Saya mempunyai kebun apel kecil, setiap tahun sebahagian tanaman jatuh ke tanah. Saya mahu mencuba memberi makan buah-buahan dengan tanaman beri. Beritahu saya, bagaimana dengan betul menggunakan epal busuk sebagai baja untuk raspberi dan stroberi?

Kebanyakan tukang kebun yang menanam pokok epal, tertanya-tanya – apa yang perlu dilakukan dengan buah yang jatuh? Epal yang dipukul tidak lagi tertakluk kepada penyimpanan, selain itu, mereka cepat menjadi rosak. Nah, jika terdapat ladang subsidiari – lembu atau babi dengan keseronokan akan membantu menggunakan kelebihan karob. Jika tidak, ia hanya dibuang. Dan benar-benar sia-sia, kerana epal busuk adalah baja yang sangat baik untuk tanaman, termasuk raspberi dan strawberi.

Jatuh sebagai baja

Buah rontok dan rosak boleh digunakan sebagai baja organik untuk tanaman lain. Terima kasih kepada kehadiran pelbagai mikroelemen selepas penguraian lengkap, mereka bukan sahaja meningkatkan kualiti tanah, tetapi juga membantu untuk mendapatkan hasil tuaian yang berlimpah. Pada masa yang sama, ia mungkin membawa bangkai seperti buah-buahan, dan di bawah tanaman sayuran dan hiasan.

Kebun dan tukang kebun berpengalaman mengamalkan dua cara menggunakan epal busuk sebagai makanan:

  • pengenalan langsung buah ke dalam tanah;
  • gunakan sebagai komponen untuk kompos.

Pembakaran tanah ke dalam tanah

jatuh

Untuk menggunakan buah-buahan segar sebagai baja, anda perlukan:

  1. Antara barisan strawberi atau raspberi (atau sekitar belukar) untuk menggali alur yang sangat dalam.
  2. Potong kalajengking dengan sekop atau kapak (supaya ia berputar lebih laju).
  3. Tuangkan epal yang dihancurkan ke dalam alur. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menambah kepada buah-buahan dari baja rumput dan daun.
  4. Campurkannya dengan tanah dan tutup dengan lapisan tanah.

Sebelum meletakkan epal di dalam tanah, anda perlu memilih buah-buahan dengan tanda-tanda penyakit kulat yang jelas atau dengan perosak. Ini tidak termasuk jangkitan tumbuhan yang mana baja “epal” digunakan.

Kompos buah apel yang busuk

kompos

Padalis adalah komponen kompos yang sangat baik. Buah-buahan cepat mengurai, yang seterusnya mempercepat pematangan kompos, dan juga memperkayanya dengan unsur surih yang berguna.

Related  Bagaimana untuk menanam pasli?

Untuk menyediakan kompos, sediakan bekas plastik atau buat kotak kayu. Anda hanya boleh menggali lubang di sudut jauh laman web, yang sangat dinyalakan. Di bahagian bawah pit atau bekas masak meletakkan lapisan jerami atau cawangan. Kemudian letakkan epal berlapis, bergantian dengan tanah. Ini adalah versi kompos yang paling mudah.

Untuk memperkayakan kompos dengan elemen berguna, disarankan untuk menambah rumpai, sisa makanan, abu dan beberapa baja ketika menanda buku. Pematangan cepat akan membantu mempercepat penyediaan kompos Cepat.

Sampul penutup kompos di atas filem untuk mengelakkan kehilangan lembapan yang cepat. Secara berkala, kandungan timbunan mesti diaduk, dan jika perlu – disiram. Kompos komposit boleh didapati dalam masa 3 bulan. Ia sesuai untuk membiakkan kedua-dua raspberi dan strawberi, dan juga digunakan sebagai mulsa.

Berkenaan dengan bakteria dan spora jamur, yang membawa kepada kejatuhan epal, maka apabila kompos yang masak mereka benar-benar dinetralkan. Suhu tinggi membunuh semua perosak, dan kompos sememangnya selamat. Untuk kepastian lengkap, anda boleh meninggalkan kompos yang masak selama dua tahun.

Kompos epal busuk – video