Dibeli di kawasan dacha musim gugur. Di sana ada taman kecil, yang belum digunakan untuk waktu yang lama. Kami meletakkannya dengan teratur dan kami mahu menanamnya pada musim bunga. Beritahu saya bagaimana untuk merancang taman di kawasan kecil?

Saiz tanah adalah berbeza. Kebanyakan dalam hal ini, penduduk bertuah di kawasan desa – hanya di bawah ladang sering diperuntukkan sehingga 20 ekar. Tetapi lebih dekat ke bandar, tanah yang kurang bebas. Plot Dacha kadang-kadang saiz yang paling sederhana. Nampaknya anda boleh berkembang di kawasan seluas 6 hektar, termasuk bangunan? Bagaimana untuk merancang taman di kawasan kecil untuk mendapatkan sekurang-kurangnya tanaman kecil?

Dengan pendekatan yang kompeten dalam ruang yang terhad, anda boleh menanam bukan sahaja pasli dengan dill, tetapi juga kentang, tomato dan buah beri. Apabila merancang tata letak taman dapur, anda harus memberi perhatian awal kepada faktor-faktor berikut yang secara langsung mempengaruhi tanaman masa depan:

 • lokasi plot dan katil;
 • kualiti tanah;
 • kehadiran tempat berlorek.

Lokasi Tapak

taman

Tanah dengan permukaan yang rata – fenomena yang jarang berlaku. Lebih kerap, kebanyakan mereka mempunyai kelemahan mereka, yang mesti diambil kira ketika memecah kebun. Oleh itu, jika mereka berada di kawasan tanah rendah, ini boleh menyebabkan kelembapan tanah meningkat. Dalam kes ini, ia perlu untuk membina selak saliran, dan juga dari semasa ke semasa menambah tanah ke katil.

Sekiranya tapak tersebut terletak di atas cerun, katil harus dilakukan tidak bersama, tetapi sebaliknya.

Tapak di kawasan tinggi tertakluk kepada angin, jadi untuk mewujudkan halangan untuk draf mereka mesti ditanam di sekitar perimeter dengan penanaman tinggi (pokok, pokok renek).

Kualiti tanah dan kehadiran tempat-tempat yang teduh

Tanpa intervensi manusia, hanya tanah yang berkhasiat berkhasiat yang banyak berbuah. Tanah berpasir miskin memerlukan pengenalan awal mineral, dan tanah berat – organik.

Related  Bonsai: ciri penjagaan pokok di rumah

Ia tidak berfaedah menanam tanaman di tempat di mana bayang-bayang bangunan jatuh. Tetapi di bawah pokok anda boleh menguruskan tumbuhan bulbous.

Beberapa petua untuk merancang taman

Sayuran pada trellis

Untuk menggunakan ruang kecil dengan cekap, anda boleh menggunakan helah “rumit” berikut:

 • ambil untuk menanam tanaman yang terbantut;
 • Gunakan jenis masak awal dan tanamnya dalam dua set;
 • menggabungkan pada satu katil tanaman dengan tempoh pematangan yang berbeza (contohnya, kentang menanam salad);
 • kultur budaya kerinting dalam pot bunga yang digantung atau berhampiran lengkungan atau pagar.

Jenis katil untuk taman kecil

Untuk penggunaan kawasan kecil yang optimum, anda boleh meneruskan seperti berikut:

 1. Buat katil menegak. Mereka akan mengambil sedikit ruang, tetapi ini tidak akan menjejaskan hasilnya. Strawberi berasa hebat di paip plastik, dan sebuah pondok yang diperbaiki untuk timun.katil menegak
 2. Susun bekas. Katil-katil mudah alih mudah digunakan di mana-mana rupa bumi, walaupun ia tidak.kotak
 3. Untuk membina katil besar. Untuk ini, setiap katil perlu dinaikkan di atas paras tanah, dan tepi berpagar supaya bumi tidak merayap. Pilihan ini sesuai untuk tanah rendah.katil pukal
 4. Tumbuh sayur-sayuran dalam beg. Kaedah yang telah terbukti dengan baik menanam kentang dalam beg. Dan kantung loket-poket membolehkan anda menggunakan ruang dua kali – di bawahnya anda boleh memasang bekas.beg

Bagaimana untuk merancang laman web secara rasional – video