Landskap menggunakan kotak kayuBoxwood adalah tumbuhan malar hijau kegemaran dengan daun-daun kecil yang keras, yang telah lama digunakan dalam reka bentuk landskap dan hiasan dalaman.

Sekarang anda tidak akan terkejut dengan katil bunga dengan dahlias atau petunia. Hari ini adalah kebiasaan untuk menghiasi jalan-jalan di bandar dan kawasan tempatan dengan penjagaan khas dan rasa artistik yang halus, dengan menggunakan tanaman lama untuk tujuan ini. Pagar hidup hijau, gerbang, gazebos, terowong di bawah dedaunan yang menjulang membantu penduduk bandar-bandar besar untuk merasakan keindahan alam semula jadi dan sekali lagi dan tidak kehilangan hubungan dengannya. Populariti meluas dalam zaman kita telah menerima seni topiari, yang diketahui walaupun di Rom Purba – penciptaan tumbuh-tumbuhan patung-patung hijau yang hidup.

Seni TopiarySejak zaman purba hingga ke hari ini, salah satu daripada tumbuhan terbaik untuk membentuk bentuk taman seperti itu dianggap sebagai kotak kayu. Ia tumbuh dengan perlahan sehingga 2-3 potongan rambut setiap musim diperlukan untuk menjaga topiary dan pagar pagar dengan baik. Di samping itu, kotak itu sangat plastik. Ini bermakna keupayaannya untuk bertindak balas terhadap potongan rambut oleh pertumbuhan ranting baru, yang membuat mahkotanya lebih tebal dan lebih padat.

Patung-patung hijau yang besar terbentuk daripada beberapa tumbuhan yang ditanam dekat satu sama lain. Landskap dan labirin yang hidup diperoleh dengan menanam sebilangan anak benih kotak kayu mengikut skema tertentu. Dan kemudian timbul persoalan semulajadi: di mana untuk mendapatkan banyak benih? Bagaimana untuk menyebarkan kotak kayu?

Bagaimanakah petak itu berlipat ganda?

Boxwood mazes dari sebilangan besar semakPengeluaran semula kotak kayu biasanya dilakukan dalam dua cara: benih dan vegetatif.

Biji KotakKaedah benih memberikan hasil yang baik. Tumbuh yang muncul dari benih tumbuh cukup cepat dan menjadi belukar kecil (10-15 cm) semasa musim. Tetapi pembiakan kayu kotak dengan biji mempunyai beberapa kelemahan:

  • Benih sangat cepat kehilangan percambahan mereka. Oleh itu, hanya benih yang sangat segar dapat disemai – dari penuaian tahun sebelumnya.
  • Benih kayu kotak mempunyai percambahan yang rendah. Malah mengamalkan rawatan mereka dengan perangsang pertumbuhan tidak memberikan peningkatan yang ketara dalam percambahan. Biasanya hanya satu pertiga daripada benih yang dikeluarkan.
  • Memandangkan tumbuhan boxwood tertakluk kepada potongan rambut biasa dan penyingkiran warna untuk pembentukan mahkota yang lebih baik, pematangan buah pada tumbuh-tumbuhan tersebut menjadi sukar. Untuk mendapatkan benih untuk menyemai, anda memerlukan satu atau beberapa tumbuhan untuk menghilangkan potongan rambut untuk keseluruhan musim, yang, tidak diragukan lagi, tidak akan memberi kesan yang lebih baik terhadap kualiti hiasannya.

Related  Menarik buatan sendiri untuk taman dengan tangan mereka sendiri

Maturasi kotak kayu buahKeratan kotak kayu dari sudut pandangan ini kelihatan lebih menarik, kerana ia memberikan lebih banyak batang baru yang menanggung akar. Cabang kecil kotak kayu diletakkan dalam substrat nutrien dan tidak lama lagi tanaman muda baru diperolehi dari mereka pada akar mereka sendiri.

Keratan akar kayuTerdapat cara lain, bagaimana untuk melipatgandakan kotak: dengan menanam lapisan hijau. Untuk melakukan ini, beberapa cabang muda dekat dengan tanah dibengkokkan dan ditutup dengan bumi. Pada akhir musim, di tempat-tempat di mana tanah itu bersentuhan dengan tanah, akar dibentuk. Selepas itu, lapisan boleh dipotong dengan selamat dari belukar ibu dan ditanam sebagai tanaman bebas.

Keratan kayu kotak

Menyediakan Keratan untuk PembiakanUntuk pemotongan kotak kayu di rumah, anda perlu tahu beberapa peraturan mudah.

Keratan boleh dilakukan dari musim bunga hingga musim luruh. Keratan musim luruh lebih baik, tetapi mereka tidak mempunyai rizab masa walaupun untuk pertumbuhan. Anak benih itu perlu ditanam dalam periuk dan mengandungi sehingga musim bunga rumah di tempat yang sejuk. Sebaliknya, dalam tempoh musim bunga-musim panas, keratan kayu kotak, walaupun ia memberikan peratusan perakaran sedikit lebih rendah daripada musim luruh, tetapi membolehkan anda mendapatkan anak benih yang kuat dengan musim gugur. Tumbuh-tumbuhan muda dapat musim sejuk di tanah terbuka.

