Saya suka basil dan akhirnya memutuskan untuk meletakkannya. Tetapi tidak ada masa untuk mengacaukan anak benih, dan tidak ada tempat menanamnya, jadi saya perlu menanam segera ke taman. Beritahu saya, apabila mungkin untuk menyemai kemangi di tempat terbuka pada musim bunga?

basilSebagai tambahan kepada semua adas dan pasli yang diketahui, banyak tukang kebun juga tumbuh basil. Rumput harum pedas ini sering ditanam bukan sahaja di tempat tidur taman, tetapi juga di bunga, kerana selain menjadi semak-semak yang sangat berguna, juga terdapat penampilan hiasan yang indah. Bergantung pada pelbagai, ada tumbuh-tumbuhan dengan daun hijau atau ungu, dan juga dengan warna keperakan. Di samping itu, setiap varieti mempunyai rasa sendiri dan boleh mencium bau kayu manis, lemon, cengkih atau anise.

Menggunakan kaedah anak benih, anda boleh mendapatkan hasil tanaman hijau yang awal, tetapi jika matlamat ini tidak berbaloi, selasih dengan sempurna mengalun dan menyemai benih di tanah terbuka.

Masa menyemai

benih basil

Berbeza dengan pasli, yang disemai pada awal musim bunga, kemangi lebih termophilic. Menyemai kemangi di tanah terbuka pada musim bunga boleh apabila cuaca panas stabil ditubuhkan dan salji malam berangkat. Biasanya ini adalah akhir Mei – awal bulan Jun, kerana rempah-rempah secara aktif berkembang hanya pada suhu di atas 20 darjah Celsius. Malah penurunan dalam suhu malam hingga 1 darjah haba boleh membunuh semak halus.

Benih menyemai dengan segera di atas katil tidak digalakkan di kawasan utara. Penyejukan pertama berlaku di akhir musim panas, dan tanaman tidak dapat dilihat.

Di mana untuk menanam?

Basil sangat menuntut lampu, jadi katil harus dipecahkan di kawasan yang cerah di mana air tidak bertakung – sangat basah, tidak mengeringkan kawasan menyebabkan kerosakan dan pemusnahan penanaman.

Jika anda menanam kemangi di bawah pokok muda (mereka tidak mempunyai bayangan), baunya akan menakutkan perosak, dan melindungi taman dari pencerobohan mereka.

Sebulan sebelum menanam plot diperlukan, kerana selasih suka tanah yang ringan dan berkhasiat:

  • untuk setiap plot persegi, 2 kg humus dan gambut mesti ditambah;
  • untuk menggali.

Related  Acuan di rumput di musim bunga – apa yang perlu dilakukan?

Bagaimana untuk menanam basil?

menyemai masa

rempah wangi cenderung berkembang banyak, jadi apabila penanaman dalam baris anda perlu meninggalkan di antara mereka jarak sekurang-kurangnya 30 cm. Dalam jumlah yang sama biji penyebaran yang lebih baik daripada 2 perkara dengan jarak 5 cm. Jika anda naik semua pucuk lemah kemudian boleh dikeluarkan.

Untuk mempercepat percambahan, disyorkan untuk menampung katil dengan filem. Selepas percambahan, tempat perlindungan segera dikeluarkan, supaya anak benih tidak kotor.

Video mengenai pertumbuhan selasih