Foto RaspberryUntuk makan malinka manis dan masak pada musim panas, adalah perlu untuk memahami peraturan penanaman dan penjagaan buah. Menanam raspberi memerlukan pematuhan yang teliti dengan semua peraturan, dan menjaga raspberi mesti celik dan sistematik.

Pelbagai jenis dan jenis penanaman raspberi

Sebelum anda mula menanam raspberi, setiap tukang kebun harus membuat keputusan tentang pelbagai dan jenis buah yang akan tumbuh di taman.

Sehingga kini, terdapat tiga jenis raspberi:

 1. Raspberry tradisional. Spesies ini dianggap paling berkekalan dan mampu menyesuaikan diri dalam sebarang keadaan. Juga, raspberry jenis ini menjamin hasil stabil dengan penjagaan yang betul.
 2. Dibaiki. Spesies ini mentolerir musim sejuk dengan baik dan mempunyai hasil yang tinggi. Peraturan yang paling penting untuk merawat raspberi spesies ini ialah pemangkasan kepada akar selepas proses berbuah berakhir. Penjagaan ini menjamin petunjuk hasil terbaik pada musim luruh.
 3. Raspberry bersaiz besar. Spesies ini berbeza dari raspberry biasa dan patch bukan sahaja dengan peningkatan hasil, tetapi juga oleh perbezaan yang signifikan dalam rasa dan ciri luaran. Untuk rasa, buah beri ini lebih manis, dan saiznya lebih besar.

Varieti raspberi juga menonjol dalam pelbagai mereka dan hampir semua menjamin hasil yang sangat baik dan keupayaan untuk bertahan walaupun dalam keadaan cuaca yang paling sukar.

 • Aprikot. Pelbagai ini termasuk jenis pembaikan dan dibezakan dengan kekompalannya. Tidak menyebarkan beri buah belukar sehingga 7 gram warna kuning halus. Pelbagai ini diterima dengan baik oleh fros.
  Pada gambar kelas gred raspberry - Apricot
 • Malakhovka. Ini adalah raspberry tradisional dengan hasil purata. Rasa beri adalah buah yang sangat baik, manis dan halus mempunyai rasa raspberry yang jelas. Untuk musim sejuk, kilang perlu diturunkan. Juga, semak perlu dilindungi daripada reput kelabu.
  Pelbagai raspberry Malakhovka
 • Abundant. Nama varietas bercakap untuk dirinya sendiri, merujuk kepada spesies yang berbuah besar, buahnya sangat manis dan kaya dengan rasa, dan sehingga 10 gram. Variasi ini sangat tahan terhadap semua penyakit biasa, dan juga bertolak ansur dengan musim sejuk.
  Pelbagai raspberry
 • Hussar. Dengan jumlah tanaman panen gred ini mencapai tiga kilogram. Ia dicirikan oleh peningkatan rintangan kepada kemarau, fros dan penyakit.
  Berbagai Raspberry Hussar
 • Gergasi emas. Pelbagai ini mempunyai rasa raspberry hutan dan rasa halus. Dengan berhati-hati untuk raspberi dari satu belukar, anda boleh mengumpul sehingga lapan kilogram. Pelbagai raspberi baru, yang mempunyai warna kuning keemasan, dengan tempat perlindungan dan lenturan juga bertolak ansur dengan fros.
  pada gambar kelas raspberry gergasi emas

Tempat dan masa yang paling sesuai untuk penanaman raspberi

skim menanam raspberi di foto bawah tanahPada bila-bila masa, apabila penanaman ditanam, tempat terbaik perlu ditentukan. Untuk memahami mana yang terbaik untuk menanam raspberi, perlu diingat bahawa semak ini agak cepat membiak dan menghasilkan keturunan, jadi anda perlu untuk menanam semak di sepanjang laluan atau pagar untuk dibesarkan semak raspberry tidak mengganggu yang lain daripada tumbuh-tumbuhan.

Best tarikh penanaman raspberry ditentukan semata-mata berdasarkan keupayaan mereka dan adanya bahan-bahan dan ruang. Tidak kira apa yang di hadapan semak atau keratan akar, menanam mereka pada musim gugur boleh menjadi pada bulan September atau awal Oktober, pada musim bunga – akhir April, ia adalah tarikh yang paling awal selepas salji cair.
Pada musim panas, lebih baik untuk menanam raspberi pada akhir bulan Mei atau awal bulan Jun. Dalam kes ini, benih mesti disiram dengan baik, supaya cuaca kering tidak mengeringkannya.

Menanam raspberi: bermusim dan cara

Selepas varieti dan jenis beri dipilih, anda boleh meneruskan penanaman raspberi dan menjaga selanjutnya. Adalah lebih baik untuk menanam semak berry dalam tanah yang neutral atau sedikit berasid. Penanaman raspberi perlu dijalankan di tempat yang cerah, tetapi dalam pengasingan serentak dari angin. Pada musim sejuk, harus ada penutup salji yang baik di tempat ini.

Semak beri tumbuhan pada musim bunga, musim luruh dan musim panas. Menanam raspberi pada musim bunga dijalankan di dalam tanah, disediakan sebulan sebelum penanaman. Cara terbaik untuk menanam raspberi sepanjang tempoh ini adalah kaedah parit.

Untuk melakukan ini, perlu untuk menggali panjang dan pada masa yang sama dalam parit. Di bahagian bawahnya, lapisan pertama dikompost, diikuti dengan baja superfosfat dan biohumus. Agar pucuk-pucuk itu tegas di dalam tanah, mereka perlu ditanam berhampiran pasak yang dipersiapkan terlebih dahulu dengan kord yang diletakkan di atasnya. Tanaman semak berpasangan, sehingga mengurangkan kemungkinan beku dan degenerasi pucuk.

