Bougainvillea berwarna-warniDi kawasan tropika dan subtropik Amerika Selatan, di mana bougainville tumbuh, budaya dapat, naik ke ketinggian banyak meter dan mengetuk dinding rumah. Sesetengah jenis tumbuhan ini secara efektif mengambil bentuk pokok-pokok berbunga yang penuh bunga, ditutup dengan duri-dahan yang kuat dari pokok-pokok atau pokok renek yang rendah hati.

Bougainvillea dalamanDalam keadaan iklim yang hangat, puncak pucuk hampir sepanjang tahun diliputi dengan bunga. Benar, corolla bunga nyata bougainvillea dapat dilihat hanya berhampiran, dan topi berwarna-warni, di mana daun dan tangkai dikebumikan, daun bermutasi. Bracts berbeza dalam warna, bentuk dan saiz. Terdapat varieti dua warna, serta tumbuh-tumbuhan, warna bracts di mana intensiti atau nada berubah dengan masa.

Daripada spesies semula jadi bougainvillea yang ada dalam pencinta tumbuh-tumbuhan hiasan, bougainville yang paling popular adalah cantik dan bougainvillea adalah kosong. Di samping itu, ada jisim hibrid interspecific, serta bentuk budaya dan jenis warna yang paling menakjubkan.

Bougainvillea cantik (Bougainvillea spectabilis)

Bougainvillea cantikSpesies tumbuhan ini mempunyai kadar pertumbuhan yang luar biasa dan sering kelihatan seperti yang besar, sehingga 15 meter tinggi, liana. Seperti semua spesies bougainvillea, daun spesies ini mempunyai bentuk berbentuk hati, tajam. Bahagian belakang ditutup dengan longgokan kecil, plat daun padat dan tegas. Dalam foto bougainvillea, kecuali untuk daun dan duri bergelung, bracts terang kelihatan jelas. Bunga bougainvillea, dibuka dari bulan April hingga pertengahan musim luruh, dikumpulkan dalam hal berkembang di ujung cawangan. Sekumpulan dua atau tiga stipules mengelilingi dari 1 hingga 3 bunga sejati.

Bougainvillea glabra

Bougainvillea NakedBougainvillea jenis ini, dalam foto, adalah lebih kecil. Ketinggian maksimumnya hanya lima meter, yang membolehkan tumbuhan digunakan sebagai budaya bilik. Ini difasilitasi oleh fakta bahawa tumbuhan hampir tanpa rasa sakit mentolerir pemangkasan dan boleh dibentuk atas permintaan pemiliknya.

Bougainvillea SandernianaSatu contoh ini boleh dijadikan sebagai gambar bougainville Sanderiana, pelbagai lama yang diuji oleh tukang kebun di seluruh dunia.

Tidak seperti bougainvillea, daunnya benar-benar licin dalam spesies ini, dan berbunga berlaku pada musim bunga dan awal musim panas. Pelbagai warna sangat luas, yang dipromosikan oleh kerja pemilihan aktif. Ia adalah bougainvilla telanjang, ditanam sejauh 1861, menjadi asas untuk mendapatkan pelbagai jenis tumbuhan hibrida dan varietas, yang kini menghiasi taman-taman, taman-taman dan tingkap-tingkap.

Bougainvillea Alexandra tree yang dicelupVersi lain adalah bougainvilla Alexander, sesuai untuk komposisi bilik kompak dan mewujudkan patung taman asli. Benar, dalam keadaan Rusia di tanah terbuka, tenggorokan yang indah ini hanya berakar di wilayah selatan, kerana ia tidak bertolak ansur dengan beku di bawah -8 ° C.

Bougainvillea Peru (Bougainvillea peruviana)

Bougainvillea PeruSpesies ini tidak begitu sering dilihat di ladang hiasan, tetapi ditemui pada 1810 bougainvillea menjadi terkenal kerana hibrida dengan jenis tanaman lain. Penganjur tertarik oleh keupayaan kebudayaan yang luar biasa untuk berkembang beberapa kali setahun selepas kemarau semula jadi atau tiruan.

Secara semulajadi, tumbuh-tumbuhan spesies ini sangat enggan untuk cawangan, jadi bougainville, seperti dalam gambar, sering membentuk pukulan lata yang hebat.

Kebanyakan semua jenis moden bougainville diperoleh dari hibrid, kebetulan dilihat di taman. Kilang tersebut dinamai pemiliknya bougainvillea buttiana dan dikelaskan sebagai hibrida bougainvillea telanjang dan Peru.

Jenis popular bougainvillea

Varietal bougainvilleas sangat berbeza antara satu sama lain dalam saiz, bentuk, dan warna bracts.

Yang paling mudah, tetapi sangat berkesan dan popular di kalangan para tukang bunga adalah jenis bougainvillea dengan bracts monophon biasa dan dedaun hijau yang kaya.

Salah satu jenis yang paling biasa, bougainvilla Sanderiana menggembirakan pemandangan bracts violet yang subur, ia berbentuk baik dan agak bersahaja di rumah.

Bougainvillea varieties Vera Deep PurpleIa sesuai dengan gambar bougainville Vera Deep Purple. Kilang itu berdiri dengan bracts padat lembayung, padat meliputi akhir pucuk muda. Tidak kurang menarik adalah pandangan bunga Bougainvillea dari jenis Glabra Donker dan New Violet, juga mendedahkan bracts ungu-violet besar.

