phloxesWarna-warna yang sangat terang dari phloxes adalah sempurna untuk organisasi katil bunga. Perennials berbunga ini tidak bersahaja dalam penjagaan mereka. Mereka kelihatan hebat dan berakar dalam satu wilayah dengan jenis lain bunga, semak dan rumput. Jadi, anda boleh membuat katil bunga dengan jenis phloxes: mixboarder, permaidani, taman bunga yang tidak teratur atau biasa, kumpulan, parterre, jalan pintas, pelbagai dan arnab.

Tetapi kelebihan mereka yang paling penting ialah tempoh rintangan berbunga dan fros.

Oleh kerana bilangan splox yang besar (kira-kira 60) untuk taman bunga rumah, anda boleh memilih kumpulan tumbuhan yang mempunyai tempoh berbunga yang berlainan. Jadi ditanam di plot bunga dengan phloxes akan menggembirakan sekeliling dengan cat cerah dan aneh (wangian) dari musim semi pertama musim panas yang benar-benar hangat sehingga musim gugur.

Apa yang boleh menjadi katil bunga dengan phlox (pilihan penanaman foto dan kalendar berbunga)

Di antara semua jenis phlox adalah:

 • Lidi (penutup tanah) tumbuh-tumbuhan.
  Bunga semacam ini mula berubah menjadi hijau dan mekar yang pertama – di suatu tempat di tengah – hampir akhir Mei (bergantung pada cuaca). Dalam kebanyakan kes, pereka menggunakannya untuk membuat latar belakang komposisi landskap, di mana semak, primroses lain dan pokok buah-beri boleh menyertai. Dari jenis tumbuhan yang menjalar, berwarna ungu yang terang, merah-bunga, bunga-bunga berkarpet merah jambu putih, aliran curb, massif dan rabatki diperolehi. Digambarkan pada foto itu adalah katil bunga yang luar biasa dengan phloxes, coraknya yang tidak teratur, dianjurkan dari spesies subulate bunga. Ia sesuai untuk bukit-bukau dan katil bunga tunggal, hiasan dinding penahan.
  Phloxes ditarik balik
 • Tumbuh-tumbuhan (tersebar).
  Spesis phlox peralihan, yang tidak tersebar di sepanjang tanah, kerana ia mempunyai panjang (di bawah purata) panjang batang. Ia berbunga selepas jenis tanaman tumbuhan dan dianggap sebagai wakil keluarga yang paling bersahaja. Dan juga eksotik, kerana hal berkembang itu adalah sekelompok bunga kecil yang berwarna ungu, ungu, ungu atau warna putih. Satu lagi kelebihan varieti adalah aroma violet bunga dan tempoh berbunga terpanjang. Akan membantu menilai bagaimana tidur bunga phlox akan kelihatan, gambar dibentangkan di bawah.
  Phloxes tegar
 • Tumbuhan terbakar.
  Ini jenis bunga phlox hampir keseluruhan bulan Jun dan harum dengan aroma manis. Ketinggiannya, batang bunga itu tidak melebihi 100 cm, dan perbungaannya terdiri daripada banyak putih kecil, putih-ungu, kaya merah atau bunga merah jambu gelap. Tumbuhan ini mempunyai satu perbezaan asas dari saudara-mara mereka yang terdahulu. Mereka suka tanah asid. Di dalamnya, mereka menyesuaikan diri dan mekar dengan sempurna. Untuk menganjurkan katil bunga dengan phlox, skim ini tidak diperlukan. Tanaman semacam ini kelihatan hebat di kolaj taman bunga.
  Shrub mengecilkan phloxes
 • Tumbuh tinggi tumbuhan.
  Phlox jenis yang paling popular, luas dan terkenal. Sesetengah wakil spesis berkembang di mana-mana di pertengahan akhir Jun, beberapa pada awal bulan Julai, dan yang lain pada bulan Ogos. Pembungaan mereka berlangsung selama sebulan. Tumbuh-tumbuhan yang tinggi mempunyai wakil-wakil dengan kecil dan besar, dengan bunga-bunga yang terlihat dan aneh dalam hal berkembang. Dan juga dengan bentuk yang luar biasa dalam perbungaan. Di sini adalah katil bunga dari phloxes – gambar itu diambil pada ketinggian berbunga.
  Gambar pokok phlox tinggi

Related  Bagaimana untuk mengaturkan katil bunga di hadapan rumah dengan tangan anda sendiri?

Rush berpanjangan dengan peonies dan phlox: tumbuhan yang sesuai untuk gabungan

Sebelum penyenaraian, dengan tumbuhan yang merupakan kombinasi sempurna dari phlox, perlu mengingat beberapa kaedah untuk membuat katil bunga dengan phloxes:

 • Perwakilan dengan mekar yang meriah dengan perbungaan yang buruk adalah lebih baik untuk mencairkan tumbuh-tumbuhan berbunga yang tidak berbunga atau tidak mencolok. Gabungan ini akan memungkinkan untuk mewakili keindahan bunga dalam cahaya yang menggalakkan, dan juga bunga bunga phlox dengan organisasi sedemikian mempunyai penampilan yang lebih estetik yang lebih menarik.
 • Pelbagai jenis yang rendah dan menyebarkan dalam organisasi taman bunga mestilah berada di latar depan. Semakin tinggi tumbuhan, semakin hampir ke tengah atau tepi (kumpulan, sempadan) ia harus ditempatkan.
 • Bunga-bunga yang subur bunga yang tinggi bercampur sempurna dengan peonies. Pastikan ini akan membantu katil gambar dengan peonies dan phlox – tumbuhan gabungan dengan bunga warna merah jambu dan ungu.

Sebagai tambahan kepada pion, phloxes boleh ditambah dengan: kerdil kerdil, primro hibrida, muscari, kerdil kerdil, edelweiss, poppy, cacing kurungan, geranium dan banyak lagi. Memilih bunga untuk katil bunga dengan phlox, anda tidak boleh melupakan tempoh berbunga semua tumbuh-tumbuhan. Setiap jenis individu mestilah berbeza dari yang lain. Menggunakan skim penanaman seperti ini, ia akan menjadi mungkin untuk mencipta taman bunga yang akan menggembirakan mata sepanjang tempoh musim panas keseluruhan.

Video: penjagaan untuk phlox