Saya mempunyai sekumpulan besar iris di laman web ini. Jiran saya meminta saya untuk membagikannya untuk masa yang lama, dan saya sendiri mahu berkongsinya. Tetapi kita sudah mula membeku, dan sekarang saya tidak mahu menyentuh bunga, supaya mereka tidak membekukan. Beritahu saya, adakah mungkin menanam semula irises pada musim bunga?

penanaman irisIrises, seperti kebanyakan bunga taman, memerlukan pemindahan berkala. Di satu tempat, belukar muda boleh berkembang dari tiga hingga lima tahun, tetapi pada masa ini ia membentuk banyak hubungan baru, yang hanya bermula dari tanah. Akibatnya, bunga itu sakit, dan bunga itu sendiri berkurang. Transplant iris mempromosikan peremajaannya, yang meningkatkan jumlah peduncle dan memperbaiki keadaan keseluruhan loji. Selain itu, dengan cara ini, tumbuh-tumbuhan menghasilkan semula dengan baik, kerana mereka dengan mudah dan cepat menjadi akar.

Bilakah transplantasi?

pembahagian ubi

Kebanyakan penanam mula membahagikan semak di musim gugur atau lewat musim panas, sebaik sahaja mereka mekar. Adakah mungkin menanam semula iris pada musim bunga? Sudah tentu, mungkin, kerana musim bunga adalah masa pertumbuhan pesat semua tumbuh-tumbuhan. Irises, yang ditanam pada musim bunga di tanah lembap, adalah mantap.

Masa pemangkasan musim bunga bergantung kepada keadaan iklim serantau, tetapi dalam apa jua keadaan, ia mesti dilakukan secepat mungkin – sebaik sahaja salji turun dan bumi menjadi panas sedikit. Untuk menangguhkan kerja, tidak perlu, setelah semua di akar penanaman lewat dapat sakit dan binasa.

Apabila irisan pemindahan musim bunga perlu diambil kira bahawa tumbuh-tumbuhan dijangka berkembang hanya pada tahun hadapan. Walaupun terdapat peristiwa-peristiwa yang berbunga masih berlaku pada musim panas sekarang, tetapi lebih lama kemudian.

Bagaimana dengan betul memindahkan irises pada musim bunga?

corak pendaratan

Untuk menanam semak belukar dewasa, perlu:

  • dengan bantuan garpu dengan hati-hati menggali;
  • dengan pisau tajam yang dibahagikan kepada bahagian-bahagian, setiap yang mesti mempunyai panjang kira-kira 10 cm, beberapa daun dan sistem akar yang maju sendiri;
  • dengan adanya tanda-tanda membusuk, bahagian-bahagian akar yang rosak dipotong, dan selebihnya diturunkan ke dalam larutan kalium permanganat selama dua jam;
  • jika akarnya terlalu panjang, lebih baik memotongnya, meninggalkan tidak lebih daripada 5 cm;
  • daun juga perlu dipotong hingga ketinggian 15 cm;
  • taburkan semua bahagian dengan kayu atau arang diaktifkan dan biarkan mereka kering.

Related  Rahsia musim bunga penanaman gladioli sebagai janji musim bunga berbunga

Untuk penanaman irisan yang berasingan, adalah perlu untuk membuat lubang cetek pada jarak sekurang-kurangnya 40 cm dari satu sama lain supaya tumbuhan tidak akan sesak beberapa tahun akan datang. Dalam setiap, tambahkan sedikit garpu dan superfosfat dan campurkan dengan tanah. Di tengah-tengah lubang, membina sebidang tanah, tetapkan bahagian di atasnya dan luruskan akarnya, mengarahkannya ke bawah. Tidurlah dan letakkan dengan baik di sekitar iris dengan tangan anda.

Rimpang iris harus berada pada tahap yang sama dengan permukaan tanah, ia tidak dapat dipertingkatkan.

Bagaimana dan kapan penanaman semula iris pada musim bunga – video