Saya sendiri tidak suka wangi, tetapi suami saya hanya memuja dia. Oleh itu saya terpaksa membeli beg benih dan memperuntukkan tempat tidur di antara pasli untuk rumputnya. Beritahu saya, bagaimana cara terbaik menanam benih basil?

basilBasil ini menduduki tempat yang mulia di kalangan tumbuhan pedas, kerana bau yang kaya itu tidak dapat dibandingkan dengan apa-apa. Sprigs rumput pedas – tambahan tambahan untuk salad dan hidangan lain. Kebanyakan tukang kebun menggunakan kemangi juga sebagai hiasan hiasan bunga hiasan. Semak belukar yang padat dengan pelbagai bentuk dan warna daun kelihatan baik sebagai jalan pintas. Di samping itu, semasa berbunga untuk bau bunga kecil putih berduyun-duyun serangga yang pendebunga untuk taman, tetapi serangga perosak, sebaliknya, pada mulanya.

Untuk berkembang sedemikian rupa di semua rumput adalah perniagaan yang tidak menyusahkan. Basil adalah tumbuhan satu tahun, dan didarab dengan sempurna dengan kaedah benih. Bergantung pada apabila anda perlu mendapatkan hasil pertama daun harum, anda boleh menanam kemangi dengan biji:

  • pada benih;
  • di padang terbuka.

Tumbuh tumbuk kemangi

bangkai coklat

Untuk menanam benih untuk anak benih harus dimulakan pada hari pertama bulan April. Untuk benih cepat tumbuh, mereka mestilah sebelum direndam selama 3 jam. Dalam periuk atau bekas rendah untuk meletakkan saliran dan isi bercampur di bahagian yang sama dengan tanah dari:

  • gambut;
  • humus;
  • taman tanah.

Sebelum menyemai benih, larapkan substrat dengan larutan yang mengandungi kalium sulfat, superfosfat, urea dan kalium klorida. Untuk 5 liter air, ambil 0,5 tsp. daripada setiap ubat.

Membentuk alur cetek dan meletakkan mereka dalam biji, memerhatikan lebar kira-kira 4 cm antara baris. Untuk membuat periuk mikroiklim lembap penutup atas filem dan dimasukkan ke dalam bilik yang panas pada suhu tidak kurang daripada 25 darjah. Manakala menetas benih, lif filem harus secara berkala untuk pengudaraan, dan apabila anak benih bercambah (5-7 hari), mengeluarkan penutup sepenuhnya.

Pilihan dalam cawan individu boleh dilakukan semasa pembentukan semak pada 1-2 daun benar, dan apabila mereka membesar tidak kurang daripada lima – prischipnut puncak untuk tillering.

Related  Ciri-ciri penjagaan begonia harimau Bauer

Oleh kerana basil sangat termophilic, penanaman benih di tanah terbuka harus dilakukan pada akhir bulan Mei. Untuk semak subur yang kurang ruang untuk pembangunan, biarkan jarak antara mereka hingga 40 cm.

Menanam benih di tanah terbuka

basil di atas katil

Jika tugas itu bukan untuk mendapatkan tuaian awal, pada awal bulan Jun, anda boleh menyemai benih segera di taman. Termasuk dalam minyak biji melambatkan percambahan, jadi telaga sebelum ini disyorkan menumpahkan perangsang pertumbuhan (contohnya, 1 ampul zirkon dalam 5 liter air) untuk mempercepatkan percambahan. Susunan pokok selepas menyemai ditutup dengan filem dan tidak dikeluarkan, sehingga muncul pucuk.

Penjagaan penanaman basil

Rumput pedas sangat suka bukan sahaja panas, tetapi juga air dan pemupukan. Ia perlu untuk sentiasa mengalirkan basil, sambil memastikan kelembapan tidak stagnasi di dalam katil, jika tidak, akar tumbuhan boleh menjadi busuk.

Berhubung dengan baja, sekali sebulan adalah perlu untuk menjalankan suplemen nitrogen basil untuk merangsang pembentukan jisim hijau yang aktif. Jika pengumpulan biji tidak dirancang, peduncle harus dikeluarkan. Jadi di belukar, pucuk sampingan yang muda dan lazat akan terbentuk dan mereka boleh dikeluarkan beberapa kali pada musim ini.

Basil: menyemai dan memilih, video