Kami mempunyai taman kecil apel dan aprikot di negara ini. Pada musim gugur, mereka memutuskan untuk menambahnya dengan pear dan menanam beberapa jenis. Beritahu saya, apa yang boleh anda makan pir pada musim bunga supaya ia tumbuh lebih baik?

Makan secara tetap memainkan peranan penting sepanjang kitaran hidup pokok taman, termasuk pear. Walaupun ia tumbuh di tanah yang subur, dari masa ke masa, pokok itu akan memilih dari tanah bekalan nutrien. Untuk mengelakkan kekurangan tanah yang lengkap dan memastikan kompleks penuh pear unsur-unsur yang diperlukan, ia perlu disenyawakan.

Walaupun fakta bahawa pembajaan utama dilakukan pada musim gugur, pada musim bunga pokok itu juga perlu dicas semula. Pemakaian baja pada musim bunga awal membantu pir untuk pulih selepas musim sejuk dan bersedia untuk galas buah.

Tahap pemakanan pir musim bunga

Apa yang perlu untuk memberi makan pir pada musim bunga untuk merangsang pertumbuhan aktif dan meletakkan lebih banyak ovari? Ia bergantung pada tempoh perkembangan pokok untuk memperkenalkan baja. Berlaku dari ini, berpakaian permaidani atas musim bunga melewati beberapa peringkat:

  • awal musim bunga sebelum puting bunga;
  • semasa pembesaran pir;
  • selepas berbunga.

Pemberian pear awalberpakaian atas awal

Pada permulaan musim bunga, apabila suhu udara mencapai nilai yang stabil dan buah pinggang mula membengkak, pokok-pokok mesti disenyawakan dengan baja yang mengandungi nitrogen. Anda boleh menggunakan salah satu sebatian berikut untuk dipilih:

  1. Penyelesaian ammonium nitrat. Gunakan untuk pembalut akar, menceraikan 2 sudu besar. l. garpu dalam baldi air.
  2. Infusi berdasarkan kotoran burung. Untuk pengairan dalam lingkaran mengelilingi pada satu pokok cairkan dalam 10 liter air suam 0.5 kg sampah dan biarkan ia disiram selama 24 jam.
  3. Penyelesaian urea. Tambah 50 g ubat itu kepada baldi air.

Agar tidak mencetuskan lebihan baja dan kemunculan luka bakar, satu jenis baja perlu digunakan.

Permohonan baja semasa mekar mekartop dressing untuk berbunga

Apabila pokok mula mekar, perlahan-lahan melonggarkan tanah di sekeliling batangnya kira-kira 60 cm. Dalam tempoh ini, untuk satu pokok, anda memerlukan sekurang-kurangnya 40 liter larutan nutrien. Adalah disyorkan untuk memberi makan larutan karbida (300 g setiap baldi air) atau superfosfat (100 g untuk jumlah air yang sama). Anda juga boleh menggunakan organik, contohnya 5 liter kotoran lembu yang dicairkan setiap 10 liter air.

Related  Kecantikan tapi kecantikan Astilba Bressingham yang berterusan

Para petani trak yang berpengalaman mencadangkan membuat alur pada perimeter pokok (50 cm mendalam) dan menuangkan baja ke dalamnya. Ini tidak terpakai kepada varieti pir kolar yang mempunyai sistem akar cetek.

Berpakaian paling dalam tempoh penentuan buahtop dressing selepas berbunga

Apabila bunga pir, perlu memperkenalkan baja yang bertujuan untuk pembangunan dan pematangan buah-buahan. Untuk melakukan ini, adalah baik untuk menggunakan nitroammophosco: 10 g air – 50 g dadah. Di bawah satu pokok, buat sekurang-kurangnya 3 baldi larutan.

Untuk memastikan bahawa ovari tidak dihancurkan dan tidak jatuh, pir dapat diberi makan dengan campuran fosforus-potassium.

Dalam musim sejuk, ia berguna untuk mengaplikasikan bunga atas dengan menyembur pir, kerana di bawah keadaan cuaca sedemikian, bahan-bahan yang bermanfaat dalam sistem akar kurang dicerna. Jadi, satu setengah minggu selepas akhir berbunga, merawat cawangan dengan penyelesaian urea 1%. Jika perlu, ulangi rawatan dalam masa dua minggu.

Untuk perlindungan serangga, semburkan pir dengan larutan abu.

Pemakanan pir musim bunga – video