Pada saya di kediaman musim panas tiga rumput pelbagai saiz, ia adalah penat untuk air mereka secara manual. Bantu saya memilih sistem penyiraman rumput supaya ia melakukan pengairan automatik secara automatik. Saya dengar dari jiran saya bahawa sistem penyiraman adalah berbeza, yang mana yang sesuai untuk saya?

Dengan adanya semua jenis sistem pengairan automatik, penyiraman dengan tangan menjadi tidak relevan, yang dengan sendirinya amat memudahkan kewujudannya. Lagipun, untuk menjaga rumput dalam keadaan yang baik, adalah perlu untuk membelanjakan banyak tenaga. Di samping itu, sukar untuk mengedarkan air secara merata di seluruh tapak. Untuk memilih sistem pengairan yang diperlukan, anda perlu membiasakan diri dengan parameter utama alat-alat berguna ini.

Jenis sistem pengairan

Sistem pemercikKaedah pengairan automatik yang paling popular adalah pengairan titisan dan percikan. Mereka dipilih mengikut saiz rumput, serta keperluan individu, dan dapat menyediakan:

 • Jenis pengairan yang optimum, dikira untuk wilayah tertentu;
 • penyediaan bekalan air yang telah ditetapkan;
 • penyiraman rumput yang tepat pada masanya;
 • pengagihan kelembapan seragam ke atas kawasan tapak;
 • penggunaan rasional air.

Di samping itu, sistem pengairan yang dipasang akan memberikan anda peluang untuk menjaga tapak dengan mudah dengan usaha dan masa yang minimum.

Sistem pemercik

Sistem pengairan ini adalah sejenis hujan tiruan di seluruh permukaan rumput. Penyiraman berlaku dengan bantuan muncung semburan. Mereka dapat menolak jet air untuk jarak yang jauh dan semburan dalam bentuk titisan yang paling kecil. Masa pengairan adalah kira-kira 30 minit.

Penyiraman dilakukan dengan muncung pemercikSaiz titisan tidak boleh lebih daripada 2-3 mm, supaya tidak mencederakan tumbuh-tumbuhan dan tidak terlalu padat bumi. Aliran pengairan memanjang ke jarak yang jauh, dan jumlah air yang jatuh ke atas tumbuhan berkurangan.

Pelbagai penyiram bergantung kepada tekanan air, trajektori jet, dan juga pada diameter jet. Untuk memastikan penyiraman yang berkualiti tinggi, anda perlu memilih pemercik dengan diameter muncung sekurang-kurangnya 20 mm.

Pemercik perlu dipasang sedemikian rupa untuk memastikan penyiraman seragam plot. Jangan biarkan sudut rumput jatuh di luar pelbagai pemercik. Sistem jenis ini digunakan di kawasan besar. Kawasan minimum di mana penyiraman boleh digunakan adalah 2 meter.

Sistem pemercik mudah dijagaAspek positif sistem pemercik:

 • tidak merosakkan tanah;
 • sangat mudah untuk mengekalkan;
 • ia adalah mungkin untuk menukar kawasan dan arah pengairan tapak;
 • melembabkan rumput dan udara, memperbaiki rupa rumput;
 • pemercik ditarik balik tidak mengganggu memotong rumput;
 • menjimatkan air dan elektrik, berkat bekalan lembapan yang optimum.

Semasa putaran, kawasan dalam jet air sedang ditapis. Proses ini dilakukan akibat tekanan air yang dipam oleh pam. Semua muncung dan aksesori yang membolehkan anda mengubah kawasan kawasan yang dirawat dan arah jet, anda boleh memasang sendiri dengan mudah.

Anda juga boleh menetapkan fungsi mod penyiram, yang dijalankan pada masa tertentu, walaupun dalam ketiadaan anda. Sensor hujan tidak akan membenarkan penyiraman jika berlaku hujan semula jadi.

Sistem penyiraman membolehkan anda menjimatkan elektrik pada pam semasa pengairan program untuk satu masa, di mana biasanya terdapat kepala yang baik. Di samping itu, sistem pemercik terletak di bawah tanah dan tidak merosakkan rupa rumput.

Sistem pengairan titisan

Prinsip tindakannya adalah untuk mengekalkan kandungan lembapan optimum di dalam tanah dengan memberi makan yang perlahan kepada akar tumbuhan. Pengairan dilakukan dengan menggunakan alat khas di mana air langsung masuk ke sistem akar, melewati batang tumbuhan. Ini membolehkan anda mengekalkan rupa hiasan rumput dan menyediakan rumput dengan kelembapan yang diperlukan. Tempoh pengairan titisan adalah dari 40 minit hingga satu jam.

Pemasangan sistem pengairan titisanSelalunya, dropper plastik diletakkan di dalam hos untuk pengairan pada frekuensi yang berbeza. Nozel yang dimasukkan ke dalam kit membolehkannya menukar pelbagai penyiraman.

Sistem titisan juga mempunyai kelebihannya:

 • penjimatan air, terima kasih kepada pengairan yang diarahkan, tidak menjejaskan lorong;
 • kemungkinan makan tambahan secara serentak.

Sistem penyiraman ini menuntut kualiti air (ia tidak boleh mengandungi kekotoran asing), dan jika anda mengeluarkannya dari lubang, lubang sangat cepat menjadi tersumbat. Dalam kes ini, anda perlu memilih penapis yang baik. Sistem ini digunakan di rumput kecil.

Untuk kualiti kerja sistem penurunan, air tulen diperlukanPada kos yang agak rendah, peralatan pengairan moden, menjadikannya mungkin tanpa usaha khas di pihak anda untuk sentiasa menjaga rumput dalam keadaan baik dengan hanya menala program. Selepas memastikan faedah pembelian anda, membantu memilih sistem penyiraman rumput untuk jiran anda di laman web ini supaya dia juga boleh menikmati percutian musim panas.

Sistem pengairan automatik – video