Saya sedikit terlibat dalam bunga yang semakin meningkat. Pada masa yang sama untuk persenyawaan mereka, saya cuba menggunakan kaedah rakyat. Saya baru-baru ini mendengar bahawa bunga menanggapi dengan baik ke atas pakaian yang mengandungi kulit pisang. Beritahu saya cara membuat baja dari kulit pisang untuk tumbuhan dalaman?

Untuk pertumbuhan yang aktif, semua tumbuh-tumbuhan memerlukan makanan tetap. Pengganti yang baik untuk produk kedai akan menjadi ubat yang dibuat berdasarkan kulit pisang. Pisang mengandungi banyak nutrien yang dapat meningkatkan pertumbuhan dan keadaan umum tumbuh-tumbuhan. Kehadiran nitrogen, fosforus, kalium dan kalsium menjadikan kulit itu sebagai baja yang sangat baik, kelebihannya adalah dengan mudah dan murah disediakan di rumah.

kulit pisang

Baja dari kulit pisang untuk tumbuhan dalaman boleh dibuat sebagai:

  • serbuk kering;
  • infusi;
  • kompos;
  • atau prikopav di dalam tanah kulit segar.

Untuk menggunakan kulit sebagai baja, pisang perlu dibasuh dengan sempurna sebelum membersihkan, dan kemudian – keluarkan sisa-sisa bubur dari kulit.

Serbuk kering daripada kulit pisang

pengeringan pisang

Kulit pisang kering dengan baik: potong ke dalam kepingan dan letakkan di ambang tingkap cahaya atau pada bateri, tempat tidur akhbar. Letakkan kulit supaya bahagian dalaman berada di atas. Anda juga boleh memanggang kulit dengan telur dalam oven.

Selesai kulit kering mengisar dalam penggiling kopi atau mortar ke keadaan serbuk dan simpan dalam balang kaca di bawah tudung.

serbuk kulit

Semasa berbunga tumbuh-tumbuhan dalaman serbuk itu bertaburan di atas permukaan bumi dalam periuk, selepas bunga itu disiram. Satu periuk dibawa dalam 1-2 sudu teh. (bergantung pada jumlah periuk) pada kekerapan sekali sebulan. Kulit kering juga ditambah kepada substrat apabila memindahkan bunga – satu periuk adalah 1 sudu teh.

Related  Lindung nilai pintar anggur pertamanya: cara menanam dan jenis yang digunakan

Infusi pisang

ekstrak pisang

Infusi dilakukan menggunakan kulit pisang segar. Dalam botol tiga liter meletakkan kulit dari tiga pisang dan tuangkan air suam. Biarkan selama 2 hari. Airkan bunga-bunga, mencairkan infusi dengan air, dalam nisbah 1: 1. Ini akan membantu menghilangkan aphids. Penyelesaian yang sama disyorkan kepada pucuk air.

Penyerapan siap disimpan dalam peti sejuk selama lebih dari 10 hari.

Kompos kompos untuk tumbuhan bulbous

kompos

Untuk menyediakan kompos lemak, anda akan memerlukan banyak kulit dan penyediaan “Baikal”. Kulit mengisar, campurkan dengan tanah dan tuangkan dengan penyediaan yang ditentukan. Biarkan selama sebulan supaya kulitnya terurai. Selepas masa yang ditetapkan, ulangi prosedur, tambah lebih banyak kulit.

Baja kulit siap sedia

kulit segar dalam periuk

Pisang segar pisang segar dicincang dalam periuk apabila menanam atau menanam semula tanaman dalaman. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa tanah tersebut dimasak selama 2-3 minggu sebelum menanam bunga, kerana kulitnya harus dibusuh sepenuhnya. Untuk mempercepat proses, anda boleh mencurahkan tanah yang disediakan dengan infusi yang mengandungi organik. Pembajaan sedemikian menyumbang kepada pertumbuhan aktif jisim rahang.

Kulit pisang boleh dibekukan dalam peti sejuk dan kemudian digunakan sebagai segar kerana ia adalah.

Baja dari kulit pisang – video