangga kecil ini menghisap jus keluar dari daun, menyebabkan mereka mati. Lebih-lebih lagi, mereka sama-sama merosakkan timun dan mawar, anggur dan lada.Thrips cucukan

Related  Bagaimana untuk menyebarkan bunga raya di rumah?

Lebih baik menggunakan penyerapan marigolds terhadap mereka. Satu liter air mencurahkan kelopak 50-60 gram, dan kemudiannya mendidih selama 1-2 minit. Kemudian “sup” ditegaskan selama dua atau tiga hari dan daun disembur dengan infusi yang terhasil.

Dalam cara lain untuk memerangi kerosakan, anda boleh belajar dari video: