Spirya VanguttaBunga spya Vangutta tidak meninggalkan pedas yang tidak berpengalaman, tukang kebun yang berpengalaman, atau pemula dalam penanaman tanaman. Dan ini bukan hanya mengenai pucuk yang menakjubkan yang berselerak dengan bunga putih, tetapi juga mengenai persaingan semak hias ini, dalam kesederhanaan menanam dan menjaga spang Vangut. Spesies spiraea ini ditanam sejak tahun 1868, tetapi diperoleh terima kasih kepada usaha para penternak yang melintasi tumbuhan spirea dari Kantonis dan trilobat. Hasilnya, tumbuhan diperolehi dengan mahkota 2 meter panjang, yang semasa berbunga berubah menjadi lekuk pucuk bertebaran dengan bunga salji putih.

Spiraea berbunga keduaPembukaan besar-besaran tunas Spangery Wangutt berlaku pada bulan Jun atau Julai, jika musim bunga berpanjangan dan agak sejuk. Dengan kebetulan yang menggembirakan, perbungaan semak spiraea muncul sekali lagi pada bulan Ogos, tetapi terdapat kurang daripada mereka pada kali pertama.

Jika di kalangan ahli botani abad ke-19 berjaya mendapatkan spire hanya dengan bunga lima bunga putih dan daun hijau gelap, maka hari ini terdapat bentuk dengan bunga merah jambu dan ganda, dan juga dengan dedaunan yang sangat hiasan.

Ini memperluaskan kemungkinan menggunakan spiraea dalam reka bentuk landskap dan memanjangkan bulatan peminat tumbuhan yang menakjubkan ini.

Keperluan untuk Vungut meruap ke tanah dan tapak penanaman

Janggut salji putih VanguttaPembungaan yang benar-benar melimpah dari Spangery Wangutt hanya dapat dicapai jika tumbuhan mendapat cukup cahaya matahari. Sekiranya lindung nilai spirea atau semak berdiri sendiri akan kekal di tempat teduh, menunggu penyebaran bunga putih pada pucuk tidak berbaloi. Di selebihnya kilang itu bersahaja dan tidak memerlukan penjagaan khusus untuk tempat penanaman. Berkembang dan mengurus spiral boleh dipermudah lagi dengan mewujudkan keadaan optimum untuk pertumbuhan belukar.

Sama seperti semua anggota keluarga, spiral Vungut lebih seperti tanah yang longgar, longgar dengan jumlah nutrien sederhana dan keasidan 6 hingga 7 unit.

Tanah yang terbaik adalah campuran dua bahagian tanah turfy, satu pasir dan jumlah gambut rendah yang sama:

  • Di dalam tanah liat yang padat atau chernozem sebelum menanam spiraea membuat gambut atau pasir.
  • Organik yang lemah dari loam berpasir memperkaya dengan campuran humus dan mineral.
  • Tanah masam yang berlebihan di kawasan itu mesti dioksidakan.

Related  Jenis-jenis ladang Kalanchoe

Menanam spiral Vangutta dan menjaga anak benih

Pokok Vangutta berhampiran rumahUntuk semak jerami, penanaman musim luruh adalah lebih baik. Jika anda tidak boleh menanam anak benih di tanah sehingga pertengahan Oktober, anda boleh melakukannya pada musim bunga, sehingga pergerakan aktif jus bermula. Malah pokok renek yang besar Vigutta spiraea tidak disesuaikan dengan kelenjar selepas transplantasi. Perkara utama adalah untuk mendapatkan kilang di tempat baru:

  • mempunyai ruang yang cukup untuk sistem akar;
  • tidak kekurangan makanan dan kelembapan;
  • berjaya mengambil akar sebelum bermulanya fros.

Sebagai peraturan, pembibitan anak benih dengan sistem akar terbuka adalah menyakitkan, tetapi semak muda yang jatuh di tapak dalam bekas dan dibawa ke tanah bersama-sama dengan benjolan tanah mula berkembang sekaligus. Oleh itu, penanaman dan penjagaan spiraeus dalam kes ini lebih mudah, dan menanam semak boleh di mana-mana musim panas.

Semut belukar spesies ini sangat sesuai untuk kedua-dua ladang tunggal dan untuk digunakan di lindung nilai. Dan di dalamnya, dan dalam kes lain, lubang-lubang di bawah spiraea mengikut jumlah harus 20-25% lebih besar daripada sistem akar benih.

Perlu diambil kira bahawa di dasar lubang pendaratan lapisan saliran dengan ketebalan 7 hingga 20 cm dipertimbangkan, bergantung pada jenis tanah dan terjadinya air bawah tanah.

Sekiranya vigutta spiraea semak digunakan:

  • dalam ladang tunggal, lubang untuk tumbuhan mesti mempunyai kedalaman 50 cm dan diameter yang sama;
  • dalam kumpulan, jarak antara anak benih bersebelahan tidak boleh kurang dari 0.7-1.5 meter.
  • dalam lindung nilai spirea, lubang untuk pendaratan menggali pada jarak setengah meter di antara tumbuhan individu dan baris bersebelahan.

Penjagaan spiraea bermula dengan segera selepas penanaman. Lingkaran batang dipadatkan dengan baik dan dicurahkan dengan air suam untuk meresap seluruh sistem akar belukar. Untuk menyelamatkan kelembapan, tanah di bawah mahkota diawangkan dengan gambut.

Menjaga tumbuh-tumbuhan Vigut spiraea

Lindung nilai berbunga yang meriahSegala langkah untuk berkembang dan mengurus semangat Wangut dikurangkan kepada penyiraman tumbuhan biasa, merumput dan melonggarkan tanah di dalam bulatan berhampiran, pemangkasan dan pemakanan. Pada musim kemarau, serta selepas pemangkasan, semak-semak jerami disiram sehingga tanah dibasahi kedalaman kira-kira setengah meter.

Meringan dan melonggarkan tanah akan meningkatkan pengudaraan tanah, kilang akan menerima lebih banyak kelembapan, pemakanan dan oksigen. Kurangkan jumlah air pengairan dengan mulsa.

Pemangkasan spiraea selepas berbungaHidup lindung nilai spiraea spesies ini mudah bertolak ansur dengan potongan rambut kebersihan, tetapi penting untuk mempertimbangkan bahawa tunas bunga berkembang pada pucuk tahun kedua kehidupan, dan pemangkasan mereka tidak akan menjejaskan. Tetapi selepas berbunga, tiada apa yang menghalang hortikultur dari memangkas pucuk pudar, dan yang lama dipendekkan kepada tunas yang kuat, dari mana cabang kuat baru akan muncul. Semasa pemangkasan kebersihan, cawangan yang berumur lebih dari 7 tahun, proses sampingan, memudar mahkota dan pucuk dengan kesan penyakit dan kehadiran perosak, dikeluarkan.

Related  Perincian penanaman dan penjagaan di tempat terbuka untuk memaksa

Peremajaan semak spiraeaSelepas penyingkiran lemah dan mengganggu pertumbuhan pucuk, semak spirea cepat dipulihkan. Tidak banyak mempengaruhi tumbuh-tumbuhan dan frosts. Walaupun sebahagian daripada pucuk rosak oleh fros, selepas mereka dipangkas, jisim hijau akan segera disambung semula.

Untuk menyokong kekuatan belukar sebelum berbunga di bawah akar membuat tumbuhan kompleks untuk tanaman hiasan. Pemberian yang sama tidak akan menghalang sebelum bermulanya cuaca sejuk.

Spirea dalam reka bentuk landskap: gambar dan contoh penggunaan

Spiral Vangutta dalam reka bentuk landskap tapakPenggunaan terluas tumbuhan spesies ini dijumpai sebagai lindung nilai spiraea, membantu bukan sahaja untuk menyembunyikan tapak dari pandangan yang ingin tahu, tetapi juga untuk menjadi perhiasan yang benar.

Belukar tebal dengan pucuk meleleh akan kelihatan baik terhadap latar belakang tanaman hiasan lain, contohnya chubushnik atau lilac. Budidaya Spangery Vangutta baik di kedua-dua kumpulan dan tanaman tunggal. Dia tidak akan hilang di mana-mana dan akan menjadi pusat komposisi apa pun.

Jiran-jiran yang baik untuk Spirya Vangutta akan memintas saudara-saudara baton musim berbunga musim panas.

Variegated Dedaunan Wangsan SpangeryMenurut foto spiraea dalam reka bentuk landskap, seseorang boleh menilai fleksibiliti dan hiasan tinggi tanaman ini pada musim yang berbeza tahun ini. Pada musim bunga, pokok renek awalnya ditutup dengan dedaunan hijau atau variegasi yang indah, diikuti oleh berbunga yang berlimpah sehingga tiga minggu. Dan selepas dia, spang Vangutta tidak kehilangan daya tariknya. Menjelang musim luruh daunnya memperoleh pelbagai warna kuning, oren, merah dan padat ungu.

Spirya Vangutta White Bride – video