Untuk masa yang lama saya bermimpi begonia hiasan-berdaun. Saya benar-benar mahu mengembangkannya dan jadi saya membeli benih. Dan kemudian jiran membawa batang dari bunga itu. Beritahu saya, bagaimana cara begonia hiasan dan daun berbunga? Menanam benih atau keratan?

Begonia hiasan menarik perhatian penanam bunga dengan penampilannya yang luar biasa. Buah semak bergaya dengan daun pelbagai bentuk dan pewarna – apa lagi yang anda mahukan untuk menghias tingkap? Begonias seperti ini juga mempunyai bunga, tetapi mereka kehilangan kecantikannya pada daun. Lebih-lebih lagi, bahawa tumbuhan itu tumbuh dalam semak besar, mereka disyorkan untuk dipotong apabila begonia mulai berkembang.

begonia hiasan

Ciri-ciri begonias berbentuk dekoratif

Untuk begoniya senang dengan warna dan bentuknya, anda perlu mematuhi beberapa peraturan:

  • apabila menanam tumbuh-tumbuhan memilih tanah dengan keasidan neutral, untuk ini menambah gambut, pasir dan humus;
  • Begitu begonia tumbuh lebar, periuk bunga adalah cetek, tetapi cukup luas supaya bunga lebih stabil dan tidak membalikkan periuk apabila ia tumbuh;
  • disiram dengan air berdiri atau air rebus sebagai lapisan atas kering, tidak membenarkan genangan air dalam kuali;
  • tidak termasuk penyemburan daun dan draf;
  • letakkan periuk di jendela dengan cahaya matahari tidak langsung, kerana kekurangan atau lebihan cahaya akan mengakibatkan kehilangan daun warna dan warna berlainan warna;
  • Memohon begoni yang ditanam pada musim bunga kerana periuk dipenuhi dengan akar, maka batang lama yang lama perlu dipotong.

Ia adalah mudah untuk membiak begonias jenis ini dengan kaedah penyebaran daun. Cara yang lebih kompleks dan berkekalan adalah untuk menanam benih. Dan walaupun dengan pemindahan bunga pada musim bunga, anda boleh membahagikan belukar yang ditumbuhi lama menjadi beberapa yang baru.

Pengeluaran semula begonia dengan mengendalikan

Potong lembaran begonia yang sihat bersama dengan kaki dan masukkan ke dalam gelas dengan air sehingga muncul akar. Ia akan mengambil satu atau dua minggu, dan jika anda “lupa” tangkai di dalam air selama sebulan, ia akan memberi anda daun baru.

batang dengan akar

Daun yang ditanam harus ditanam dalam periuk kecil dengan saliran mandatori dan tanah longgar, supaya ia tumbuh dan bertambah kuat. Apabila beberapa daun muda (di mana-mana dalam 2-3 bulan), begonia yang muda akan pindah ke tempat yang tetap di dalam periuk yang lebih besar.

potongan yang ditanam

Waktu yang paling baik untuk keratan adalah April, dan untuk pemindahan tanaman – Oktober.

Bagaimana untuk membiak begonia hiasan dengan benih

Pada bulan Februari, benih begonia ditanam di tanah yang disediakan khas, tetapi tidak ada keperluan untuk mengatasinya dengan bumi. Ia adalah sangat mudah untuk menyemai benih kecil seperti dalam tablet gambut – masing-masing dengan satu benih. Tutup atas dengan filem. Tanah itu tidak dituangkan dari penyiraman, hanya penyemburan sederhana. Letakkan rumah hijau di ambang jendela yang diterangi.

benih biji begonia

Selepas kemunculan pucuk, mereka dikeringkan, secara beransur-ansur meningkatkan masa kediaman dengan tudung terbuka. Dari masa ke masa, keluarkan filem itu sepenuhnya. Apabila pucuk akan mempunyai 2-3 daun muda, transplantasi mereka ke dalam bekas yang lebih tebal, sementara semak ditanam pada jarak yang jauh. Bulan selepas dua begoni muda dipindahkan ke dalam periuk berasingan, dan apabila mereka tumbuh dengan baik dan menjadi lebih kuat – ke tempat yang tetap.

Menggunakan kaedah membahagikan belukar

Dari masa ke masa, begonia dekoratif berdaun tumbuh mahkota terlalu tebal, serta sistem akar. Dalam kes ini, apabila bunga ditransplantasikan pada musim bunga, belukar boleh dibahagikan: mengeluarkannya dari pot bunga, hati-hati menghancurkannya dan segera tanam belukar baru di tempat yang tetap.

Lihat lebih lanjut mengenai kaedah ini