Pada tahun ini taman kami telah diisi semula dengan beberapa tumbuhan, antaranya – hibrid blackberry baru untuk kami. Saya ingin tahu lebih lanjut mengenai dia. Tolong beri saya penerangan mengenai pelbagai jenis blackberry Chester Thornless. Apabila beri masak, dan apa yang mereka rasa?

blackberry belukarDi kalangan ahli hortikultur, varieti-varieti bezvidnye dari blackberry sangat popular, kerana tidak semua orang bersedia untuk mengorbankan tangan mereka sendiri demi menuai yang lazat. Salah satu jenis yang paling popular ialah Chester Thornless – sebuah hibrid Amerika yang berasal dari jenis Thornfree dan Darrow.

Ciri-ciri botanimekar blackberry

Penerangan mengenai pelbagai jenis blackberry Chester Thornless bernilai bermula dengan fakta bahawa dari ibu bapanya dia mengambil pucuk fleksibel yang cukup tinggi, mencapai ketinggian 3 m. Belukar tumbuh besar, fleksibel separuh tumbuh batang cawangan dan dicat dengan warna coklat terang. Daun yang tumbuh berturut-turut di cawangan adalah hijau gelap. Terhadap latar belakang mereka, bunga kemerahan berwarna merah muda pada awal musim panas kelihatan sangat cantik.

Perlu diperhatikan bahawa pelbagai pembaharuan diri: setiap dua tahun selepas berbuah cawangan mati, dan yang baru dibentuk untuk menggantikannya, sehingga mendorong tukang kebun untuk memotong.

Rasa kualitiberi

Chester Thornless adalah sejenis lambat blackberry, panen masak pada akhir musim panas (Ogos). Beri agak besar, bulat, dari 5 hingga 8 g setiap, dicat dengan warna biru-hitam dan bersinar dengan gloss cerah. Satu belukar dewasa memberikan hampir 20 kg blackberry manis dengan keasidan cahaya yang menyenangkan.

Saiz buah beri boleh berbeza: pada satu pukulan ada spesimen besar dan lebih kecil.

Kelebihan pelbagai

Popularitasnya dicapai oleh hibrid hibrid ini kerana sifat positif seperti:

  • hasil yang tinggi (kemudian berbunga tidak termasuk kemungkinan sedikit pembekuan putik bunga dan perbungaan);
  • kestabilan sebelum kemarau dan fros;
  • keboleh pengangkutan yang baik kerana daging berry yang padat.

Di antara kekurangan itu perlu diperhatikan bahawa ketidakupayaan blackberry untuk berkembang di kawasan yang rindang, bagaimanapun, kebanyakan budaya juga tidak boleh bermegah dengan ini. Masih semak perlu perlindungan jika mereka tumbuh di kawasan utara, di mana suhu musim sejuk jatuh di bawah 30 darjah di bawah sifar.

Kepastian pertumbuhanblackberry pada trellis

Untuk menjimatkan produktiviti varieti, Chester Thornless harus ditanam hanya di tempat yang terang, di mana kelembapan tidak bertentangan. Ia tumbuh dengan baik pada loam. Oleh kerana semak-semak adalah tinggi, di antara mereka, anda perlu meninggalkan ruang bebas sehingga 2 meter, sebaliknya dengan menanam menebal, buah-buahan dicincang, dan ia akan menyusahkan untuk menjaga dan menuai.

Pucuk polusteljuschiesja tinggi dengan banyak ovari memerlukan sokongan. Pilihan terbaik – menanam blackberry pada trellis.

Penting juga pemangkasan: untuk berbuah cukup banyak untuk meninggalkan pada belukar 5-6 pucuk, selebihnya mesti dipotong. Juga, setiap musim bunga harus dipotong cawangan kering dan patah, dan pucuk terlalu panjang, yang akan menghasilkan buah pada tahun semasa – memendekkan.

Video mengenai koleksi penuaian blackberry pertama Chester Thornloss