Jenis-jenis bougainvillea Cypheri, Pink Australia dan Donya adalah mencari bagi seorang penjual bunga yang suka tumbuh-tumbuhan dengan bracts merah jambu. Dan dalam kes kedua, bunga tidak terhenti hampir sepanjang tahun.

Crimson Lake BougainvilleaSemua warna merah, ungu, merah dan burgundy adalah terpesona oleh varieti bougainvillea Crimson Lake, Black India Red dan Tomato Red.

Bougainvillea Golden Tango (Golden Tango)Luar biasa cerah terhadap latar belakang dedaunan hijau mekar bGolden Tango, dengan bracts kuning yang besar dan bunga yang sangat kecil.

Sekumpulan bougainvilleas dengan bracts putih sederhana mewakili pelbagai Jamaica White, dicirikan oleh banyak dan tempoh berbunga, serta Puan Alice dan Penelope.

Bougainvillea LateritiaJenis asli bougainvillea Lateritia tidak boleh diketepikan kerana warna salmon yang terang dari bracts, berkilauan di bawah sinaran matahari dengan semua warna oren dan merah jambu.

Pelbagai jenis bougainvillea

Terutama topi padat di hujung pucuk dan kualiti hiasan yang luar biasa terkenal dengan jenis terry. Satu foto bougainvilleas dari kumpulan varieti Double, termasuk tumbuh-tumbuhan dengan putih, salmon, merah jambu pucat, ungu, stipules berwarna merah dan oren, sentiasa merupakan satu penghormatan dan iri hati kepada banyak kedai bunga.

Pembungaan bougainvillea Double LilaroseBougainvillea Double Lilarose adalah teduhan yang mengasyikkan merah jambu, salmon dan ungu yang digabungkan dengan masa berbunga yang panjang dan tidak bersahaja. Juga bugervillia Double Pink yang menarik, yang berbeza dari wakil pertama kumpulan dalam nada yang lebih lembut dan asas hijau sedikit stipules.

Bougainvilla Double RedCap mewah bracts brims berair di bougainvillea Double Red akan menjadi pembuka untuk pemula florists dan tidak akan meninggalkan acuh tak acuh para pecinta budaya tropika ini.

Bunga berbunga bukanlah batasan kemungkinan bunga yang unik.

Foto bougainvillea dengan bracts berwarna

Hari ini, pada pelupusan pencinta pelbagai florikultur dalam dan taman, yang sepenuhnya mendedahkan keupayaan bracts tumbuhan ini dari masa ke masa untuk menukar warna.

Bougainvillea Thai GoldBougainvillea bracts Bois De Roses adalah oren pertama, tetapi secara beransur-ansur menukar warna, menjadi merah jambu kaya. Corak serupa diperhatikan semasa berbunga Thai Gold. Bougainville ini ditunjukkan dalam gambar pada hari-hari pertama seolah-olah oren emas, tetapi pada masa melelahkan bracts, mereka menjadi merah muda-merah jambu.

Metamorfosis yang sama berlaku dengan pelbagai jenis dan kacukan tumbuhan. Pada mulanya bracts putih memperoleh nada merah jambu, merah-oren menjadi merah atau ungu. Dengan menggabungkan spesimen dengan ciri-ciri yang luar biasa dengan bijak, anda boleh mengubah taman menjadi sesuatu yang sentiasa berubah, tetapi sentiasa cantik.

Malah lebih menghairankan adalah jenis bougainvillea, di mana bracts bicolour muncul serentak atau pada cawangan yang berbeza warna mereka berbeza dengan ketara.

Pelbagai bougainvillea Strawberry LaceStrawberry Lace adalah tumbuhan dengan stipules putih dan merah jambu yang hanya boleh dibandingkan dengan stroberi segar dan krim. Pada stipules bougainvillea Mary Palmer warna lebih lembut dan kabur. Pada latar belakang putih utama, papak yang sangat cantik kelihatan lilac dan lavender.

Variegated varieties of bougainvillea

Tempat yang istimewa diduduki oleh varieti, yang, sebagai tambahan kepada bracts yang terang, dan kadang-kadang berwarna-warni, dan di dedaunan menggabungkan dua warna.

Bougainvillea Golden Dragon dengan dedaunan kuning-hijauKebanyakan tumbuhan ini adalah hasil daripada mutasi spontan, jadi anda boleh mendapatkan mereka dari mereka hanya vegetatif dengan bantuan keratan dan lapisan.

Hibrid bougainvillea San Diego Red dengan dedaunan motleyDalam bougainvillea bred merah Red Variegata San Diego, yang menentang latar belakang dedaunan daun hijau-hijau kelihatan lebih menarik dan provokatif.

Bunga bougainvillea Delta DawnSalmon atau bougainvillea bracts emas Delta Dawn kelihatan seperti emas sebenar pada latar belakang hijau kebiruan dan dengan tepi dedaunan putih cerah.

Selain bintik-bintik emas atau putih di daun bougainvillea, seseorang dapat melihat nada merah jambu. Contohnya adalah Ice Raspberry yang indah dengan bracts karma dan dedaun hiasan, seolah-olah bersulang di pinggir.

Dalam video, kisah bunga bougainvillea