Ia telah lama menyedari bahawa selepas menyiram dengan penyerapan kulit telur, tumbuhan dalaman berkembang lebih aktif dan berkembang dengan lebih baik. Saya ingin cuba memberi makan sayur-sayuran dengan cara ini. Beritahu saya, bagaimana saya boleh menggunakan cangkerang telur untuk membiakkan timun dan tomato?

shell telurCangkang telur telah digunakan untuk masa yang lama sebagai baja untuk penanaman tanaman taman, termasuk tomato dan timun. Ia mengandungi kompleks mikroelemen yang diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan:

  • kalsium karbonat;
  • fosforus;
  • magnesium fosfat;
  • besi, belerang dan lain-lain.

Semua nutrien yang membentuk cangkerang adalah cepat dan mudah diserap oleh tumbuhan, yang memberi kesan positif kepada perkembangan mereka.

Latihan yang berpengalaman mengamalkan cara menggunakan kulit telur sebagai baja untuk timun dan tomato:

  • penyediaan infusi cecair;
  • permohonan langsung ke tanah;
  • penanaman ladang untuk tujuan pencegahan penyakit;
  • sebagai saliran atau bekas apabila tumbuh benih.

Infusi cecair untuk pembalut akar

Penyelesaian berdasarkan kulit telur yang dicincang adalah alat yang sangat baik untuk memberi makan kedua-dua anak benih dan tomato tumbuh dengan timun yang tumbuh di tanah terbuka atau di rumah hijau. Untuk melakukan ini, kulit telur harus terlebih dahulu menjadi tanah untuk membentuk serbuk halus. Tuangkan ke dalam balang dan tambah air mendidih (1 L). Sekat selama 5 hari, kacau sekali-sekala. Gunakan untuk menyiram di bawah akar.

Cangkang telur harus dibilas dengan teliti sebelum digunakan, mengeluarkan residu protein, dan pengeringan.

Permohonan langsung ke tanah dan debu tumbuhan

sisipan shell ke dalam tanah

Oleh kerana komposisinya, serbuk telur menguntungkan tanah, menetralisir keasidannya. Hanya 2 sudu besar. cincang shell setiap 1 m persegi. m. akan membolehkan untuk menyediakan tapak untuk menanam benih tomato dan timun. Anda boleh menambah serbuk ke dalam tanah dan segera menanam tanaman, menambahnya kepada setiap sumur.

Kulit telur berfungsi sebagai langkah perlindungan dalam memerangi penyakit seperti kaki hitam. Pecahan halus dibekukan disyorkan kepada tumbuhan serbuk pada helai.

Penggunaan cangkang dalam penanaman benih tomato dan timun

timun dalam shell

Sekiranya kulit telur hanya dicincang dalam kepingan kecil (tanpa membuat serbuk), ia boleh digunakan sebagai lapisan saliran untuk periuk di mana benih tumbuh. Saliran sedemikian akan mengekalkan kelembapan serentak, serta menenun tanah dengan nutrien.

Separuh telur telur akan menjadi alternatif yang baik untuk tumbuhan pembiakan. Mereka juga memberi makan bumi, lebih-lebih lagi, mudah untuk memindahkan anak benih itu ke tanah terbuka, tanpa merosakkan sistem akar. Cangkerang itu hanya boleh dihancurkan sedikit di tangan, tanpa mengeluarkan tumbuhan, dan bersama-sama dengannya, anda boleh meletakkannya di atas katil.

Menyuburkan taman dengan kulit telur – video