viloperiod i gloxiniaEn av de viktigaste ögonblicken i utvecklingen av gloxinia är vilodagen, för tack vare detta kan växten njuta av sin färgglada blomstring årligen. Blommans vila och ackumulerade styrka är fäst mer blomstarstänger, och blomman varar längre.

När går gloxinia i vila?

Resten är inte nödvändig för alla gloxiner. Unga och små knölar behöver fortfarande inte det, men buskarna som redan har producerat pedunell och nått vuxenstorlek, för vintern går på semester.

Hörlurar som har nått en diameter på mer än 2 cm, och vem är mer än ett år gammal, viloläge i slutet av oktober eller i november.

Hur förstår man att gloxinia förbereder sig för viloperiod?

Det faktum att blomman vill ta en paus kan förstås av sitt utseende:

  • i en hälsosam växt torkar de nedre lövmen gradvis upp;
  • med tiden torkar hela överliggande delen av blomman.

Torkning gloxinia som övergångsskede för vinterberedning kan ske även om det finns skott på busken. De kanske inte har tid att blomma, men det är inte hemskt – bara blomman beräknade inte sin styrka och kastade blomsterknutarna för sent.

Du kan inte trimma den återstående gröna toppen av busken – den ska torka ut på egen hand. Så går alla näringsämnen från de gröna bladen in i knölen, och blomman samlar styrka före dvala.

Hur man förbereder en blomma för viloperioden?

Så snart gloxinia har yttre tecken på att somna, är det nödvändigt att minska vattnets frekvens och helt eliminera utfodring.

Eftersom det starka ljuset nu bara är en växt att störa, måste potten avlägsnas från fönsterbrädan och sätta på ett mörkare ställe.

Hur man lagrar knölar på vintern?

När gloxinium torkar helt (den gröna delen) är det dags att börja skicka knölen för lagring.

Du kan lagra knutar på vintern på två sätt:

  1. Rak i potten, utan att ta bort dem från jorden. Klipp ut de torra löven och stjäl med sax och lämna en liten rullning. Fuktar lätt jorden och täcker vasen med ett paket, binder det ordentligt. En gång i månaden måste du ta bort paketet för att kontrollera marken och, om nödvändigt, fukta jorden igen, bara vattna kanten av potten.
  2. I en påse med torv. Ta försiktigt bort knölen, tvätta den och riva sig av jordens rester. Var noga med att låt torka. Häll lite torv i påsen och sätt knöln på toppen. Stänk lite vatten och stäng väskan tätt.

Var ska man lagra knölarna?

Förberedda globoxin knölar ska förvaras i ett mörkt och kallt rum. Maximal temperatur i rummet ska vara 15 grader av värme, och lägsta – inte lägre än 5 grader.

Förberedelse av gloxinia för viloperioden och lagring av knölar – video