Menanam raspberi di parit

Selepas semak dipasang dengan selamat dan membentuk satu baris panjang, mereka mesti ditutup dengan bumi, sehingga buah pinggang atas tetap di atas tanah. Perlu diingatkan bahawa apabila menanam raspberi pada musim bunga, parit harus diisi dengan air. Langkah berjaga-jaga yang sedemikian akan membolehkan semak-semak berakar sebelum fros pertama. Apabila mereka mula, pucuk harus ditutup dengan dedaunan kering, cawangan, habuk papan atau jarum. Jadi, anda boleh menyimpan semak-semak dan mendapatkan hasil yang baik pada musim panas.

Untuk menentukan bagaimana untuk betul menanam raspberi pada musim bunga, anda harus mencari tempat yang baik, yang boleh dipercayai dilindungi dari angin dan diterangi dengan baik oleh matahari. Di tempat ini anda perlu menggali parit dari utara ke selatan. Lubang digali ke arah yang sama. Susunan ini akan membenarkan sekata jatuh pada semak ke sinar matahari pada siang hari.

Menanam raspberi pada musim luruh secara praktikal tidak berbeza daripada penanaman pada musim bunga. Anda boleh menanam raspberi dalam dua cara dalam lubang dan dalam parit. Pilihan kaedah bergantung pada pilihan peribadi dan kemungkinan.

Untuk semak beri ditanam di lubang, ia mesti mempunyai kedalaman kira-kira 35-40 sentimeter dan lebar 50 cm. Parameter Penanaman parit perlu menjadi sama, hanya parit yang digali panjang.

Menanam musim gugur raspberi di tanah terbuka

Terdapat juga cara lain untuk menanam raspberi, yang mana masa terbaik adalah musim luruh. Ini adalah cara untuk menanam raspberi di tanah terbuka. Ia dijalankan pada akhir September pada awal bulan Oktober. Di laman web yang diperuntukkan untuk penanaman raspberi, anda perlu memegang pengekalan salji.

Skim penanaman raspberi di tanah terbuka boleh menjadi dua cara – pita dan belukar. Cara terbaik adalah pita.

Jarak antara baris hendaklah kira-kira 1.5-2 meter, dan antara tanaman setengah meter. Di lokasi yang dikehendaki dan tarik tali untuk menggali kedalaman alur 20 cm. Jangan tanah disenyawakan perlu bersedia dan membuat baja yang diperlukan dan campuran mereka dengan tanah.

Menanam raspberi ke dalam alur perlu dilakukan dengan berhati-hati, supaya tidak merosakkan buah pinggang. Akar semak sebelum penanaman perlu dicelup ke dalam kotak chatter tanah. Selepas penanaman raspberry dalam tumbuh-tumbuhan tanah terbuka perlu disiram pada kadar 1 baldi di kilang dan semak mulsa humus, tanah atau kompos. Peraturan-peraturan ini untuk menanam raspberi di tanah terbuka mesti diperhatikan untuk menuai tuaian yang baik.

Fokus utama penjagaan raspberi

Setiap hortikulturis mengetahui bahawa pengetahuan mengenai penanaman raspberi dan kualiti proses ini tidak mencukupi. Untuk memastikan bahawa hasil raspberi adalah di peringkat tertinggi, dan tumbuhan itu sendiri tidak membekukan dan menjadi sakit, perlu menyediakan penjagaan yang tepat bagi raspberi. Walaupun hakikat bahawa raspberi bukan tumbuhan yang sangat muram, perlu dijaga dengan teliti dan dengan semua peraturan.

Harus diingat bahawa penjagaan raspberi bermula dengan penyiraman, kerana tumbuhan ini sangat menyukai air. Tetapi ia tidak boleh dicurahkan, supaya sistem akar tidak busuk dari pengambilan air yang berlebihan. Pada musim bunga dan musim panas, raspberi memerlukan peningkatan jumlah air, dan pada musim luruh, lebih baik untuk memotong air kerana hujan yang banyak.

Peraturan untuk meremajakan raspberi dalam gambarPeraturan lain adalah pemangkasan. Potong raspberi perlu memendekkan pucuk berbuah dan pucuk akar berlebihan. Selepas penanaman, pucuk pada musim bunga dipotong hingga 20 cm. Pada tahun kedua, pucuk dipotong setiap tahun atau selepas penuaian. Gambar pertama menunjukkan cara memotong pucuk, dan yang kedua – tidak.

Agar tidak menggali tanah, lebih baik untuk mulsa baris di antara baris sebelumnya, iaitu untuk meletakkan jerami atau gambut, atau bahkan ke tanah. Untuk melindungi semak beri daripada frosts beberapa jenis bengkok untuk musim sejuk. Untuk melakukan ini, anda perlu memiringkan semak antara satu sama lain dan mengikatnya bersama-sama.

Garter skema raspberiDalam tempoh apabila semak mula berbuah, peraturan utama untuk merawat raspberi adalah garter mereka supaya cawangan tidak memecah bawah berat buah. Kaedah garter yang paling biasa adalah kipas. Untuk ini, antara semak adalah perlu untuk menggerakkan pasak dan mengikat cawangan kepada mereka pada ketinggian yang berbeza. Garter tapestry sesuai untuk kaedah penanaman raspberi.

Satu lagi peraturan penjagaan raspberi ialah bajanya. Pada musim gugur, semak disenyawakan dengan mineral, baja organik dan abu kayu.

Menanam raspberi pada musim luruh – video