Pemanas inframerahDalam tempoh luar musim, ketika ia belum cukup sejuk, tetapi sudah tidak panas, hampir semua orang menggunakan pemanas jenis yang berbeza. Pemanas kipas, penyejuk minyak, peralatan lekap elektrik sudah biasa kepada pengguna untuk masa yang lama. Hari ini, pengeluar peralatan mencatatkan kecekapan tinggi inframerah pemanas dan mengesyorkan menggunakan hanya peranti sedemikian. Ciri-ciri prestasi yang menarik, tetapi kami ingin mengetahui sama ada pemanas inframerah itu berbahaya atau tidak sebelum membelinya untuk keluarga anda.

Kandungan:

 1. Sedikit mengenai radiasi inframerah
 2. Adakah pemanas inframerah berbahaya?
 3. Adakah sinaran inframerah mendapat faedah?
 4. Kecualikan boleh jadi

Sedikit mengenai radiasi inframerah

Kesan penyinaran setiap orangSebarang jenis peranti pemanasan yang digunakan oleh seseorang memancarkan gelombang sinar inframerah (IR) dengan panjang dan intensiti yang berlainan. Siapakah yang tidak suka bersandar di sinaran panas matahari? Dalam kes ini, pendedahan yang berpanjangan kepada matahari boleh membahayakan kulit. Kesan positif dan negatif sinaran inframerah pada seseorang ditentukan oleh kedalaman penetrasi radiasi ke dalam kulit.

Rajah edaran haba untuk pemanas UFOMari lihat bagaimana pemanasan inframerah berfungsi dan apa yang menjadikannya berbeza dari pemanas lain. Keistimewaan terletak pada hakikat bahawa tenaga dipindahkan ke permukaan objek dengan hampir tiada kerugian. Semakin tinggi suhu peranti, semakin panas pemanasan objek. Pemanasan maksimum kapal terbang berlaku apabila sejumlah besar gelombang pendek muncul, yang diperhatikan apabila pemanas itu sendiri dipanaskan. Jika semasa operasi peranti terutamanya pada objek yang dipanaskan terdapat gelombang pendek, parameter faedah jatuh ke sifar, dan kerosakan dari pemanas inframerah meningkat.

Pemanas siling di pondokHari ini terdapat 3 jenis pemanas yang dijual:

 1. Instrumen yang dipanaskan hingga 300 darjah dengan panjang gelombang 50-200 mikron.
 2. Instrumen yang dipanaskan hingga 600 darjah dengan panjang gelombang 2.5-50 mikron.
 3. Instrumen yang dipanaskan lebih daripada 800 darjah dengan panjang gelombang 0.7-2.5 mikron.

Sinaran inframerah dengan panjang gelombang kurang daripada 3 mikron menembusi lapisan atas kulit dan mampu merosakkan kesihatan manusia.

Adakah pemanas inframerah berbahaya?

Skim pemanas IRSekiranya anda memasang peranti di dalam bilik dan duduk di hadapannya untuk masa yang lama, terbakar mungkin muncul pada kulit yang menghadap pemanas. Ini disebabkan oleh pemanasan pesat dan penyejatan kelembapan dari lapisan atas kulit di bawah pengaruh IR.

Related  Arahan untuk memasang sendiri pintu garaj yang mengangkat

Pengaruh radiasi IR pada tubuh manusia telah lama dikaji. Dalam perubatan, sinaran inframerah digunakan semasa prosedur terapi fizikal. Sesi prosedur perubatan adalah terhad pada masa. Pengeluaran pemanas dengan pakar radiasi radiasi inframerah kekal dianggap berbahaya. Di bawah kesan kuat sinaran pada lapisan dalam kulit, perubahan boleh bermula.

Jangan biarkan pendedahan jangka panjang kepada sinar inframerah pada mata untuk mengelakkan lensa dan retina terbakar. Selepas pembakaran seperti itu, terdapat risiko katarak.

Dilampirkan rendah pada siling peranti itu akan menjejaskan kepala secara kekal. Model siling mesti digantung setinggi mungkin dan diarahkan pada satu sudut, yang mana akan mengurangkan kerugian dari pemanas inframerah.

Adakah sinaran inframerah mendapat faedah?

pengagihan habaBadan manusia juga memancarkan gelombang radiasi 3-50 μm. Sinaran inframerah semulajadi mempunyai panjang 7-14 mikron. Dalam parameter ini, tubuh menerima radiasi sebanyak mungkin. Menggunakan dalam prosedur pemulihan pemanasan gelombang inframerah panjang tertentu, doktor menyokong badan pesakit dalam nada dan membantu dia untuk pulih. Bilangan dan tempoh sesi adalah terhad untuk tidak memudaratkan.

Gelombang inframerah panjang tidak membahayakan tubuh. Dengan bantuan mereka, seseorang boleh meningkatkan imuniti badan.

Adakah pemanas inframerah berbahaya kepada kesihatan? Kita boleh mengatakan bahawa dengan pilihan dan pemasangan peranti yang betul, keburukannya berkurang hampir kepada sifar.

Apabila memilih model pemanasan IR, anda perlu memberi perhatian kepada ciri teknikalnya dan mengetahui pelbagai gelombang radiasi. Bahawa ia tidak membahayakan anda parameter ini sepatutnya dalam julat 3-10 mikron.

Kecualikan boleh jadi

Kaedah untuk meletakkan pemanas IRMaklum balas positif daripada pakar mengenai penggunaan pemanas inframerah dalam kehidupan seharian adalah berdasarkan peraturan berikut:

 1. Kuasa peranti yang anda beli sepadan dengan parameter bilik atau boleh dilaraskan.
 2. Sinaran dari pemanas harus diarahkan ke dinding atau lantai, bukan orang itu.
 3. Cuba jangan biarkan sinaran inframerah memukul kepala anda.
 4. Jangan memasang pemanas IR di bilik kanak-kanak.
 5. Penggunaan peranti inframerah di jalan tidak berbahaya.

Related  Tinjauan penjana diesel untuk kediaman musim panas

Banyak tinjauan pengguna pemanas elektrik inframerah rumah tangga menunjukkan keberkesanan penggunaannya di negara ini, apabila dalam masa yang singkat perlu memanaskan rumah dalam cuaca basah atau membuat kawasan rekreasi selesa di gazebo terbuka.

Video tentang pemanas inframerah