Untuk keratan, pruner tajam harus dipotong menjadi ranting panjang 10-20 cm. Potong mereka lebih baik dari bahagian bawah belukar. Ranting harus berusia satu atau dua tahun, matang, tetapi tidak kaku. Cawangan perlu dibersihkan dari beberapa daun yang lebih rendah, melepaskan sekurang-kurangnya dua internodes. Selepas ini, anda perlu merosakkan sedikit batang kulit – ringan menyusuri sepanjang jarum, kuku. Selepas itu, pada alur tersebut, kalus dibentuk, dari mana akar akan tumbuh. Sebelum penanaman, keratan kayu kotak boleh dirawat dengan perangsang pembentukan akar, tetapi ini tidak perlu. Boxwood sudah mempunyai kebolehan untuk akar.

Kotak kayu cincang tidak boleh diletakkan untuk perakaran di dalam air dan tidak boleh dikeringkan sebelum perakaran. Ini akan membawa kepada kematian mereka. Boxwood merujuk kepada tumbuhan yang perlu diasaskan hanya di dalam tanah.

Penanaman kayu kotak dalam pasuSekiranya anda akan menghasilkan semula kotak kayu di rumah, maka untuk pembiakan perlu mengambil periuk lebar dengan lubang besar di bahagian bawah. Ini akan mengelakkan genangan dalam periuk kelembapan berlebihan, kerana ia merosakkan tumbuh-tumbuhan. Tanah di mana keratan akan menjadi akar mestilah cahaya dan udara-telap. Anda boleh menggunakan campuran rumput, gambut dan pasir.

Related  Hias hiasan dan penyembuhan di taman anda – putera

Keratan ditanam di kawasan yang berlorek, 10 sentimeter. Anda boleh mendaratkan mereka dalam beberapa baris, meninggalkan jarak di antara baris sekurang-kurangnya 20 cm. Apabila menanam di dalam periuk, satu di setiap tempat meletakkan 1-4 keratan.

Keratan di tanah terbukaApabila keratan kotak kayu, ranting yang ditanam paling sesuai dengan filem atau bahan bukan tenunan. Ini akan membantu mewujudkan mikroklimat untuk anak pokok masa depan, bebas daripada keadaan luaran. Penanaman perlu sederhana, tetapi tetap disiram. Selepas kira-kira 2 bulan, tanda pertama keberkesanan pemotongan keratan akan muncul – tumbuhan akan bergerak ke dalam pertumbuhan dan membentuk daun baru.

Yang paling tidak menonjol apabila keratan adalah kotak kayu putih biasa (Búxus sempervírens). Pelbagai varieti memerlukan lebih banyak perhatian. Apabila pengeringan, kegelapan, atau kerosakan kecil kepada akar, mereka boleh membuang daun.

Reka bentuk landskap yang menarik perhatianAnak benih yang berakar dari kotak kayu boleh ditanam di tempat yang tetap atau (di keratan musim gugur), tinggalkan di dalam periuk sehingga musim bunga. Tumbuh-tumbuhan muda di tanah terbuka perlu disediakan dengan berhati-hati untuk musim sejuk pertama. Tanah di sekelilingnya boleh dipulihkan dengan kompos yang matang atau jarum. Jika musim sejuk di rantau ini teruk, tetapi ia perlu menyediakan perlindungan – dari bahan bukan tenunan atau kotak kayu lapis dengan lubang. Pada musim sejuk, penanaman muda perlu ditutup dengan salji.

Lihat teknologi pemotongan kotak kayu dalam video, dipasang pada akhir artikel.

Apa yang perlu dipilih

Kotak kayu berakar mula berkembangKami mengkaji beberapa cara untuk membiak kotak kayu: benih, keratan dan lapisan hijau. Tidak dinafikan, yang paling produktif adalah keratan.

Sekiranya kehadiran benih dan lapisan bawah sekuriti boxwood shearing mungkin mempunyai beberapa masalah, maka dengan segala keratan semuanya lebih mudah:

  • Keratan boleh dipotong dari tumbuhan mereka yang dibeli sebelum ini.
  • Anda boleh membeli secara murah atau bahkan bebas dari pemilik lain dari kayu kotak selepas potongan rambut berikutnya.
  • Anda boleh mendapatkannya secara percuma di taman semasa pemotongan lindung nilai dan topiari.

Related  Kami berkenalan dengan pelbagai jenis jintan Cina

Perkara yang paling penting adalah untuk tidak mengeringkan keratan dan meletakkannya di dalam tanah dalam masa untuk menanam. Dan percayalah, hasil usaha anda akan menyenangkan anda selama bertahun-tahun dengan tumbuhan boxwood yang sihat dan indah.

Pengeluaran semula keratan kotak – video