Hello semua! Tahun ini mereka membeli sebuah rumah musim panas dan memutuskan untuk pertama kalinya untuk cuba menyediakan diri mereka sekurang-kurangnya set minimum sayur-sayuran untuk musim sejuk. Dalam hal ini, persoalan timbul – bagaimana untuk membuat katil di taman untuk wortel dan bawang? Sudah tentu, daripada menyuburkan, bagaimana untuk menanam, baik dan kehalusan lain jika mereka ada. Saya ingin mendapatkan tuaian yang baik, bukan dua mentol dan tiga wortel kering. Terima kasih terlebih dahulu!

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda dengan pilihan yang sangat baik. Ya, wortel dan bawang tidak sengaja ditanam secara bersama. Terdapat beberapa sebab untuk ini. Pertama, bawang menjamin allicin, bahan istimewa yang membantu menghilangkan parasit yang berbahaya bagi wortel. Kedua, mentol selalu di permukaan bumi, dan wortel jauh lebih mendalam. Oleh itu, kedua-dua budaya ini tidak akan mengganggu satu sama lain, menerima nutrien dari pelbagai lapisan bumi. Tetapi, tentu saja, ia tidak mencukupi untuk membuat pilihan yang tepat. Anda juga perlu tahu bagaimana untuk membuat katil di taman untuk wortel dan bawang untuk mendapatkan tuaian yang kaya.

Membentuk katil

Mulakan pembentukan katil dengan definisi saiznya. Lebar yang optimum ialah 0.7-1.2 meter. Jika lebarnya kurang, maka anda perlu menguruskan terlalu banyak katil – anda tidak akan dapat mendapatkan tanaman besar dari satu. Sekiranya katil lebih luas, masalah akan menyiram, membuang rumpai. Panjangnya boleh dikatakan mana-mana – hanya terhad dengan saiz tapak dan keinginan anda.

katil, bawang, wortel

Di tepi katil, adalah wajar untuk menguruskan sebuah bukit kecil atau bahkan memasang bilah. Ketinggian yang diingini – 10-12 sentimeter. Ini akan menjimatkan air, menyediakan penyiraman yang baik walaupun hujan sedikit telah berlalu.

Related  Penjagaan musim bunga untuk iris: bila dan bagaimana untuk memberi makan

Tetapi jika tapak di dataran rendah, terdapat satu lagi soalan – bagaimana untuk menghilangkan air berlebihan. Untuk ini, katil dibesarkan khas – satu kerja dipasang dari papan ketinggian 20-30, yang dipenuhi dengan bumi. Kerana kelembapan berlebihan ini akan dengan cepat meninggalkan katil.

katil yang tinggi

Paling teruk, jika katilnya terpecah di tanah paya – mana-mana tanaman utama di sini mula membusuk dengan cepat. Ia adalah perlu untuk membuang sebahagian daripada bumi dari taman supaya kedalaman kira-kira 25-35 sentimeter diperolehi. Polietilena tebal dan kuat diletakkan di bahagian bawah dan dinding. Hanya selepas itu tanah itu kembali ke tempat itu. Ini akan melindungi ia daripada air bawah tanah, mendekati permukaan, dan mendapatkan hasil tuaian yang kaya.

Jangan lupa tentang baja

Langkah seterusnya, yang membolehkan penuaian yang kaya, adalah persenyawaan tanah. Anda boleh menggunakan baja kimia, tetapi dalam kes ini, berhati-hati mempelajari arahan dan mengikutinya – sebarang pelanggaran boleh mengakibatkan kematian tumbuhan dan juga penghasilan buah berbahaya.

Anda juga boleh menggunakan organik – bawang dan wortel dengan sempurna disenyawakan dengan baja, kompos atau gambut. Dalam kes ini, kerosakan kepada baja akan menjadi lebih sukar.

Pendaratan

Bawang (bila dan bagaimana untuk menanam di tanah terbuka) adalah dinasihatkan supaya mengambil segar, berbaring setengah tahun atau maksimum satu setengah. Untuk menanamnya, lukiskan jalur di atas katil taman (sebaik-baiknya di sepanjang perimeter) dan perlahan-lahan menolak biji ke dalam tanah supaya hanya bahagian atas kepala menonjol.

busur

Wortel ditanam di tengah-tengah katil. Biji-bijian sangat kecil, jadi ia perlu mengeluarkan terlalu banyak pucuk, menghabiskan masa tambahan. Sesetengah orang secara khusus menampal biji-biji di atas kertas, yang kemudiannya diputar dengan teliti di sekitar katil. Tetapi lebih mudah untuk menggabungkan benih dengan pasir sungai biasa atau tanah kering, dan kemudian menyemai alur yang disediakan. Kemudian sebilangan kecil biji akan masuk ke bumi, dan pucuk muda tidak perlu ditiup.

Related  Menggunakan lupine untuk persenyawaan kentang

Lebih banyak tentang penanaman wortel dan bawang yang boleh anda pelajari dari video